Αγγλοαμερικανικό παιχνίδι στη Νέα Υόρκη διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε ασφυκτικό κλοιό επιχειρούν να θέσουν τη Λευκωσία με εργαλείο άσκησης πιέσεων για μια ακόμη φορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τόσο το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης όσο και οι τοποθετήσεις του Αμερικανού αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπρόσωπου, όπως και του Βρετανού συναδέλφου του, επιβεβαιώνουν πως τον Ιούνιο θα κριθούν πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό μέσω ενδεχομένως της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύεται ο μπαμπούλας της Ειρηνευτικής Δύναμης, ωστόσο, φαίνεται πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι διαφορετικά καθώς η γενική πολιτική των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές ενισχύουν την επιμονή για αλλαγή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

  • Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες θα υποβάλει έκθεση για το Κυπριακό τον Απρίλιο, που θα ενημερώνει για την πορεία των προσπαθειών, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν ευνοεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν τον Ιούνιο.

Αυτό σημαίνει πως εάν μέχρι τον Απρίλιο δεν σημειωθεί κινητικότητα, πρόοδος, αποτέλεσμα που δεν αναμένεται, τον Ιούνιο θα στριμωχθεί η Λευκωσία από τη μια να μη φορτωθεί ευθύνες και από την άλλη, που είναι και το σημαντικό, να αποτρέψει αλλαγή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για να γίνει τούτο, θα πρέπει η πλευρά που θα βρίσκεται υπό πίεση, να ακολουθήσει τις «διεξόδους», που θα δίνουν Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς παίκτες. Αυτός, φαίνεται να είναι ο στόχος τους.

Σημειώνεται συναφώς ότι στην έκθεση Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθόριζε χρονοδιάγραμμα, έστω και ατύπως. Σημείωνε πως «η συνεχής υποστήριξη σε έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα έχει λήξει, παρομοίως υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο δεν είναι πλέον βιώσιμο». Από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τους εκβιασμούς που διατυπώθηκαν από τους Αμερικανούς, αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι το καλοκαίρι.

Η αναφορά του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κόεν, ότι «η γενική παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αποτελέσουν μέρος ενός τοπίου που στερείται δρόμου προς μια πολιτική λύση», θα μπορούσε σε σημαίνει απόσυρση της Δύναμης. Δεν θα γίνει, όμως, τούτο τον Ιούνιο, λένε αμερικανικές πηγές. Αυτή, ωστόσο, η αναφορά παραπέμπει σε αλλαγή του καθεστώς της Δύναμης, από στρατιωτική σε αστυνομική και εξουδετέρωση του ψηφίσματος 186/64, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εξουδετέρωση του ψηφίσματος αυτού αποτελεί διαχρονικό στόχο της Άγκυρας για απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξίσωση με το κατοχικό καθεστώς.

Σοβαρό ζήτημα είναι η επιμονή της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών (περιέχεται στην έκθεση του Γ.Γ.) στη δημιουργία μηχανισμών άμβλυνσης εντάσεων αλλά και των αγγλοαμερικανών, αποτελούν την αφετηρία, τη βάση, για υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, που ανέλαβε εργολαβικά να προωθήσει με εντολές της Άγκυρας, ο Κουντρέτ Οζερσάι. Συνεργασία, δηλαδή, δύο οντοτήτων χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό. Είναι προφανές πως τέτοιες αναφορές, όποιες και να είναι οι εξηγήσεις που διευκρινίσεις που δίνονται, αποτελούν μέρος ενός σχεδιασμού ομαλοποίησης με τα κατοχικά δεδομένα.

  • Σημειώνεται συναφώς πως τόσο ο Τσαβούσογλου όσο και ο Οζερσάι, κινούνται συστηματικά στη λογική επιβολής μιας ντε φάκτο συνομοσπονδίας, που θα στηρίζεται στη συνεργασία «δυο οντοτήτων» και χωρίς συμφωνία. Την ίδια ώρα, από πλευράς ΟΗΕ προωθούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία διευκολύνουν τις τουρκικές προσπάθειες, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε θέματα «χαμηλής πολιτικής».
  • Γίνεται αναφορά στο θέμα της διασύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας, σε ΜΟΕ στους τομείς της εκπαίδευσης, της νεολαίας και της διακοινοτικής οικονομικής συνεργασίας, «αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη της ενισχυμένης οικονομικής ολοκλήρωσης και των δύο κοινοτήτων». Κι όλα αυτά ενώ τόσο η έκθεση όσο και το ψήφισμα άφησαν εκτός εικόνας την Τουρκία, τα κατοχικά στρατεύματα και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι σαφές πως εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο ενόψει και των κινήσεων που θα γίνουν και στα ενεργειακά, τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και την επιμονή των αγγλοαμερικανών για… αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο, αφήνοντας ανενόχλητη την Άγκυρα.

Στη Λευκωσία είναι δυσαρεστημένοι με τη στάση των βασικών πρωταγωνιστών στη Νέα Υόρκη, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πως οι χειρισμοί των δυο αυτών χωρών διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, η οποία φρενάρει εξελίξεις ενώ παράλληλα επιχειρείται να στριμωχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Ρωσία και η Γαλλία έχουν στηρίξει τις κυπριακές θέσεις και κινήθηκαν αποτρεπτικά, ιδιαίτερα η Μόσχα.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΛΟΥΤ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα ενημερώσει την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, την οποία θα συναντήσει σήμερα, ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες το συντομότερο. Η θέση αυτή του Προέδρου συνιστά και απάντηση στην τουρκική πλευρά, η οποία παραπέμπει σε νέες διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο. Σημειώνεται συναφώς ότι οι Τούρκοι επικαλούνται επί τούτου τις ευρωεκλογές του Μαΐου και το Brexit. Κι αυτό παρόλο που στην έδρα του ΟΗΕ ενημερώθηκαν από τους Βρετανούς πως δεν αποτελεί εμπόδιο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τζειν Χολ Λουτ θα προσέλθει κυριακάτικα στις χωριστές επαφές της, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, έχοντας στις αποσκευές της ένα προσχέδιο των όρων αναφοράς. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα το καταθέσει στους εμπλεκόμενους. Θα προτιμήσει να παρουσιάσει τις ιδέες της προφορικά.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Παρίσι και Λευκωσία βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακοίνωση ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορα επίπεδα, ενεργειακά, περιφερειακά και στρατιωτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις, χωρίς να προϋποθέτει τούτο συναντήσεις σε ανώτερο ή ανώτατο επίπεδο. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τρία πεδία.

Πρώτο, σε ό,τι αφορά στρατιωτικές διευκολύνσεις, προσφέρεται για άμεση χρήση η αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο. Σε σχέση με τη ναυτική βάση, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση από τον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, που θα αφορά τη δημιουργία ναυστάθμου. Η πρόταση αφορά τη ναυτική βάση στο Μαρί. Αναφορά με τις στρατιωτικές διευκολύνσεις, που είναι διαφόρων μορφών, αυτό που επιδιώκεται είναι όπως η αναβαθμισμένη και μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στο νησί λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όποια προσπάθεια επιχειρηθεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τρίτους, στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Τουρκία. Αυτό το κρίσιμο σημείο αναμένεται ότι θα διευκρινισθεί κατά τις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δεύτερο, σε σχέση με τα ενεργειακά, είναι προφανές πως το Παρίσι θα ενισχύσει την παρουσία της στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι συνεργασία της γαλλικής TOTAL και της ιταλικής ENI.

Τρίτο, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Γαλλίας στις περιφερειακές εξελίξεις και το Παρίσι αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή. Τα ζητήματα αυτά τα συζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αλ Σίσι, την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο (πριν έλθει στην Κύπρο). Ενόψει αυτού του ενδιαφέροντος η Γαλλία θα έχει ad hoc συμμετοχή στην τριμερή σύνοδο Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όταν στην ατζέντα θα είναι τα ενεργειακά.

Η συνεργασία αυτή, κυρίως αυτή που αφορά την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας, δεν σημαίνει πως το Παρίσι αναλαμβάνει να καλύψει αμυντικά την Κύπρο. Ωστόσο, η παρουσία κρίνεται από την Κυβέρνηση ότι θα είναι σημαντική καθώς εκτιμά πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την Τουρκία.

Επιμένουν προκλητικά οι Τούρκοι: Διαρρέουν έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και κοινή άσκηση με ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: