Η κακοκαιρία “Ωκεανίδα” εξακολουθεί να μαίνεται σε όλη την χώρα, προκαλώντας προβλήματα στους πολίτες και ανησυχία στις Αρχές. Έκτακτα δελτία για την προστασία των πολιτών εκδίδουν τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσο και η Αστυνομία και τα σχολεία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους έως να κωπάσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, έχει απαγορευθεί και ο απόπλους από τα λιμάνια της χώρας, ενώ παρατηρήθηκε και κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη να μεταβαίνει εκτάκτως στην Κρήτη.

  • Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, στις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα εξασθενίσουν βαθμιαία από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
    Επίσης στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.
Φωτογραφία: zarpanews.gr

Μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη

Στην Κρήτη μετέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου. Τον Υπουργό συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Ταφύλλης καθώς και 9μελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

  • Η αποστολή έχει ως στόχο τον συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης, την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, καθώς και την ενίσχυση ενεργειών έρευνας και διάσωσης.
  • «Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που αντί να προσγειωθεί με το Super Puma στα Χανιά, λόγω κακοκαιρίας προσγειώθηκε στο Ηράκλειο. Μαζί με τον κ. Σπίρτζη, στην Κρήτη έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης που συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και εννεαμελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν, πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης ήδη υπάρχει κλιμάκιο μηχανικών από τις προηγούμενες καταστροφές το οποίο συμπληρώνεται τώρα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές στα προβλήματα στις υποδομές, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης: «Δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το φορτίο των καταστροφών, οπότε θα συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά την κατασκευή και την επιδιόρθωση όλων των φθορών που είχαμε στα δίκτυα» και πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις καταστροφές, μέσα στην ένταση των φαινομένων να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική ζωή του, αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατόν».

Τις επόμενες ώρες αναχωρεί επίσης για την Κρήτη και κλιμάκιο εξειδικευμένων μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, οι οποίοι θα ελέγξουν λεπτομερώς, εκτός των άλλων, και τα γεωτεχνικά προβλήματα στο Βόρειο Οδικό Άξονα αλλά και στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου.

Στην Κρήτη βρίσκονται από την περασμένη βδομάδα κλιμάκια μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία πραγματοποιούν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), από την προηγούμενη κακοκαιρία, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Φωτογραφία: neakriti.gr

Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο

Από την κακοκαιρία έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κρήτης γι΄ αυτό οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται διαρκώς από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, στον σύνδεσμο astynomia.gr.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά το τελευταίο 12ωρο, δέχθηκε 24 κλήσεις για κοπές δέντρων, τρεις κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 37 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σε όλη την επικράτεια, η Πυροσβεστική δέχθηκε 59 κλήσεις για κοπές δέντρων, 36 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 46 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση συμβάντων.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην Κρήτη, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση στα σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές.

Προληπτική εκκένωση σπιτιών στον Δήμο Πλατανιά

Εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου έχει δοθεί από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας.

Λόγω των σοβαρών ενδείξεων για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού, οι αρχές απομακρύνουν τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και από σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν.

Ο ποταμός αυτός έχει φουσκώσει λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από το γεγονός, ότι δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Η απομάκρυνση κατοίκων γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς ήδη έχουν πλημμυρίσει υπόγεια στην περιοχή.

Τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία Ωκεανίς «σφυροκοπά» την Κρήτη, έχοντας προκαλέσει τεράστια προβλήματα και καταστροφές.

Πάνω από 300 χιλιοστά βροχής έως την Δευτέρα το απόγευμα στα Χανιά

Πολύ μεγάλα ποσά βροχής πέφτουν τη Δευτέρα 25/02 στη Δυτική Κρήτη. Στον μετεωρολογικό μας σταθμό στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων έχουν καταγραφεί 309 χιλιοστά έως το απόγευμα, ενώ η βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων συνεχίζεται.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτιμώμενη εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη έως το απόγευμα της Τρίτης 26/02.

Πρόγνωση καιρού για αύριο, Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 αναμένονται αραιές νεφώσεις που στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο έως το μεσημέρι, και στα βόρεια από το απόγευμα θα είναι πυκνότερες. Τοπικές βροχές θα πέσουν στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, το Νότιο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, έως το μεσημέρι. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -2 έως 11, στα δυτικά ηπειρωτικά από 3 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 10, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 15, και στην Κρήτη από 9 έως 13.

  • Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, με πρόσκαιρη ενίσχυση από το απόγευμα. Στο υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το πρωί. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και στον Πατραϊκό από ανατολικές 4 έως 6 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους έως το πρωί θα είναι πυκνότερες, ενώ το μεσημέρι θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Πιθανότητα ασθενών βροχοπτώσεων υπάρχει για τα βόρεια του νομού έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση έως 3 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά στα δυτικά του νομού έως 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς.

Με πληροφορίες από EMY, meteo/ΕΑΑ, ΕΛΑΣ, ΕΘΝΟΣΝΕΑ ΚΡΗΤΗ και zarpanews.gr

Επιστολή καταπέλτης του πρέσβη Καραμήτσου-Τζιρά, προς το BBC για την “μακεδονική” μειονότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: