«Ζιζάνια» μέσω μυθευμάτων προσπαθεί να σπείρει η Άγκυρα με την «Γαλάζια Πατρίδα»:




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Προσπάθεια να σπείρει διχόνοια ανάμεσα στις χώρες που προσπαθούν ν’ αναπτύξουν την ασφάλεια και τα ενεργειακά τους σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο κάνει η Τουρκία, μέσα από “χαλκευμένες” πληροφορίες που μεταδίδονται από τα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, σημειώνουν αξιόπιστες πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Κύπρο, τα όσα αναφέρονται στον Τουρκικό τύπο περί κοινής ασκήσεως Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μυθεύματα.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως σκοπός της Άγκυρας, είναι να δυναμιτίσει ακόμη και μ’ αυτό τον τρόπο τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες και κυρίως αυτές του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Αξιωματούχοι σχολίαζαν πως πιθανότατα ο συντάκτης του κειμένου να θέλησε ν’ αναφερθεί στις τριμερείς ασκήσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου, ωστόσο η «φωτογραφικού τύπου» διατύπωση, έθεσε τις χώρες κάτω από έναν κοινό παρανομαστή.

Ίσως ο συντάκτης να είναι και μάντης, κατέληγαν οι πηγές μας, θυμίζοντας την προ ημερών αποστροφή παραδοχής του Αιγύπτιου προέδρου Abdel Fattah El Sisi κατά τη συνέντευξη του, που αποκάλυψε την αμυντικής φύσεως  συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο στο όρος Σινά.

(https://twitter.com/eha_news/status/1082233938444210176 ) Εδώ το προ ημερών tweet της συνέντευξης και η «αποκάλυψη» της συνεργασίας)

Κι όλα αυτά για να δικαιολογηθούν ορισμένα πυροτεχνήματα των υπουργών του κου Ερντογαν, αλλά και η ονομασία της αεροναυτικής άσκησης της Άγκυρας με την προκλητική επωνυμία “Γαλάζια Πατρίδα” που πρόκειται να γίνει περί τα τέλη Φεβρουαρίου έως το πρώτο 5θήμερο του Μαρτίου.

Εδώ ας σημειώσουμε ότι πηγές από το ΓΕΕΘΑ, έλεγαν πως η Τουρκία τη συγκεκριμένη περίοδο ουδέποτε έβγαζε πλοία της στο Αιγαίο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το έκανε μόνο όταν ασκούσε πιέσεις για να προκαλέσει σε περιοχές, που εδώ και δεκαετίες προσπαθεί η ίδια με την αναθεωρητική πολιτική που ασκεί, να αμφισβητεί και να «γκριζάρει».

Τα λόγια Ερντογάν – Τσαβούσογλου – Ακάρ έγιναν τίτλος για την άσκηση

Η «Γαλάζια Πατρίδα» πιθανό να είναι ένας τίτλος «ευχολογίου» των στρατιωτικών της Άγκυρας, ακολουθώντας πιστά τις προσταγές της πολιτικής ηγεσίας του τόπου τους, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει εδώ και καιρό με τη ρητορική τους να προκαλούν συνεχώς, αναφερόμενοι στο Αιγαίο και τα νησιά του, που τα χαρακτηρίζουν ως «γαλάζιες πατρίδες».

Μέσα από το τουρκικό δημοσίευμα, παρατηρείται πως οι γείτονες θέλουν να σηκώσουν ακόμη παραπάνω τους τόνους, πράγμα που μεταφράζεται και ως πρόκληση τις επίμαχες ημέρες της άσκησης. «Πρόβα πολέμου», «η άσκηση που θα φοβίσει τους Έλληνες και τους Κυπρίους» είναι ορισμένες από τις λέξεις που ο συντάκτης καλλιεργεί το κλίμα για το τι αναμένεται να γίνει στο Αιγαίο.

Αξιόπιστες πάντως πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο έλεγαν πως δεν είναι λίγες οι ασκήσεις που προαναγγέλλονται αλλά στο τέλος εκείνο που βγαίνει για να ασκηθεί δεν είναι παρά μόνο λίγες μονάδες επιφανείας οι οποίες αρκούνται απλώς στο να βγουν από το ναύσταθμό τους και να καταγραφεί η παρουσία τους.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωναν με βάση της εμπειρία τους, τη συγκεκριμένη περίοδο προμηνύονται μέρες έντασης κυρίως στον αέρα, κάτι που συνηθίζουν οι Τούρκοι όταν έχουν ασκήσεις.

Εκείνο που θεωρείται ποιοτικό στοιχείο είναι πως η Άγκυρα επιλέγει τα τέλη Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης, κάτι που δεν έχουν επαναλάβει ποτέ ξανά στο παρελθόν, ενώ οι ετήσιες μεγάλες ναυτικές ασκήσεις τους γίνονται προς τα τέλη της άνοιξης.

Η αλλαγή πλεύσης στα κρύα νερά του χειμώνα, θέλει να δείξει κάτι κι αυτό σε πρώτη φάση είναι η συνεχιζόμενη ένταση. Η άσκηση έχει φέρει έναν επιπλέον σχεδιασμό ασφαλείας από τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είναι παράλογο πως προετοιμάζονται αναλόγως ενώ σύμφωνα με ανώτατες πηγές δόθηκαν ήδη εντολές και για νέες αναγνωρίσεις σε νησίδες σ’ όλο το μήκος του Αιγαίου, παράλληλα από το ΠΝ. Εκείνο το οποίο τονίζουν ανώτατα στελέχη είναι πως η δική τους μάχη είναι καθημερινή και οι απαντήσεις πολλές.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης στη θέση του Καμμένου: Έρχονται αλλαγές στο ελληνικό Πεντάγωνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: