Εγκώμια Γερμανών για ελληνικό εστιατόριο στο Μόναχο: Αλλαγές στην ελληνική κουζίνα




H ελληνική γαστρονομία στη Süddeutsche Zeitung: η εφημερίδα εγκωμιάζει ένα νέο ελληνικό εστιατόριο στην καρδιά του Μονάχου με την επωνυμία “Απλά Funky”.

Ενδιαφέρουσα η επιβεβαίωση, για μία ακόμη φορά, μίας γενικότερης τάσης: πολλοί Έλληνες γαστρονόμοι εγκαταλείπουν τα παλαιομοδίτικα εστιατόρια με τους πλαστικούς τσολιάδες και προσπαθούν να λανσάρουν στη Γερμανία σύγχρονη ελληνική κουζίνα με ιδιαίτερο ύφος. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα: “αυτό που είχαν επιδείξει για πρώτη φορά οι Ιταλοί που ζούσαν στη Γερμανία, κάνουν τώρα και οι Έλληνες με ανάλογες φιλοδοξίες. Οι πιο νέοι από όσους αφοσιώνονται στη γαστρονομία προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνήθεις προδιαγραφές της μαγειρικής ή να προσαρμοστούν στις νέες προτιμήσεις της εποχής, σε εστιατόρια με σύγχρονο στυλ”.

  • Στο συγκεκριμένο εστιατόριο, ο αρθρογράφος εκτιμά ιδιαίτερα το ότι προσφέρει “απλή ελληνική κουζίνα”, η οποία “πρέπει να ξεχωρίζει από τον μέσο όρο με μία διάθεση πρωτοτυπίας, αλλά κατ’ αυτόν τον τρόπο να πλησιάζει και πάλι το ελληνικό πρωτότυπο”.

Έτσι λοιπόν, δίπλα σε παραδοσιακά ορεκτικά όπως το τζατζίκι και η ταραμοσαλάτα, ανακαλύτπει τη φάβα Σαντορίνης, τις “Φλογέρες” και μία ελληνική παραλλαγή ενός κλασσικού ιταλικού εδέσματος: βοδινό καρπάτσιο με αποξηραμένες ντομάτες και φλοίδες γραβιέρας.  Επίσης, εκτιμά ιδιαίτερα συνδυασμούς όπως το φιλέτο τσιπούρας με πουρέ σέλινου, πικραλίδες και αφρό μοσχολέμονου.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι όταν το εστιατόριο είναι γεμάτο, οι παραγγελίες αργούν και το φαγητό μπορεί να έχει κρυώσει λίγο μέχρι να φτάσει στο τραπέζι, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει και τον “εκκωφαντικό θόρυβο σε βραδιές με πολύ κόσμο σε στριμωγμένα τραπέζια”. Πάντως η κριτική κλείνει με καλά λόγια τόσο για την εξυπηρέτηση, όσο και για τη μεγάλη λίστα κρασιών.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον φιλάνθρωπο Νίκο Μούγιαρη στη γενέτειρά του Αθηένου

ΠΗΓΗ: DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: