Επιμένουν οι Ισραηλινοί στον αγωγό EastMed: Είναι στρατηγικός στόχος του Εβραϊκού Κράτους




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατασκευή του αγωγού EastMed συντηρείται στο προσκήνιο αν και πρόκειται για ένα δύσκολο και περίπλοκο έργο, το οποίο εκτός των άλλων θα έχει ψηλό κόστος.

  • Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν, ο οποίος χθες πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ότι ο EastMed μπορεί να είναι «ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα στον κόσμο». Είπε πως «ο κύριος σκοπός μας αυτή την ώρα είναι η ανάπτυξη του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου».

Μια τοποθέτηση, η οποία επιβεβαιώνει το ισραηλινό ενδιαφέρον για τον αγωγό αυτό. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, σε όλες τις επαφές με τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, θέτει το ζήτημα τούτο και το προτάσσει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του χθες, μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του, ανέφερε πως:

  • «Η ενέργεια είναι φυσικά ένας στρατηγικός άξονας της συνεργασίας μας η οποία και δημιουργεί ένα πολύ θετικό περιφερειακό ενδιαφέρον όπως αποδεικνύεται από την κοινή μας δέσμευση στον αγωγό EastMed, ένα έργο που έχει να κάνει με την ασφάλεια της παροχής και την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης».

Ο δρόμος προς την κατασκευή του αγωγού παραμένει μακρύς και σε κάποιο βαθμό αμφίβολος. Το Ισραήλ αναδεικνύει την όδευση αυτή λίγο-πολύ ως μονόδρομο. Είναι γνωστό πως έχει ανατεθεί στους γενικούς διευθυντές των αρμόδιων υπουργείων να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο, που θα αφορά περισσότερο τη νομική διάσταση και όχι την κατασκευή. Θα έχει και χαρακτήρα διακηρυκτικό. Ένα στοιχείο, επίσης, που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι στην Ιταλία υπάρχουν δυσκολίες από τη σημερινή κυβέρνηση να κινηθεί με τον τρόπο που θέλουν οι υπόλοιπες χώρες που εμπλέκονται.

Δεν είναι μυστικό πως η  επιλογή αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν.

  • Το πρώτο είναι η απόσταση. Η συνολική απόσταση σε ευθεία μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Ιταλίας είναι πάνω από 1.520 χιλιόμετρα, αλλά αυτή η απόσταση θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε περίπτωση κατασκευής του αγωγού λόγω του ανάγλυφου του βυθού. Είναι σαφές πως ούτε το μήκος του αγωγού και, ως εκ τούτου, ούτε το κόστος μπορεί να υπολογιστεί σήμερα, αλλά σίγουρα θα είναι ψηλό.

Περαιτέρω, πρόβλημα θεωρείται και το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές βάθους στον θαλάσσιο βυθό. Πέραν από όλα αυτά, είναι και το θέμα της ασφάλειας του αγωγού και, λόγω του μεγάλου μήκους, το κόστος και γι’ αυτό το ζήτημα θα είναι ψηλό.

  • Στα γεωπολιτικά παιχνίδια όλα μπορούν να γίνουν. Για παράδειγμα, αυτό τον αγωγό τον θέλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Δεν τον θέλει η Ρωσία και η Τουρκία.

Συνεπώς, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, οικονομικά και τεχνικά, η κατασκευή του αγωγού EastMed μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν είναι πολιτική απόφαση. Κι αυτό μπορεί να γίνει με κοινή απόφαση των εμπλεκομένων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο «ηγέτης της λύσης», οπαδός του διαχωρισμού και εκφραστής του τουρκικού εθνικισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: