Αποτρέπεται νέο shutdown με σχέδιο νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο: Εστάλη στον Λευκό Οίκο




Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη (τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου το οποίο καταρτίστηκε από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών με σκοπό να αποτραπεί η νέα μερική αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Είναι ένα κείμενο οι διατάξεις του οποίου προβλέπουν χρηματοδότηση γι’ αυτές κι ένα ποσό για την ασφάλεια των συνόρων, πάντως όχι τα κονδύλια ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων που αξίωνε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να ανεγερθεί μέρος του τείχους που θέλει στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Βουλή, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε το σχέδιο νόμου, που προβλέπει λειτουργικές δαπάνες ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον για διάφορα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, με 300 ψήφους υπέρ έναντι 128 κατά. Είχε ψηφιστεί νωρίτερα την Πέμπτη από τη Γερουσία.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως ο Τραμπ πρόκειται να υπογράψει το νομοσχέδιο, μετατρέποντάς το έτσι σε νόμο, εντός της προθεσμίας (αργότερα σήμερα Παρασκευή), μετά την παρέλευση της οποίας εξαντλούνται τα κεφάλαια για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και πολλές ακόμη ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η αμερικανική προεδρία έκανε παράλληλα σαφές πως ο Τραμπ εννοεί να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που θέλει για το τείχος, κίνηση-προανάκρουσμα νέας σφοδρής σύγκρουσης με το Κογκρέσο. Δημοκρατικοί πολιτικοί κάνουν λόγο για «παράνομη» ενέργεια, για «κατάχρηση» των προεδρικών προνομίων και προειδοποιούν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας από πλευράς του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε συντριπτικά υπέρ του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού, αποτέλεσμα μιας δικομματικής συμφωνίας, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του 1/4 των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να αποφευχθεί ένα δεύτερο shutdown από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, λίγο μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εμποδίσει την συμφωνία, αλλά θα κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει τα κονδύνλια για την χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι, με ψήφους 83 υπέρ και 16 κατά.

Επόμενο βήμα είναι η έγκριση του νομοσχεδίου από τον Κ. Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Απειλή για την εθνική ασφάλεια τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: