Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και η ντροπή του Ναζισμού: Να μην αναβιώσει ποτέ ξανά ο φασισμός




Του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ (*)

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί η 27η Ιανουαρίου ως η «ημέρα μνήμης

των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος». Άλλωστε, ο Κοινός Νομοθέτης ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση αυτή με το Ν. 3218/2004  (ΦΕΚ 12/τ.Α/27-1-04).

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής στα θύματα Εβραίων, Ελλήνων και μη, του Ολοκαυτώματος.

Δυστυχώς, ορισμένα ακραία στοιχεία, των οποίων τον εθνικισμό έχουν πυροδοτήσει ασύμμετρες, ανιστόρητες, αβάσιμες και επικινδύνως εθνικιστικές θέσεις (ακόμη και πολιτικών που ανήκουν στο χώρο του δημοκρατικού τόξου), θέλησαν να διαμαρτυρηθούν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με αιτία τη Συνθήκη των Πρεσπών.

  • «Κοινός τόπος» είναι πλέον ότι η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί αιτία δημιουργίας εθνικιστικών τάσεων, με κυρίως αναφορά σε πληθυσμούς της  Βόρειας Ελλάδας, της Ελληνικής Μακεδονίας. Καλό είναι, όμως, να συνειδητοποιήσουν «οι εκτροφείς» αυτών των θέσεων, το επικίνδυνο αυτών των διαδικασιών, πριν είναι αργά και για τους ίδιους. Και τούτο γιατί, η προσδοκία της ψηφοθηρίας, ο λαϊκισμός και η επένδυση στο θυμικό, αλλά και στην αμάθεια επί «νομικών όρων», τμημάτων του πληθυσμού μπορεί να αποτελέσει αιτία κινήματος εθνικιστικών και ακροδεξιών τάσεων, ικανών ασφαλώς να αυτονομηθούν και έναντι των «εκτροφέων», οπότε το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για τους «συγκεκριμένους εκτροφείς».
  • Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος ορθοτομώντας το λόγο της αλήθειας έναντι του επικίνδυνου φαινομένου αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού, επανέλαβε για μια ακόμη φορά, ότι:

  • «Η Ευρώπη, που υπήρξε η μήτρα της μεγάλης πολιτισμικής παράδοσης του Ανθρωπισμού, έχει όλα τα εχέγγυα, εφόσον τα συνοδεύει και η αναγκαία φρόνηση, να γίνει πλανητικού βεληνεκούς δύναμη υπεράσπισης της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, με έμφαση στον πυλώνα της κοινωνικής δικαιοσύνης.» Και συμπλήρωσε την ανάγκη επαγρύπνησης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει «να παρασυρθούμε από μιαν αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν». Τόνισε δε ότι: για την αποτροπή του ναζισμού «οφείλουμε να εργασθούμε όλοι μας, τιμώντας εμπράκτως την ιερή μνήμη όλων των Εβραίων, Ελλήνων και μη, θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Ο ΠτΔ ανέφερε επίσης πως: «υπολείμματα ελλοχεύουν» και «πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει». Η απάντηση δε αυτή σύμφωνα τον ρυθμιστή του πολιτεύματος είναι: ο Ανθρωπισμός, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η αποτροπή της λιτότητας και των μεγάλων ανισοτήτων που οδηγούν στην περιθωριοποίηση και εξαθλίωση του ανθρώπου και «άρα στο κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους δικαίου».

  • ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

Το Ολοκαύτωμα αφορά όρο με τον οποίο αποδίδεται η δωδεκάχρονη περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ναζί εξόντωσαν παν ό,τι αφορούσε «εβραϊκό στοιχείο στην Ευρώπη». Από το έτος 1933, που  ο Αδόλφος Χίτλερ ανέλαβε Καγκελάριος της Γερμανίας, εκατομμύρια Εβραίων υποβλήθηκαν σε εξευτελισμούς, σε καταναγκαστικά έργα, σε απάνθρωπες διακρίσεις, σε βασανιστήρια και τελικώς σε θάνατο.

  • Αλλά και στο χώρο της οικονομίας, επιχειρήσεις που ανήκαν σε Εβραίους υπέστησαν είτε μποϊκοτάζ είτε βανδαλισμούς, ενώ παραλλήλως βιβλία Εβραίων τέθηκαν στη δημόσια θέα της γέενας του πυρός. Άξιο δε επισημείωσης είναι ότι οι Εβραίοι απολύθηκαν από Δημόσιες Υπηρεσίες, και στερήθηκαν ακόμη και της ιθαγένειας-υπηκοότητάς τους. Πέραν δε παντός χαρακτηρισμού, είναι και η απαγόρευση γάμου Εβραίου/Εβραίας με Γερμανίδα/Γερμανό πολίτη.

Το Ολοκαύτωμα που αφορά στη εξόντωση των Εβραίων, καταγράφει έξι εκατομμύρια (περίπου) νεκρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Πέραν των Εβραίων το Ολοκαύτωμα αφορά και Ρομά, Αθίγγανους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομοφυλόφιλους, Κομμουνιστές, Καθολικούς, Προτεστάντες, και άλλους συνάνθρωπους μας, στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης!.

  • Η ΦΡΙΚΗ!..

Στο βιβλίο του «Ο πόλεμος της Ρωσίας», ο Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Όβερυ (Richard Overy) περιγράφει τους τρόπους που επέλεξαν οι Ναζί για να δολοφονούν συνανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Όβερυ, μετά την κατάκτηση της Λευκορωσίας, οι Ναζί επιδόθηκαν σε πειραματισμούς μαζικών δολοφονιών, επιλέγοντας ψυχικά ασθενείς από τα Ψυχιατρεία του Μίνσκ, καθιστώντας πειραματόζωα τους ατυχείς αυτούς συνανθρώπους μας. Εφαρμόσθηκε δε η απάνθρωπη μέθοδος της μαζικής δολοφονίας με όπλα.

  • Οι Ναζί παρέτασσαν τους ατυχείς αυτούς συνανθρώπους μας σε ευθεία γραμμή, έτσι ώστε να δολοφονηθούν με τη ριπή πολυβόλου όσο το δυνατόν περισσότεροι και σε συντομότερο χρόνο, με επιμέλεια όμως να μην καταναλωθούν πολλά πυρομαχικά

Η διαδικασία αυτή αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η προσδοκώμενη για τους απάνθρωπους εκτελεστές. Έτσι δοκιμάστηκε στη συνέχεια να δολοφονηθούν τα πειραματόζωα με χρήση δυναμίτη!

Και το αποτέλεσμα, όμως , αυτό δεν ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των εκτελεστών, καθόσον πολλοί ήταν εκείνοι που ακρωτηριάστηκαν χωρίς να απολέσουν τη ζωή τους. Έτσι αποφασίστηκε από τον Οκτώβριου του 1941 να δημιουργηθούν οι «θάλαμοι αερίων». Τελικώς, μετά από τη χρήση διαφόρων μεθόδων που αφορούσαν στη χρήση αερίων θανάτου, χρησιμοποιήθηκε το μονοξείδιο του άνθρακα. Επελέγη δε τελικώς ως πρόσφορη η μαζική αυτή δολοφονία –δολοφονία επίσης εωσφορικής κατασκευής.

  • Ζητήματα όμως ανέκυψαν και ως προς τη διαχείριση της ταφής του μεγάλου αριθμού των πτωμάτων – θυμάτων. Κρίθηκε δε ως προσφορότερη η μέθοδος  αποτέφρωσης των νεκρών. Όμως και αυτή η διαδικασία κρίθηκε ανέφικτη, εφόσον (θα) αφορούσε αποτέφρωση μεγάλης κλίμακας νεκρών. Έτσι ανακαλύφθηκαν οι «φούρνοι των Κρεματορίων».

Το σχέδιο για μαζικές δολοφονίες αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ντροπές της ανθρώπινης ιστορίας και αφορά στη φρίκη του φασισμού και του ναζισμού. Ανεξαρτήτως δε του ότι 5.025 Ναζί εγκληματίες έχουν καταδικασθεί σε αντίστοιχες δίκες, η ντροπή και η φρίκη στην ιστορία δεν μπορεί να διαγραφεί. Η ντροπή και η φρίκη αποτελούν ιστορικά γεγονότα.

Καθήκον όλων μας είναι να μην αναβιώσει ο φασισμός και ο ναζισμός.

Και θα κριθούμε γι’ αυτό!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
«Ανεξαρτήτως δε του ότι 5.025 Ναζί εγκληματίες έχουν καταδικασθεί σε αντίστοιχες δίκες, η ντροπή και η φρίκη στην ιστορία δεν μπορεί να διαγραφεί»

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC- EU).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ο Μητροπολίτης δίπλα στον Ραβίνο: Οι καμπάνες της χαράς και της λύπης, του θανάτου και της ζωής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: