Τοποθετούν το βιολοντσέλο στην αγκαλιά τους, μαθαίνουν να κρατούν το δοξάρι και προσπαθούν να δημιουργήσουν σαγηνευτικές μελωδίες. Πέντε κορίτσια που ζουν στη δομή φιλοξενίας «Οίκος» επιχειρούν το πρώτο τους ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.
Τα μαθήματα τσέλου στον ξενώνα ασυνόδευτων κοριτσιών «Οίκος» γίνονται έπειτα από πρωτοβουλία της δασκάλας μουσικής, Μπέσσυ. Η συνομιλία μαζί της σε πείθει για τη σπουδαιότητα της ενασχόλησης παιδιών και ενηλίκων με τη μουσική.
«Είναι επιτακτική ανάγκη για τα παιδιά όλου του κόσμου να ασχοληθούν με τη μουσική, κυρίως για όσα δεν έχουν άλλο μέσο έκφρασης. Θα έπρεπε το μάθημα της μουσικής να μπει στην εκπαίδευση, γιατί είναι τρόπος έκφρασης και οι τρόποι έκφρασης μάς λείπουν. Μέσω της μουσικής ένα παιδί μπορεί να εκφράσει ένα συναίσθημα και να το διαχειριστεί. Η μουσική είναι ψυχοθεραπεία για όλους μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Είναι εντυπωσιακό το ότι στο μάθημα τσέλου που κάνει στα πέντε κορίτσια δεν έχει χρειαστεί η βοήθεια μεταφραστή. «Η γλώσσα της μουσικής είναι μη λεκτική και αυτό είναι το μεγαλείο της μουσικής, ότι μιλάει στον ψυχισμό του ανθρώπου χωρίς λέξεις. Είναι αυτό που λένε, ότι η μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής», εξηγεί η Μπέσσυ. Όπως προσθέτει, «είναι μαγικό να βλέπεις παιδιά που δεν έχουν σχέση με τη μουσική, να αποκτούν με ευκολία. Προσπαθώ να αφήσω το ταλέντο τους να ανθίσει από μόνο του».
Ο ξενώνας «Οίκος», τον οποίο ίδρυσε η ΜΚΟ Zeuxis, φιλοξενεί σήμερα 15 ανήλικα κορίτσια, ηλικίας από δώδεκα έως 18 ετών. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Νοέμβριο και τα κορίτσια που φιλοξενεί προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Κονγκό, το Καμερούν και το Μάλι. Όλα έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και περιμένουν την έκβασή του.
Σύμφωνα με τον συντονιστή του ξενώνα, Νίκο Κουλουλία, η φιλοσοφία της δομής είναι να διοργανώνονται όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες: τα κορίτσια διδάσκονται ελληνικά και αγγλικά, κάνουν μαθήματα ζωγραφικής, τσέλου και θεάτρου, πηγαίνουν επισκέψεις σε μουσεία, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και μαθήματα χορού. Ο κ. Νίκας υπογραμμίζει ότι «τα περισσότερα κορίτσια δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και συχνά αντιμετωπίζονται στις πατρίδες τους σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας όσον αφορά στη μόρφωση και την εργασία. Οπότε ένα κορίτσι που έρχεται στην Ελλάδα από πού να πιάσει το νήμα. Προσπαθούμε να τα φέρουμε σε επαφή με διάφορες μορφές τέχνης και χειροτεχνίας και να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή τους. Θέλουμε να χειραφετηθούν και να αποκτήσουν ικανότητες με τα κατάλληλα εργαλεία».
Το όνομα της οργάνωσης αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της: «Η ζεύξη φέρνει κοντά δύο σημεία που είναι μακριά, χωρίς να τα ενώνει, χωρίς να τα ταυτίζει, απλά θεμελιώνοντας μια επικοινωνία. Με ενοχλούν τα δύο άκρα: οι πρόσφυγες να πρέπει να αφομοιωθούν ή να ζουν σε γκέτο. Αυτά δεν συνάδουν με το δυτικό πολιτισμό. Θέλουμε να υπάρξει μια επικοινωνία των προσφύγων με την κοινωνία όπου ζουν, να έρθουν σε επαφή, χωρίς να αφομοιώσει ο ένας τον άλλο», τονίζει ο ιδρυτής της.
Ο ξενώνας και το Κέντρο Ημέρας χρηματοδοτούνται από το ελβετικό κράτος, μέσω της γενικής γραμματείας Μετανάστευσης της Ελβετίας. Ωστόσο, η οικονομική υποστήριξη της Ελβετίας θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και η οργάνωση είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης για να εξασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας τους.
Η εκκωφαντική απουσία του κράτους: Η “φωνή” του εγκαταλελειμμένου σχολείου της Ψερίμου
24/02/2019 09:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα
Μαρία Κουζινοπούλου