Ένας ομογενής δικηγόρος στέλνει την Τουρκία στο σκαμνί για βία εναντίον Κούρδων διαδηλωτών




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Στην πρώτη γραμμή της δικαστικής διαμάχης εναντίον της Τουρκίας, για την υπόθεση του ξυλοδαρμού διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, έξω από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας βρίσκεται ο ομογενής δικηγόρος Αντρέας Ακάρας.

Είναι μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Κούρδων διαδηλωτών και φαίνεται ότι «κτύπησε την Τουρκία εκεί που πονούσε».

Κάνοντας λόγο για «πολιτική βία», ο Αντρέας Ακάρας δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η διαταγή για την επίθεση αποσκοπούσε στο να καταστείλει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των διαδηλωτών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έστελνε το μήνυμα στους Κούρδους και στους άλλους διαδηλωτές πίσω στην Τουρκία ότι «μπορώ να σας τελειώσω».

Μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένει ασαφές για το ποια θα είναι η τελική απόφαση της Τουρκίας. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ακάρας, η Άγκυρα έχει ζητήσει παράταση για να απαντήσει στην κλήτευση που παρέλαβε τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο «για ενέργειες τις οποίες οι περισσότεροι Αμερικανοί θα θεωρούσαν ανυπεράσπιστες».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η τουρκική κυβέρνηση, καθώς ένας Αμερικανός προξενικός υπάλληλος στην Άγκυρα κατάφερε να παραδώσει τον Δεκέμβριο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την κλήτευση για το δικαστήριο που σχετίζεται με τη βίαιη επίθεση εναντίον Κούρδων διαδηλωτών στην οποία είχαν εμπλακεί οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει, μέσα σε αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπερασπιστεί τον εαυτό της ή θα εξακολουθήσει να αγνοεί την μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον της σε αμερικανικό δικαστήριο.

Μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι προκρίνει την δεύτερη στρατηγική, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προσπαθήσει να επιρρίψει την ευθύνη για τα επεισόδια στην αστυνομία της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι ουσιαστικά απέτυχε να τον προστατέψει και ως εκ τούτου οι άνδρες της ασφάλειας του δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΓΟΡΙΛΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Για μήνες ολόκληρους η Άγκυρα αρνούνταν να παραλάβει την κλήτευση για τη δίκη. Αυτή, όμως, η τακτική κατέληξε σε αδιέξοδο τον Δεκέμβρη και έτσι αν η Τουρκία συνεχίσει να αγνοεί το δικαστήριο μετά το πέρας της προθεσμίας των 60 ημερών που έχει δοθεί η δίκη θα προχωρήσει κανονικά χωρίς την εκπροσώπηση της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η σημασία της δίκης υπερβαίνει κατά πολύ τον τυπικό χαρακτήρα μιας αστικής μήνυσης, καθώς έχει ουσιαστικές πολιτικές προεκτάσεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ενάγοντες κάνουν χρήση του ίδιου νόμου που έχουν χρησιμοποιήσει τα θύματα της Ιρανικής και Λιβυκής κρατικής τρομοκρατίας για να κερδίσουν δικαστικές αποφάσεις εναντίον αυτών των κυβερνήσεων.

Ο συγκεκριμένος νόμος που ονομάζεται «Foreign Sovereign Immunities Act» επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να μηνύσουν ξένες κυβερνήσεις για τρομοκρατία ή σωματική βλάβη. Με δεδομένο, όμως, ότι η Τουρκία είναι μια συμμαχική νατοϊκή χώρα, η ενδεχόμενη καταδίκη της στη βάση του εν λόγου νόμου έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική πολιτική σημασία.

Ηχητικό ντοκουμέντο: Ο Ερντογάν δίνει εντολή για κτύπημα στους Κούρδους: “Επιτεθείτε, ελάτε”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: