Επιφυλακτική απάντηση του Πάπα σε αίτημα μεσολάβησης του Μαδούρο για την κρίση




Ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αναφορικά με την ακραία κατάσταση η οποία επικρατεί στην χώρα. Αποσπάσματα της επιστολής δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

  • Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κατέβαλε η Αγία Έδρα για να μπορέσει να βρεθεί μια διέξοδος και να ξεπεραστεί η κρίση στην Βενεζουέλα, ο πάπας τονίζει ότι «δυστυχώς αυτές διεκόπησαν, διότι όσα συμφωνήθηκαν σε συνεδριάσεις δεν υλοποιήθηκαν στη συνέχεια με συγκεκριμένες κινήσεις» και «οι δηλώσεις έμοιαζαν να στερούν αξιοπιστία από τις καλές προθέσεις που είχαν εκφραστεί».

Ο Φραγκίσκος παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο πραγματικός διάλογος είναι εκείνος στο πλαίσιο του οποίου οι διάφορες πλευρές θέτουν το κοινό συμφέρον πάνω από κάθε άλλο και εργάζονται για την ενότητα και την ειρήνη.

Eίναι ενδεικτικό ότι στην επιστολή αυτή, ο ποντίφικας αποκαλεί τον Μαδούρο «κύριο» και όχι «πρόεδρο».

  • Παράλληλα ο πάπας υπενθυμίζει ότι «η Αγία Έδρα και οι επίσκοποι της Βενεζουέλας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, ως εγγυητές, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση «με σεβασμό στην ειρήνη και στους θεσμούς».

Το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά όταν ερωτήθηκε από το AFP για την επιστολή του Πάπα.

  • Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει ότι έγραψε σε επιστολή του προς τον Πάπα: “Του λέω ότι είμαι στην υπηρεσία του Χριστού (…) και σε αυτό το πνεύμα του ζητώ την βοήθειά του σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου”.

Το 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος, η μεσολάβηση του οποίου ήταν αποτελεσματική στην Κολομβία ή την Κούβα, προσπάθησε μάταια να υπάρξει ένας οδικός χάρτης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.

 

Σαουδική Αραβία και Παναμάς στη μαύρη λίστα για ξέπλυμα χρήματος από την Ε.Ε.

13/02/2019 13:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: