Αυξάνεται ο κίνδυνος του άτακτου Brexit, αναγνωρίζουν Χριστοδουλίδης και Μπαρνιέ




Ο κίνδυνος της άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αυξάνεται όσο συνεχίζεται η μη επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, αναγνώρισαν σήμερα από κοινού, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, πριν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Μισέλ Μπαρνιέ για τη σημασία που δίδει η Κύπρος στην ενότητα των ‘27’, και συμφώνησαν ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης.

  • Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση οι ο Υπουργός και ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής προέβησαν σε μια ανασκόπηση της παρούσας φάσης της διαδικασίας και τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών για μια εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μέσω της ήδη διαπραγματευθείσας Συμφωνίας Αποχώρησης και αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, που σχεδιάζονται σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων.

Οι δύο αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σε περίπτωση άτακτου Brexit, για πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές των Βάσεων.

  • Επιπλέον, ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Μισέλ Μπαρνιέ και για τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της Κομισιόν σε αυτή την κοινή, όπως είπε, προσπάθεια.

Tέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την πραγματοποίηση επίσκεψης της Αναπληρώτριας ΓΓ της Επιτροπής κας Celine Gauer στην Κύπρο στις 5 Μαρτίου, κατά την οποία θα δοθεί η ευκαιρία εξέτασης, σε περισσότερο βάθος, των μέτρων έκτακτης ανάγκης, ειδικά στους τομείς όπου η Κύπρος επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα προετοιμασίας της Επιτροπής για το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα καθώς και να σχολιάσει αν και κατά πόσο θα επικρατήσει ένα “σκληρό σύνορο” στις βάσεις, εάν δεν επιτευχθεί η συντεταγμένη έξοδος, παραπέμποντας στη Συμφωνία Αποχώρησης.

«Ασφαλώς και έχουμε εμπλοκή στην προετοιμασία, και εντείνουμε την προετοιμασία με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης», σημείωσε και παρέπεμψε στην επίσκεψη της Σελίν Γκάουερ στις πρωτεύουσες. Ωστόσο, σημείωσε ότι το ζήτημα των βάσεων «συνδέεται με τις ζωές των πολιτών και έχει επίπτωση στην οικονομία», ενώ ξεκαθάρισε ότι «καμία εναλλακτική προετοιμασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος όπως υπάρχει στην ίδια τη Συμφωνία Αποχώρησης».

 

Ελλειμματικοί όροι αναφοράς χωρίς το έγγραφο 4ης Ιουλίου, δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

 

18/02/2019 13:02
ΚΥΠΕ, Aθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο, Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: