Τον στρατό καλεί ο Μαδούρο για την διατήρηση της ενότητας και πειθαρχίας στην Βενεζουέλα




Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊντό, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

  • “Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές”, είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρρύσουν κάθε πρόεδρο, ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από “σκοτεινά συμφέροντα”.

Νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊντό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ

  • Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Αυτοανακήρυξη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης ως Προέδρου της Βενεζουέλας

“Βελούδινο” πραξικόπημα φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βενεζουέλα καθως νωρίτερα, ο Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, αναλαμβάνοντας εκετελεστικές πλέον εξουσίες.

  • Η κίνηση αυτή έγινε άμεσα δεκτή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιτίθεται στον πρόεδρο Μαδούρο κατηγορώντας τον ως “παράνομο” ηγέτη. Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

“Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία -αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν”, τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βελούδινο πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνωρίζει πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: