Έκκληση Γκουτέρες για διάλογο των μελών INF: Το σύστημα ελέγχου εξοπλισμών καταρρέει




Τα σημαντικά στοιχεία του διεθνούς συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών «καταρρέουν», προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνοντας έκκληση να διαφυλαχθεί η πυρηνική συνθήκη INF και να αποφευχθεί μια νέα κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

  • «Θα είμαι ευθύς. Τα κύρια στοιχεία της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών καταρρέουν», δήλωσε ο Γκουτέρες ενώπιον της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.
  • «Έχουμε ανάγκη ένα νέο όραμα για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα στο περίπλοκο σημερινό πλαίσιο όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
  • Ο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα κράτη επιδιώκουν πλέον «την ασφάλεια» όχι μέσω της «διπλωματίας», αλλά «αναπτύσσοντας και συγκεντρώνοντας νέα όπλα». «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα», διευκρίνισε.

Η έκκληση αυτή γίνεται μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από μια συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου, τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), η οποία απαγόρευε τους πυραύλους εδάφους-εδάφους βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιομέτρων, καθώς οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβίασε τις διατάξεις αυτής της συνθήκης-ορόσημο του Ψυχρού Πολέμου, η οποία είχε υπογραφεί το 1987.

Σε απάντηση η Μόσχα έκανε το ίδιο, καταγγέλλοντας «φανταστικές κατηγορίες» εκ μέρους των ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την έξοδό τους από τη συνθήκη. Η συνθήκη θα περιπέσει σε αχρηστία τον Αύγουστο.

  • «Η εξαφάνιση της συνθήκης INF (…) θα καταστήσει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή και περισσότερο ασταθή. Η ανασφάλεια αυτή και η αστάθεια αυτή θα γίνουν έντονα αισθητές εδώ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στον φρενήρη πυρηνικό ανταγωνισμό των πιο σκοτεινών ημερών του Ψυχρού Πολέμου», προειδοποίησε και κάλεσε «τα μέρη της INF να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που τους μένει για να αρχίσουν ειλικρινή διάλογο για τα διάφορα θέματα που τέθηκαν».

«Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχθεί αυτή η συνθήκη», επέμεινε ζητώντας επίσης από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να παρατείνουν τη συνθήκη New Start για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, η οποία λήγει το 2021.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
25/02/2019 16:55

Μίλησε ο Τραμπ, μειώθηκε η τιμή πετρελαίου: “Χαλαρώστε” έγραψε προς τον ΟΠΕΚ στο Twitter

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: