Απορρίπτει κάθε συζήτηση για αλλαγή των συνόρων με τη Σερβία, το Κόσοβο




Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέρριψε κάθε συζήτηση για αλλαγή των συνόρων που θα οδηγούσε στη δημιουργία εθνικών κρατών.

  • «Η διαίρεση με βάση τα εθνικά κριτήρια δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο», τόνισε ο Χαραντινάι, σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος ανέφερε, χθες, ότι η οριοθέτηση αποτελεί την επίσημη πρόταση του Βελιγραδίου, στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.

«Ο Ντάτσιτς δεν μας είπε κάτι καινούριο, τώρα, απλώς, επιβεβαίωσε ότι η εθνική διαίρεση αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβίας. Η επιθυμία των πολιτικών ηγετών για τη δημιουργία εθνικών κρατών, στο παρελθόν, προκάλεσε τραγωδία στα Βαλκάνια. […] Η διαίρεση με εθνικά κριτήρια είναι πρακτικά αδύνατη και πολιτικά δεν έχει νόημα», σχολίασε ο Ραμούς Χαραντινάι.

  • Εκτίμησε, δε, ότι η προοπτική της διαίρεσης δεν είναι αποδεκτή και από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επανέλαβε ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταργήσει τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνησή του, για τα σερβικά προϊόντα, μέχρι να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, στη συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα, κατηγόρησε την Επίτροπο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μονγκερίνι, ότι διεξάγει «μυστικές διαπραγματεύσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου» και την κάλεσε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αυτών.

Πρώτη ήττα για τον Μπολσονάρου στο Κογκρέσο: Κρίσιμη η σημερινή συζήτηση για το ασφαλιστικό

 

20/02/2019 10:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ – του Ν. Πέλπα
Βελιγράδι , Σερβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: