Χτυπούν “καμπάνες” στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει αρκετή πρόοδο…

From left to right: Mr Jean-Claude JUNCKER, President of the European Commission; Mr Donald TUSK, President of the European Council. Copyright: ‘The Council of the European Union’
Η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει αρκετή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι, ώστε να λάβει ποσόν 750 εκατ. ευρώ, έχει ωστόσο περιθώριο να τις ολοκληρώσει μέρι την συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει ο δημοσιογράφος Jan Strupczewski του πρακτορείου Reuters.

Τίτλος του κειμένου: Greek needs to deliver reforms to get agreed cash: EU.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, η δεύτερη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας καταδεικνύει σημαντική πρόοδο, αλλά και ορισμένους τομείς στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και καλώ τις αρχές να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις έγκαιρα μέχρι το επόμενο Eurogroup», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.

Εκκρεμούν 16 μεταρρυθμίσεις σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, οι σημαντικότερες ωστόσο είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, το κεντρικό σύστημα των συμβάσεων για την Υγεία και το νομικό πλαίσιο διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα το πτωχευτικό δίκαιο για τα νοικοκυριά. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 13 χώρες μέλη αντιμετωπίζουν ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες, ωστόσο η βαρύτητα των ανισορροπιών έχει υποχωρήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνει ο δημοσιογράφος Jones Hayden του πρακτορείου Bloomberg. Τίτλος του κειμένου: EU Says GreeceItalyCyprus Experiencing Excessive Imbalances.

Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, αναφέρει έκθεση της ΕΕ. Στα 10 κράτη στα οποία υφίστανται ανισορροπίες είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σουηδία. 

Το ήμισυ των χωρών της ΕΕ αντιμετωπίζει οικονομικές ανισορροπίες, που ωστόσο διαφέρουν, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ένωση συζητεί για τους τρόπους σύγκλισης των 27 χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, σημειώνει ο Francesco Guarascio στο πρακτορείο Reuters.

Τίτλος του κειμένου: EU sees economic splits as half of member states face differing gaps

Καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι προκλήσεις διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα και χρειάζεται κατάλληλη και αποφασιστική δράση, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής. Η Ιταλία η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες που απαιτούν τη λήψη διορθωτικών μέτρων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή ανησυχεί κυρίως για το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς τομείς των εν λόγω χωρών και για το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Επίσης, τα προβλήματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς η Γαλλία πλήττεται από τη χαμηλή παραγωγικότητα, η Ιταλία από την υψηλή ανεργία και η Γερμανία υστερεί στις επενδύσεις.

Για υπερβολικές ανισορροπίες ομιλεί η Κομισιόν: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και εκκρεμότητες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal