Βγάζει το “καπέλο” στην Ελλάδα ο Κατάινεν: Στην πρώτη θέση για την χρήση του Πακέτου Γιούνκερ




«Αν φορούσα καπέλο θα το έβγαζα για την επιτυχία της Ελλάδας» δήλωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, εκφράζοντας την ικανοποίηση της ΕΕ για τη χώρα μας στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων από το «Πακέτο Γιούνκερ».

Ο κ. Κατάϊνεν ενημέρωσε για «το μέλλον της Ευρώπης, προκλήσεις και ευκαιρίες», που ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Βουλής.

Το Πακέτο Γιούνκερ

  • «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα όχημα επένδυσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το λεγόμενο «Πακέτο Γιούνκερ», που έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες. Τα θετικά νέα είναι ότι η Ελλάδα είναι στη πρώτη θέση κατάταξης για τη χρήση των κονδυλίων από αυτό το Ταμείο και ελπίζω και του χρόνου να είναι το νούμερο ένα», ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για σημαντικά επιτεύγματα της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και ευκαιρίες που δίνονται, ιδιαίτερα πάνω σε καινοτόμες δράσεις, για την περαιτέρω ανάπτυξή της μέσα από το «Πακέτο Γιούνκερ».

  • «Έχουν λάβει ή θα λάβουν ενίσχυση από το ευρωπαϊκό στρατηγικό επενδυτικό πακέτο πάνω από 22.000 μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες για αυτήν τη χώρα για πιο βιώσιμες επιχειρήσεις. Έχουν επωφεληθεί 22.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μεγάλος ο αριθμός θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος», σημείωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι εκεί που χρειάζεται η Ελλάδα καλύτερες αποδόσεις είναι τα “κόκκινα δάνεια”, η εκπαίδευση, και να ανακτήσουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που έχει, όπως είπε, «οργανώσει πολύ καλά event για το πώς να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο».

Αξιοποίηση των “εγκεφάλων” της χώρας

Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το 25% του ελληνικού πληθυσμού έχει πτυχίο, επισημαίνοντας ότι αυτό το δυναμικό στοιχείο της Ελλάδας δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά.

  • «Πολλοί Έλληνες είναι καινοτόμοι και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας θα μπορούσε να βοηθηθεί. Άρα, μέρος της λύσης είναι το Πακέτο Γιούνκερ αλλά και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Κατάινεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επικοινωνεί με τους πολίτες. Εσείς το κάνετε πολύ καλύτερα με τους πολίτες σας, να συνεχίσετε να λέτε ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες», ήταν η παρότρυνση του.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και εθνικισμό

Ακόμη, μίλησε για την Ευρώπη που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ και πρέπει να είναι έτοιμη για να είναι ανταγωνιστική, και υποστήριξε ότι άλλη μία πρόκληση είναι κάποιοι ηγέτες που αποκλίνουν από τη βιώσιμη φιλελεύθερη δημοκρατία και φαίνεται πραγματικά να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πια και θέλουν να λειτουργεί πιο καθεστωτικά.

  • «Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε γιατί πάντα η Ευρώπη βασιζόταν πάνω στις αρχές του σεβασμού προς την ανθρώπινη αξία, γι’ αυτό χρειαζόμαστε πιο ισχυρές φωνές που θα αντιδρούν» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που είναι εναντίον της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατήρησε ότι είναι επικίνδυνο όταν συνδέεται ο πατριώτης με τον εθνικιστή.

  • «Η διαφορά είναι ότι ο πατριώτης αγαπά τη χώρα του. Και εγώ είμαι πατριώτης, αγαπώ τη χώρα μου. Ο εθνικιστής μισεί. Εμείς θέλουμε ένα κοινό μέλλον βάσει του κράτους δικαίου. Ο εθνικισμός είναι δύναμη απέναντι σε όλα αυτά. Εγώ πιστεύω και θέλω να αναπτυχθεί μία ενωμένη Ευρώπη και όχι να είναι μία Ευρώπη κατακερματισμένη. Θέλω μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία σε κάθε χώρα», εξήγησε.

Παρέμβαση Γιώργου Κατρούγκαλου

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη σε σχέση με την κρίση και σημείωσε ότι ο προσανατολισμός της Ευρώπης για να τα καταφέρει «πρέπει να είναι η υπεράσπιση της ψυχής της και ο εκδημοκρατισμός της που εξακολουθούν να είναι ζητούμενα».

  • «Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι κρίσιμες για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης. Είμαι αισιόδοξος γιατί η Ευρώπη ήταν και η ήπειρος των μαύρων σελίδων, αλλά και η ήπειρος της ελευθερίας, των αγώνων, του εκδημοκρατισμού, των ανοικτών κοινωνιών. Αυτά είναι τα ανοιχτά ζητήματα που μπορούμε να κερδίσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, έκανε λόγο για κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών.

Όπως είπε, «βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων λόγω των ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων που πρέπει να αποδυναμωθούν». «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό όραμα που είναι η απάντηση στον ακραίο φασισμό. Πρέπει να γίνει επαναφορά στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ» τόνισε.

Για το στοίχημα του εκδημοκρατισμού που έχει να απαντήσει και να κερδίσει η Ευρώπη μίλησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκης Μπαλαούρας.

Η τοποθέτηση της ΝΔ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης μίας καλής στρατηγικής απέναντι στις ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις.

  • «Βρισκόμαστε 120 μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές που θα κρίνουν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης και η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να ανατρέψουμε το ωστικό κύμα που έρχεται από τις ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει καλή στρατηγική και συγκεκριμένα μέτρα, ώστε οι πολίτες να διαπιστώσουν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στη καθημερινότητα του» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επίσης, μίλησε για δύο χώρους, «που έχουν μεταξύ τους αγεφύρωτες διαφορές που, ωστόσο, συνενώνονται και έχουν έναν κοινό εχθρό, την Ευρώπη».

«Αυτό που χρειάζεται είναι η επισκευή και όχι η κατεδάφιση της ΕΕ και αυτή είναι η ιδεολογική πρόκληση μας», πρόσθεσε.

  • Αναφερόμενος στο «Πακέτο Γιούνκερ», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υποστήριξε ότι ευνόησε τις εκτός Ελλάδας εταιρίες και όχι τις ελληνικές μικρομεσαίες ή καινοτόμες επιχειρήσεις και παρατήρησε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δει, σε μία χώρα που το έχει ανάγκη, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δικές της εθνικές παραγωγικές δυνάμεις».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι μόνο όταν θα είναι σοσιαλιστική η Ευρώπη θα γίνει και ανθρώπινη. «Έχουμε έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που στο επίκεντρό του είναι η προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
29/01/2019 16:59

Απόλυτα επιτυχημένο το πρώτο crash test με τις αγορές: Πάνω από 10 δισ. οι προσφορές για το πενταετές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: