Εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου στον «Γλαύκο» του οικοπέδου 10, γράφει η Καθημερινή




Εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου διαφαίνεται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής» και του συναδέλφου Απόστολου Τομαρά– να έχει εντοπιστεί στο κοίτασμα «Γλαύκος». Αν και δεν αναμένονται ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τα επίσημα αποτελέσματα από την Exxonmobil, οι προαναφερόμενες πληροφορίες προέρχονται από πηγές με γνώση των όσων λαμβάνουν χώρα.

  • Υποστηρίζεται στο ίδιο πλαίσιο πως αυτή η ποσότητα πετρελαίου στο στόχο «Γλαύκος», είναι εκμεταλλεύσιμη και μπορεί μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τα ευρήματα στο στόχο «Δελφύνη». Για το οποίο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επρόκειτο για φιλόδοξο στόχο υπήρχαν αβεβαιότητες.

Υπενθυμίζεται πως αν και πάλι από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει επιβεβαιωθεί το οτιδήποτε για τον τελευταίο στόχο, εντούτοις δεν διαψεύστηκαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη ανεύρεση ΦΑ, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια.

  • Το βάθος

Αρμοδίως από τεχνοκρατικές πηγές ειπώθηκε στην «Κ» πως τα κοιτάσματα στον στόχο «Γλαύκο» είναι ασβεστολιθικής φύσεως. Ωστόσο για να επιβεβαιωθεί ότι όντως έχει ανευρεθεί πετρέλαιο, σημαίνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως το τρυπάνι της Exxonmobil έχει φτάσει περίπου στα 6χλμ βάθος.

Κι αυτό γιατί το ΦΑ βρίσκεται μεταξύ των 4 και 5χλμ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οπότε εκεί αναμενόταν να εντοπιστεί η λεγόμενη «δεξαμενή» που θα δώσει και το ύψος των κυβικών ποδιών ΦΑ (πόσο έχει ο στόχος δηλαδή). Αυτό γεννά αμέσως ένα ερώτημα, του αν πριν κατέλθει το τρυπάνι σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος και βρει πετρέλαιο, αν έχει εντοπιστεί και ΦΑ, ωστόσο αρμοδίως δεν απαντάται το συγκεκριμένο ερώτημα.

  • Οι ανακοινώσεις

Πηγές της Exxonmobil μιλώντας στην «Κ» για το στόχο «Γλαύκο» και με την αρχή των εργασιών εκεί, είχαν τονίσει πάντως πως πρόκειται για εντελώς διαφορετικής γεωλογικής μορφής στόχο σε σύγκριση με το «Δελφύνη». Αν και δεν θέλησαν να απαντήσουν για τα ευρήματα στον τελευταίο στόχο, αρκέστηκαν να παρατηρήσουν πως εξετάζουν και δρουν διαφορετικά από στόχο σε στόχο.

Πάντως, πέραν του αν βρέθηκαν τελικά κοιτάσματα ΦΑ ή όχι στο «Δελφύνη» δεδομένο θεωρείται από τεχνοκρατικές πηγές ότι για να προχωρήσει σε κατασκευή LNG η εταιρεία, το σύνολο των κοιτασμάτων πρέπει να ξεπερνά τα 15 TCF. Παράλληλα κρίνονται ως κομβικές οι ανακοινώσεις από την Exxonmobil, όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για τον αντίχτυπο που μπορεί να έχουν, θετικό ή αρνητικό, σε όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

Αναμένουμε και την ένδειξη πρόθεση της Τουρκίας στην επανέναρξη του διαλόγου, τονίζει ο Προδρόμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: