Επί τάπητος τα ΜΟΕ με την Τουρκία: «Φλερτ» Αποστολάκη-Σεκερίνσκα στον αμυντικό τομέα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να λειτούργησε η βαλβίδα ασφαλείας του επικοινωνιακού διαύλου ανάμεσα στην Ελληνική και την Τουρκική πλευρά, ωστόσο ο δρόμος είναι μεγάλος και αρκετά μακρύς έως ότου οι ομάδες εργασίας καταφέρουν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα για να Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από κοινού μέσω του Έλληνα και του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

  • Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πέραν του πολύ καλού κλίματος το οποίο υπήρξε και φάνηκε ακόμη και μπροστά τις κάμερες και τους τηλεοπτικούς φακούς, εκεί που εστίασαν οι δυο πλευρές ήταν στους τρόπους με τους οποίους θα ξεκινήσει ένας στρατιωτικός- διπλωματικός διάλογος σ’ ένα πλαίσιο που θα καθορίσουν οι ομάδες εργασίας και που θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια ορθή βάση την οποία θα επικυρώσουν εκ νέου οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών.
  • Ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος του απάντησε πως θα γίνει η συνάντηση επί Τουρκικού εδάφους. Πάντως όλες οι εκτιμήσεις και σύμφωνα με επιτελείς του υπουργείου, ο χρόνος θα εξαρτηθεί κατά πολύ, από την απ’ εδώ και πέρα συμπεριφορά των γειτόνων μας και το κατά πόσο θα είναι προκλητικοί είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα.

Χαρακτηριστικό είναι πως όλοι περιμένουν να δουν ακόμη και το πώς πρόκειται να κινηθεί ο Τουρκικός Στόλος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία, αν λάβει κανείς υπόψιν του τα όσα έχουν έως τώρα ανακοινωθεί, θα πρόκειται περί μιας άσκησης μεγάλης κλίμακας η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν σ’ όλο το μήκος του Αρχιπελάγους καθώς επίσης και κοντά στην Κύπρο.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση με την Ραντλίμα Σεκερίνσκα

Ήδη από χθες η ιστοσελίδα μας είχε τονίσει με ρεπορτάζ, την ιδιαίτερη σημασία που θα είχε η συνάντηση με την Σκοπιανή υπουργό Άμυνας. Από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, προκύπτει πως στο στόχαστρο της Ελληνικής πλευράς βρέθηκε φυσικά ο χώρος που υπάρχει, ώστε να δράσουν σε εκπαιδευτικό και εξοπλιστικό επίπεδο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη γειτονική χώρα.

Φωτογραφία πηγή: ΥΠΕΘΑ
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα. Σεκερίνσκα έδειξε απόλυτα θετική στις προτάσεις που κατατέθηκαν από Ελληνικής πλευράς δια στόματος του Ευάγγελου Αποστολάκη, ενώ θέλησε η ίδια κατά κάποιον τρόπο να δεσμευτεί πως η αμυντική συνεργασία που αναμένεται να ξεκινήσει, θα είναι αυτή που χρειάζονται και οι δυο πλευρές.
  • Κύριος στόχος της Αθήνας παραμένει να φανεί αντάξια απέναντι στον ρόλο του παράγοντα σταθερότητας του τόξου από τα Βαλκάνια έως την Αν. Μεσόγειο, όπου μέσα σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνεται και το να κατευθύνει το νέο μέλος του ΝΑΤΟ πάνω σε σωστές βάσεις, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι ικανό ν’ ανταπεξέλθει σ’ ότι απαιτεί η ένταξη στη Συμμαχία. Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και απαιτεί να υπάρξει η αμφίδρομη σχέση η οποία πρέπει ν’ αναπτυχθεί, αρχικά κι σ’ αυτό το σημείο, με ομάδες διαλόγου που θα θέσουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η νέα μορφή εκπαίδευσης των στελεχών των ΕΔ της γειτονικής χώρας.

Πάντως στη σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στο νέο μέλος της Συμμαχίας και την Τουρκία, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία, μιας και η Άγκυρα επιδιώκει να εισχωρήσει και μ’ αυτό τον τρόπο στα Βαλκάνια.

Μένει να φανεί απ εδώ και πέρα αν θα κρατηθούν ισορροπίες, ή αν η γειτονική χώρα θα επιλέξει τον «παίκτη» με τον οποίο θα πορευτεί στο νέο δρόμο που ανοίγεται.

Μετά τις αγκαλιές στο ΝΑΤΟ, τουρκική ΝAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: