Ανιστόρητη δήλωση Τσίπρα: Αν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, τα υπόλοιπα θεωρούνται λυμένα (video)

File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ), υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών ενώ παρακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιλντιρίμ Μπιναλί (Δ), κατά την ξενάγηση του συνοδευόμενος από την σύντροφό του, Μπέττυ Μπαζιάνα (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) στο παλάτι Ντομά Μπατσέ της Κωνσταντινούπολης που λειτουργεί ως μουσείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Εάν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό, τα υπόλοιπα θέματα θα θεωρηθούν λυμένα, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται για πάνω από 45 χρόνια. “Αναφέρομαι σε μια λύση που και για τις δύο πλευρές πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη. Τόσο για τους Τ/κ όσο και για τους Ε/κ, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα”.

  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι “την επόμενη φορά οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν μαζί για τα σημεία αναφοράς και αφού κάνουν προετοιμασία πρέπει να έχουν στενή επαφή”. Όπως είπε, “εάν στο τέλος καταφέρουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση τόσο για τους Τ/κ όσο και για τους Ε/κ, τα υπόλοιπα θέματα που θα μείνουν θα θεωρηθούν λυμένα”.
  • “Και μάλιστα το πιο δύσκολο θέμα ακόμη, που είναι η ενέργεια. Η ενέργεια είναι τέτοιο θέμα που στην πραγματικότητα πρέπει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και να διασφαλίζει την ευημερία και ειρήνη. Δεν πρέπει να είναι ένα θέμα που προκαλεί διαίρεση και συζητήσεις”, ανέφερε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα μπορούσε να ανοίξει πάλι και να γίνει το σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

«Εκτιμώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πήγα στο όμορφο νησί όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και γνώρισα πολλούς Τούρκους που μου φέρθηκαν πολύ φιλικά. Συμμετείχα και στη λειτουργία μετά. Το μήνυμα που δώσαμε όχι μόνο προς τον τουρκικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος. Στο θέμα της επαναλειτουργίας, κατ’ εμένα θα μπορούσε να ανοίξει, μπορούμε να προβούμε σε βήματα σε αυτό το θέμα. Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς μία κοινή πορεία και θα γινόταν ένα σύμβολο των στενών και φιλικών σχέσεων του ελληνικού και τουρκικού λαού».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτή την περιοχή οι άνθρωποι διαθέτουν κοινή κουλτούρα, μουσική, ήχους, κουζίνα και γεύσεις, ενώ είπε και για τον παππού του που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. “

Στο σπίτι που γεννήθηκα όλα τα φαγητά ήταν τούρκικα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε πολλές ομοιότητες. Έχουμε διαφορετική γλώσσα αλλά η κουλτούρα μας είναι ίδια. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με ειρήνη και φιλία”, ανέφερε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Αναστασιάδη απόψε στον απόηχο της συνάντησης με Ερντογάν

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
08/02/2019 09:11

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal