Βάλλουν κατά της εμπιστοσύνης στην Δημοκρατία και των θεσμών οι επιθέσεις χάκερ στη Γερμανία

File Photo:Επίθεση χάκερς σε εκατοντάδες Γερμανούς πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα. EPA/BERND SETTNIK
Χάκερ έκλεψαν μαζικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων (ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα, διευθύνσεις, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, emails και chat) και τα δημοσιοποιούσαν σε καθημερινή βάση από την 1η Δεκεμβρίου μέσω ενός λογαριασμού στο tweeter με 17.000 ακολούθους, ως ένα είδος ημερολογίου. Αφού γνωστοποιήθηκε η σχετική διαρροή, ο εν λόγω λογαριασμός απενεργοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, Γερμανοί πολιτικοί και γνωστές προσωπικότητες της χώρας έπεσαν θύματα πολλαπλών επιθέσεων χάκερς. Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική Βουλή δέχτηκαν επιθέσεις, με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα AfD. Μεταξύ των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικά στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και υποτιθέμενη ροή συζητήσεων (chat) και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κατά κύριο λόγο, οι διαρροές αφορούν προσωπικά δεδομένα και όχι πολιτικά ευαίσθητες πληροφορίες.

Δημοσιοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ο κατάλογος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τα ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα και οι διευθύνσεις κατοικίας όλων των ομοσπονδιακών Υπουργών και του ομοσπονδιακού Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των δεδομένων, συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικές συζητήσεις πολιτικών με την Καγκελάριο, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Παρουσιάζεται επίσης συζήτηση του αρχηγού των Πρασίνων με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Για την ώρα παραμένει ασαφές, εάν πρόκειται για αυθεντικό υλικό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα, «επιθέσεις δέχθηκαν πολιτικοί και εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση εκλαμβάνει ως πολύ σοβαρό αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο ίδιος. Η υπηρεσία της Καγκελαρίας ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, αλλά όπως φαίνεται, αυτά δεν αφορούν ευαίσθητες πληροφορίες ούτε την Καγκελάριο, όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι η πηγή των δεδομένων, αν και στοιχεία προέρχονται από προηγούμενες διαρροές. Υπάρχουν βέβαια και πιο επίκαιρα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών. «Οι δημιουργοί των μηνυμάτων θέλουν να βλάψουν την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της», δήλωσε η ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλει, ενώ προειδοποίησε πως «εγκληματίες και οι υποστηρικτές τους δεν θα καθορίσουν το διάλογο στη χώρα μας».

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποιος κρύβεται πίσω από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις, αλλά γερμανικά δημοσιεύματα σημειώνουν πως στο παρελθόν πολλές επιθέσεις στη γερμανική Βουλή είχαν προέλθει -μεταξύ άλλων- και από τη Ρωσία.

Η γερμανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Τεχνολογίας Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά το περιστατικό, ενώ υπογράμμισε πως «σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανησυχία για τα δίκτυα της κυβέρνησης».

ΚΥΠΕ
04/01/2019 20:36

Επίθεση χάκερς σε εκατοντάδες Γερμανούς πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα, γράφει η FAZ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal