Άνευ προηγουμένου κρίση στη Βενεζουέλα: Καταδικάζουν οι ΗΠΑ, ο Μπόλτον μένει Ουάσιγκτον!




Ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε» την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τη «χρήση βίας» από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων που αποπειράθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία προκειμένου να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν εντόνως τη χρήση βίας από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον άοπλων πολιτών και αθώων που προσπαθούσαν να κάνουν καλό στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν τον στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο», συνεχίζει το κείμενο του Λευκού Οίκου.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν χθες σε επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν στρατιωτικούς να αποκλείσουν δρόμο για να αποτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει σταλεί από τις ΗΠΑ.

Ο στρατός, που έχει εκφράσει την «απόλυτη πίστη» του στον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως τέθηκε σε κατάσταση «συναγερμού» για να εμποδίσει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ακυρώνει ταξίδι στη Νότια Κορέα, επικεντρώνεται στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Κορέα ενόψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας την επόμενη εβδομάδα στο Ανόι του Βιετνάμ, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Γκάρετ Μαρκίς.

Ο Μπόλτον αποφάσισε να μείνει στην Ουάσινγκτον για να επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο Μαρκίς.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας πάντως θα είναι παρών στη συνάντηση κορυφής του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, όπου η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπάρξει πρόοδος στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε.

Ο Χουάν Γκουαϊδό συναντήθηκε με τους προέδρους τριών χωρών της περιοχής και τον ΓΓ του ΟΑΚ στην Κουκουτά της Κολομβίας

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του την 23η Ιανουαρίου, συναντήθηκε στην Κολομβία με τους προέδρους της χώρας αυτής Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες, στο περιθώριο μιας συναυλίας που οργάνωσε ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσφορά βοήθειας στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο VPI.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνάντηση αυτή συμμετείχε επίσης ο Λουίς Αλμάγκρο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Ο Γκουαϊδό κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να φθάσει στην Κουκουτά της Κολομβίας, μετέδωσε νωρίτερα το δίκτυο Caracol.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έφθασε στην περιοχή των συνόρων από το Καράκας με λεωφορείο αφού του επετράπη να περάσει από πολλά σημεία ελέγχου της αστυνομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα El Nacional.

Κατόπιν μετέβη με ελικόπτερο στην Κουκουτά, κατά την ίδια πηγή. Εμφανίστηκε επί σκηνής κατά τη διάρκεια της συναυλίας που οργάνωσε ο Μπράνσον, έχοντας στο πλευρό του τον κολομβιανό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Ουάσινγκτον, United States

Πάλι άλλαξε απόφαση ο Τραμπ: 400, και όχι 200, Αμερικανοί στρατιώτες θα μείνουν στη Συρία!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: