Ανυπολόγιστες ζημιές άφησε στο πέρασμά της η “Χιόνη”: Ίσως και άνω των 40 εκατ. ευρώ (video)




Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται στο νομό Χανίων μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας η οποία άφησε πίσω της κατολισθήσεις σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού, οδικού δικτύου αλλά και υλικές ζημιές σε κατοικίες και καλλιέργειες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Αποκορώνου και Καντάνου-Σελίνου μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ οι περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ηρακλείου συνιστούν στους οδηγούς που κινούνται στις πληγείσες περιοχές να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

  • Παράλληλα, κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία των δήμων Κισσάμου, Πλατανιά (και των δημοτικών παιδικών σταθμών Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου), Καντάνου-Σελίνου καθώς και το δημοτικό σχολείο Κεραμείων του δήμου Χανίων.

Από προχθές, όταν και ξεκίνησε η θεομηνία, αρκετοί επαρχιακοί δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας κατολισθήσεων, κατάρρευσης γεφυριών και πτώσης δέντρων με την τροχαία να απαγορεύει την κυκλοφορία στα εξής σημεία του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου:

  • Στο δρόμο από τη διασταύρωση Ορθουνίου προς Λαγκό – Πρασέ – Σέμπρωνα – Αγ. Ειρήνη – Ροδοβάνι,
  • Στον παρόχθιο δρόμο και το επαρχιακό δίκτυο Φουρνέ – Μεσκλά,
  • Στο δρόμο Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρα (τμήμα Νερατζιά – Βουκολιές),
  • Στο δρόμο Περιβόλια – Θέρισο,
  • Στον επαρχιακό δρόμο Καλουδιανά – Τοπόλια – Χρυσοσκαλίτισσα (τμήμα Τοπόλια – Μύλοι), και
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης στο εθνικό δίκτυο από Σούδα μέχρι και Πλατανιά.

 

 

  • Κλιμάκια της Περιφέρειας Κρήτης μαζί με αντιπροσωπεία από τους δήμους Χανίων, Κισσάμου και Πλατανιά πραγματοποιούν αυτοψία τα τελευταία 24ωρα στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές την ώρα που η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για ζημιές οι οποίες ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Στο νομό Χανίων βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και οι βουλευτές, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, προκειμένου να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής στο οδικό δίκτυο, τους οικισμούς και τις καλλιέργειες.

Ήδη, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοίνωσε ότι όσοι επλήγησαν από τη νεροποντή θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ή αποζημίωσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Για άμεση αποκατάσταση των ζημιών μιλούν Πολάκης και Σταθάκης

Την ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία επεσήμαναν σήμερα κυβερνητικά στελέχη που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, βρέθηκαν στα σημεία όπου υπήρξαν τα περισσότερα προβλήματα, τονίζοντας ότι θα κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών.

  • Όπως δήλωσε κατά την επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές ο Γιωργος Σταθάκης, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που εχει υποστεί ο νομός. Μιλάμε για πολύ μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Συνεπώς πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα. Το πρώτο βήμα είναι η ακριβής καταγραφή όλων των ζημιών με τεχνική επάρκεια και από εκεί και πέρα θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να βρεθούν οι πόροι και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σημείωσε ότι «γίνονται ήδη κάποιες άμεσες ενέργειες και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολική αποκατάσταση. Για μια ακόμα φορά βγαίνει στην επιφάνεια το θέμα του καθαρισμού ποταμών και χειμάρρων από φερτά υλικά και δέντρα». Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη τα φαινόμενα ήταν ακραία, ωστόσο όπως ανέφερε, και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις συνέτειναν ώστε τα προβλήματα να μην είναι περισσότερα.

Παρέμβαση και από την Ντόρα Μπακογιάννη

Την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές από την τελευταία κακοκαιρία στα Χανιά, επισήμανε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη. Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε την κυρία Μπακογιάννη για την κατάσταση στον νομό, με την βουλευτή της ΝΔ να κάνει λόγω για μια πρωτοφανή καταστροφή.

  • «Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι άμεση παρέμβαση. Να προκηρυχτούν το ταχύτερο δυνατό τα έργα που απαιτούνται», επεσήμανε η κ Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες. «Είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Εγώ καλώ την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα» είπε η κυρία Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι και η ίδια θα συμβάλει με παρεμβάσεις της στην προσπάθεια για αποκατάσταση των ζημιών.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη και οι δήμοι να ενεργοποιήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με στόχο να τους δοθούν άμεσα αποζημιώσεις.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέα Κρήτη, ΕΘΝΟΣ

Για τάχιστη αποκατάσταση των ζημιών στα Χανιά μιλούν Πολάκης-Σταθάκης: Παρέμβαση Ντόρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: