Δεν μπλοκάρει συγχωνεύσεις εταιριών η Κομισιόν, απαντά ο Γιούνκερ σε επικριτικά σχόλια




Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν δεν παρεμποδίζει συγχωνεύσεις εταιριών χωρίς λόγο, σε μία δήλωση που φάνηκε να απαντά σε σχόλια στη Γαλλία και τη Γερμανία για την αναμενόμενη απόρριψη της συγχώνευσης των δραστηριοτήτων Siemens και Alstom στον κλάδο των σιδηροδρόμων.

Σε ομιλία του σε βιομηχάνους, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει μπλοκάρει 30 συγχωνεύσεις και έχει εγκρίνει πάνω από 6.000.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα για αυτούς που λένε ότι η Κομισιόν αποτελείται από ξεροκέφαλους τεχνοκράτες», δήλωσε.

«Αυτό δείχνει ότι πιστεύουμε στον ανταγωνισμό αρκεί να είναι δίκαιος. Δεν θα κάνουμε πολιτική σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού».

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι ισχυρότερες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, έχουν ασκήσει πιέσεις υπέρ των δικών τους αντίστοιχα εταιριών, της Siemens και της Alstom, προκειμένου να τους επιτραπεί να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους στους σιδηροδρόμους με στόχο να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές στην Ευρώπη και το εξωτερικό απέναντι σε κινεζικές εταιρίες.

Ωστόσο, πρόσωπα με γνώση του θέματος αναμένουν ότι η Κομισιόν θα απορρίψει το σχέδιο, ενδεχομένως ακόμα και αύριο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει τις επιλογές και τον ανταγωνισμό για τους πελάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει συζήτηση εντός της Κομισιόν για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τους κανόνες και τις πολιτικές της περί ανταγωνισμού με τέτοιο τρόπο που σύμφωνα με ορισμένους θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρίες να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές παγκοσμίως.

Ευχή για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2019, εξέφρασε ο Πάιατ

05/02/2019 11:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: