Δεν θα αγνοήσω το δημοψήφισμα για το Brexit, λέει η Μέι: Επανάληψη ζητούν οι Εργατικοί




Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει «απολύτως» επικεντρωμένη στο να το φέρει σε πέρας, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μιλώντας σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ φτάνουν στο τέλος τους, η Μέι τόνισε ότι «το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χάσουμε την εστίασή μας».

  • «Δεν θα πρέπει και δεν πρόκειται να αγνοήσω τη μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στην Ιστορία της χώρας μας. Στα τελευταία στάδια της διαδικασίας το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χάσουμε την εστίασή μας», πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να πετύχει κάποιες αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ προτού τη θέσει ξανά σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Αν η συμφωνία δεν λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, η Μέι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα καθυστερήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ή αν θα προχωρήσει σε άτακτο Brexit.

  • Ήδη χθες Σάββατο τρεις υπουργοί της κυβέρνησης – ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ—έγραψαν σε άρθρο τους στην εφημερίδα Daily Mail ότι στην περίπτωση που δεν εγκριθεί εγκαίρως από το κοινοβούλιο μια συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, θα στηρίξουν την πρόταση για αναβολή του Brexit.

Η Μέι έχει δεσμευθεί ότι αν δεν καταφέρει να φέρει στο κοινοβούλιο μια αναθεωρημένη συμφωνία ως τις 27 Φεβρουαρίου, το κοινοβούλιο θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Αναφορικά με την παραίτηση τριών φιλοευρωπαϊστών βουλευτών των Συντηρητικών, που εντάχθηκαν στην ομάδα των Ανεξάρτητων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχολίασε: «Κανείς δεν αγανακτεί περισσότερο από εμένα όταν κάποιοι ψηφίζουν αντίθετα με τη γραμμή του κόμματος (…) όμως δεν είμαστε ένα κόμμα διώξεων και αντιποίνων».

Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit εξετάζει ο Κόρμπιν 

Η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit θα καταστεί σημαντικότερη καθώς η πιθανότητα η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αυξάνεται, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Μπάρι Γκάρντινερ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετωπίζει πιέσεις από πολλούς βουλευτές του κόμματός του να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Μέχρι τώρα το κόμμα έχει πει μόνο πως όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένου ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια μη συμφωνία. Όσο πιο κοντά είμαστε σε μια μη συμφωνία, τόσο σημαντικότερο καθίσταται το δίκτυ ασφαλείας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Αυτό που νομίζω ότι θα δούμε αυτή την εβδομάδα είναι την κίνηση προς τα εκεί ως το δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε μια μη συμφωνία», είπε ο Γκάρντινερ.

Οποιοδήποτε δημοψήφισμα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη συμφωνία της Μέι ως μία από τις επιλογές καθώς «δεν είναι αξιόπιστη», είπε.

Η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να αλλάξει, τόνισε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Κόβεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καθησυχάσει το βρετανικό κοινοβούλιο αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, όμως δεν σκοπεύει να την επαναδιαπραγματευθεί, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Δεν μπορούμε να ξανανοίξουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης ώστε να την επαναδιαπραγματευθούμε ή να την αλλάξουμε. Οπότε βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που προσπαθούμε να καθησυχάσουμε το βρετανικό κοινοβούλιο και να του παράσχουμε εξηγήσεις ώστε να του επιτρέψουμε να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», τόνισε ο Κόβενι στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

 

 

 

Σύλληψη υψηλόβαθμου Παλαιστίνιου θρησκευτικού αξιωματούχου στην Ιερουσαλήμ

24/02/2019 11:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: