Ανησυχούν οι δανειστές: Κίνδυνος για την ελάφρυνση του χρέους και για την αγορά ομολόγων




Η αναβλητικότητα της Ελλάδας στην εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχει προκαλέσει την ανησυχία των πιστωτών και θέτει σε κίνδυνο ένα προγραμματισμένο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους και την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου και της αγοράς ομολόγων, γράφουν οι δημοσιογράφοι Viktoria Dendrinou και Sotiris Nikas, στο πρακτορείο Bloomberg.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Clock Ticks on Greece as Reform Delay Puts Debt Relief in Doubt

Η έκθεση που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, πιθανότατα θα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει 16 μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αν η χώρα δεν σπεύσει να τις ολοκληρώσει μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, τότε η εκταμίευση των χρημάτων θα καθυστερήσει, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που θα αναμετρηθεί σε εκλογές φέτος, αργεί να υλοποιήσει τα συμφωνημένα μέτρα και έχει λάβει πολιτικές αποφάσεις – περιλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και τις προτεινόμενες επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων – που έχουν τρομάξει τους πιστωτές. Εκφράζεται η απορία αν οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεταρρυθμιστική κόπωση ή – που είναι και το κρισιμότερο – σε πολιτική επιλογή που προδικάζει περαιτέρω δημοσιονομική απειθαρχία.

Μια επίπληξη της ΕΕ θα επηρεάσει τις ελληνικές αγορές, που φέτος έχουν τις ισχυρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο 13% από τις αρχές του χρόνου, ενώ η Ελλάδα πληρώνει περίπου 3,7% για να δανειστεί με δεκαετές ομόλογο, σε σύγκριση με το 37% κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012.

Στα ζητήματα που ενοχλούν τους πιστωτές περιλαμβάνεται η κυβερνητική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν υπερβολικά γενναιόδωρη. Το νέο νομικό πλαίσιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι λεπτομέρειές του συζητούνται με τις ελληνικές τράπεζες και τους πιστωτές, ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο θα επηρεάσει η ρύθμιση αυτή τους ισολογισμούς των τραπεζών, την ώρα που συνεχίζονται οι συζητήσεις για το αν οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ρυθμίσουν τα δάνεια όλων των δανειοληπτών που υπάγονται στο σχέδιο.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, πάνω από το όριο που είχαν προτείνει εμπειρογνώμονες, προκάλεσε έκπληξη στους πιστωτές που την θεώρησαν κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Στις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν περιλαμβάνονται η ιδιωτικοποίηση ενός αυτοκινητόδρομου και η τοποθέτηση 69 γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, ενώ η δημιουργία νέων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές βαραίνει στην οικονομία, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Απομένουν δέκα περίπου ημέρες για να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της και σε αντίθετη περίπτωση η εκταμίευση των χρημάτων θα μετατεθεί για αργότερα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας, μια αναβολή της εκταμίευσης θα αποτελέσει σήμα στους επενδυτές ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων φθίνει. Αυτό, όπως έλεγαν αξιωματούχοι, θα δημιουργήσει δυσκολίες στο σχέδιο της κυβέρνησης να εκδώσει νέο ομόλογο τον επόμενο μήνα. 

Έκδοση νέου ομολόγου

Η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε έκδοση νέου ομολόγου τον Μάρτιο, την δεύτερη μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, ανέφεραν χθες ενημερωμένες πηγές, γράφει ο Lefteris Papadimas στο πρακτορείο Reuters.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece considering new bond issue next month, sources say

Η Αθήνα σκοπεύει να αντλήσει φέτος από τις αγορές 5 έως 7 δις ευρώ για να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της. Τραπεζίτης με γνώση του ζητήματος επιβεβαίωσε το σχέδιο. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ από την δημοπρασία πενταετούς ομολόγου με απόδοση 3,6% και έχοντας προσελκύσει ισχυρή ζήτηση. Από τότε η απόδοση έχει μειωθεί στο 2,98%.

Η χώρα επιδιώκει να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές σαν κανονικός δανειολήπτης, αφού επί μια σχεδόν δεκαετία χρηματοδοτήθηκε από τους πιστωτές της. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει δημοσιονομικό «μαξιλάρι» άνω των 27 δις με χρήματα των προγραμμάτων που έμειναν αδιάθετα και κεφάλαια που άντλησε τις αγορές, τα οποία επαρκούν για να αποπληρωθούν δάνεια που λήγουν φέτος και να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2021.

Χτυπούν “καμπάνες” στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει αρκετή πρόοδο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: