Έχουμε ιστορική ευθύνη να σταθούμε απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού, ρατσιμού και ναζισμού




Του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Τιμούμε σήμερα την μνήμη 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων στρατιωτών οι οποίοι, τη νύχτα της 12ηςΦεβρουαρίου 1944, έχασαν την ζωή τους κατά το τραγικό ναυάγιο του «ORIA» εδώ, στον Σαρωνικό, κοντά στην νησίδα «Πάτροκλος». Ένα ναυάγιο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στιςμεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά.

  • I. Η τιμή, όμως, που αποτίουμε σήμερα στους 4.100 νεκρούς Ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίουτου «ORIA» αποκτά ακόμη μεγαλύτερη συμβολική αξία, αν αναλογισθούμε αφενός τις ζοφερέςσυνθήκες του θανάτου τους και, αφετέρου, το τι ο θάνατός τους πρέπει να μας διδάσκεισήμερα. Και για να γίνω σαφέστερος:

Α. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, η Ιταλία συνθηκολόγησε και τα Δωδεκάνησα πέρασαν υπό τηνκατοχή των Γερμανών ναζί. Η Ιταλική Φρουρά είχε παραδοθεί και, έκτοτε, τελούσε υπό καθεστώςαιχμαλωσίας. Στις 11 Φεβρουαρίου 1944 οι ναζί στοίβαξαν 4.115 αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτεςστο, μόλις 2.127 τόνων, νορβηγικό πλοίο «ORIA» για να τους μεταφέρουν στον Πειραιά, υπόεξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Την επόμενη, 12 Φεβρουαρίου 1944, μέσα σε σφοδρήκαταιγίδα, το «ORIA» προσέκρουσε στον βράχο «Μεδίνα» κοντά στην νησίδα «Πάτροκλος», παίρνοντας στον υγρό τάφο του σχεδόν όλους τους αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες καθώς και μέλητου Ελληνικού πληρώματος.

Β. Υπό τις συνθήκες που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, είναι προφανές ότι οι ναζί έστειλαν σε βέβαιοθάνατο τους αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες, αδιαφορώντας πλήρως για την ζωή τους. Ήταν μιααποτρόπαιη και ειδεχθής συμπεριφορά των ναζί, οι οποίοι έκαναν έτσι μιάν ακόμη επίδειξη τηςστυγερής τους εγκληματικότητας, που προκάλεσε τα αδιανόητα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότηταςστην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας και, κατ’ εξοχήν, κατά την διάρκεια του Β΄ ΠαγκόσμιουΠολέμου.

  • II. Τιμώντας σήμερα τους νεκρούς αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου του «ORIA»διακηρύσσουμε εμπράκτως, προς κάθε κατεύθυνση, ότι τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει, κατ’ ουδένατρόπο, να ξεχασθούν.

Α. Και τούτο όχι μόνο για λόγους ιστορικής Αλήθειας και Δικαιοσύνης. Αλλά και διότι όταντέτοια εγκλήματα τα καλύπτει η λήθη, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ναεπαναληφθούν. Καταλήγω, επισημαίνοντας μ’ έμφαση ότι η ως άνω διαπίστωση αποκτά στις μέρεςμας μιάν «εκκωφαντική» επικαιρότητα:

Β. Οφείλουμε να μην υποτιμούμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, τα μορφώματα λαϊκισμού, που έχουνφθάσει στο πεδίο του απροκάλυπτου ρατσισμού και στις παρυφές της νοσταλγίας του ναζισμού, ταοποία έχουν βγει από το «αυγό του φιδιού» και αναπτύσσονται σε χώρες και της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Μορφώματα, τα οποία επιβουλεύονται ευθέωςτο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, «ροκανίζοντας» τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τουΕυρωπαϊκού Πολιτισμού. Έχουμε ιστορική ευθύνη και αντίστοιχο ιστορικό χρέος, ιδίως μάλισταενόψει των προσεχών Ευρωεκλογών, να σταθούμε απέναντι στα μορφώματα αυτά και να τουςαποδείξουμε ότι «δεν θα περάσουν».

  • Ας είναι η απόφασή μας αυτή -και η ανάλογη αποφασιστικότητά μας- το μνημόσυνο που πρέπειστους τραγικούς νεκρούς αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου του «ORIA».

Αιωνία η Μνήμη τους.

(*) Το κείμενο είναι από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 4.100 αιχμαλώτων Ιταλών στρατιωτών θυμάτων του ναυαγίου του πλοίου.

Η τουρκική μπλόφα με τους S-400 απέτυχε: Η “μυστική” συνάντηση του Τραμπ με τους Κούρδους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: