Επίσημη θέση της ΕΕ η αναγνώριση του Γκουαϊδό, αν δεν υπάρξει επίσημη αντίρρηση από χώρα – μέλος




Χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «θα αναγνωρίσουν» τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος της ΕΕ.

Οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

Ομως, άλλες χώρες της ΕΕ τήρησαν περισσότερο επιφυλακτική στάση, ανησυχώντας μήπως η αναγνώριση ενός αυτοανακηρυχθέντος ηγέτη δημιουργήσει προηγούμενο.

Το σχέδιο του ανακοινωθέντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστά σαφές ότι μία τέτοια αναγνώριση αποτελεί προνομία των κρατών μελών, παρά του μπλοκ. Ωστόσο θα αποτελέσει επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν καμία από τις 28 χώρες μέλη δεν εγείρει επισήμως αντιρρήσεις μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδος.

«Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεχωριστά θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος με το οποίο ζητείται η οργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών».

04/02/2019 13:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

 

Μία μία οι χώρες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: