Το 2019 φέρνει νέα δεδομένα για τις Ειδικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Μεγάλες ασκήσεις




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το 2018 αναμφισβήτητα αποτέλεσε τη χρονιά που οι Ειδικές Επιχειρήσεις «εξήλθαν της σιωπής» κι έγιναν πιο γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από τις εξελίξεις που άπτονται της ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή αλλά και ως οι προστάτες των ενεργειακών συμφερόντων των χωρών που συμπληρώνουν ένα τόξο μεγάλης ακτίνας στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας βέβαια από τα Βαλκάνια.

  • Αν το 2018 φτάσαμε πολύ ψηλά στις απαιτήσεις, το 2019 είναι η χρονιά που βάζουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, λένε οι Commandos των Ειδικών Επιχειρήσεων βλέποντας τον σχεδιασμό που τους είχε επιφυλαχθεί ως «δώρο».

Νέα μέσα, εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που έφτασε ως μποναμάς, θα δοκιμαστούν για τα καλά σε θάλασσα, γη και αέρα από την ελίτ στις Ειδικές Επιχειρήσεις.

Ειδικές Επιχειρήσεις Ελλάδας και Κύπρου εγκαινιάζουν τη νέα χρονιά

Φωτογραφία πηγή ΓΕΣ

Πίτα δεν ξέρουμε αν θα κόψουν όλοι μαζί, το βέβαιο είναι πως μετά τις ανταλλαγές ευχών για το νέο έτος θα πιάσουν αμέσως δουλειά στο πλαίσιο της διαρκούς αμυντικής συνεργασίας για κάτι παραπάνω από ένα 15θήμερο. Ελληνικά και Κυπριακά τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων ξεκινούν το νέο κύκλο συνεκπαιδεύσεων επί Κυπριακού εδάφους.

  • Εύλογο είναι πως αυτή η επιχειρησιακή εκπαίδευση ανάμεσα στους πλέον ειδικούς εντάσσεται στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας που επιδιώκεται από όλες τις μονάδες οι οποίες πραγματοποιούν διμερείς ή τριμερείς εκπαιδεύσεις. Μην ξεχνάμε πως σ’ αυτό τον τομέα, την αυλαία για το 2018 την έριξε η μεγάλη άσκηση ανάμεσα στα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Κύπρου και Ισραήλ με εκατοντάδες ελικόπτερα και αεροσκάφη των Ισραηλινών να πετούν διαρκώς πάνω από τη μεγαλόνησο, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν προς την Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές πάντως έλεγαν ότι οι εκτός έδρας εκπαιδεύσεις μέσα στη χρονιά δεν θα σταματήσουν και πως την ώρα που ορισμένοι θέλουν και επιδιώκουν να προκαλούν, εμείς είμαστε εκεί που χρειάζεται και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς.

Το 2019 η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου; Η Ελλάδα δείχνει ένα δυνατό πρόσωπο εκτός συνόρων

Φωτογραφία πηγή ΓΕΣ

Στα χαρτιά μπορεί ακόμα να υπάρχει η λίστα αναμονής που θα φέρει την τελική υπογραφή, ας μην επεκταθούμε για το πώς έχει επέλθει αυτή η καθυστέρηση στις εξελίξεις που αφορούν το σύνολο των Ειδικών Δυνάμεων και το γύρισμα σελίδας σε πολλά θέματα που θα απαγκιστρώσουν τις Special Forces από κανονισμούς, ιδέες και μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Κι ενώ τα χαρτιά έχουν καθυστερήσει, τα μπετά για τα θεμέλια των κτιρίων που θα φιλοξενήσουν το Ελληνικό «Joint Special Operations Command» ήδη έχουν πέσει και οι εργασίες προχωρούν, ας ελπίσουμε και οι υπογραφές…

Οι συνεκπαιδεύσεις κατά κύριο λόγο γίνονται στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, δεν παύουν ωστόσο να αποτελούν κι ένα σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση καθώς το προσωπικό των ειδικών επιχειρήσεων δρα ως επί το πλείστον «ινκόγκνιτο», ακόμη και σε ασκήσεις με ξένους συναδέλφους τους και δεν συνηθίζετε να καλύπτεται ούτε καν φωτογραφικά, εκτός των περιπτώσεων που ανάμεσα στην ομάδα του ξένου κράτους υπάρχει και το «μαχητής- φωτορεπόρτερ», όπως συνήθως έχουν τέτοια τμήματα των Αμερικανών.

  • Αυτές οι ασκήσεις είναι μια ικανή «μονάδα μέτρησης» των δυνάμεών μας απέναντι σε άλλους επαγγελματίες που σύμφωνα με Αξιωματικούς από την διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων εκείνο που σημειώνουν είναι πως παρά την κρίση και τα όποια προβλήματα, είμαστε ικανοί να σταθούμε επάξια απέναντι σε ισχυρούς στρατούς και δεν υστερούμε κυρίως σε γνώσεις και τεχνικές.

Επιπροσθέτως αναπτύσσεται η στρατιωτική διπλωματία και ενισχύεται το κύρος της χώρας μας σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και το προσωπικό παίρνει πολύτιμες παραστάσεις για να τις αξιολογήσει με την επιστροφή του στη βάση.

Οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων είναι εκείνες που θα επιφέρουν το καίριο πλήγμα στον αντίπαλο και αυτούς θα βρει μπροστά του όποιος επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία. Είναι οι άνθρωποι που έχουν κληθεί, από όλες τις χώρες που συνομιλούν για την ασφάλεια της περιοχής και για τα ενεργειακά, να εκπαιδευτούν σε νέα σενάρια που έχουν να κάνουν ακόμη και με την ανακατάληψη μιας πλατφόρμας εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Ο «θησαυρός» της Σούδας και οι εκστασιασμένοι Αμερικανοί Πεζοναύτες στο Πήλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: