Τίμησαν τον Σενέρ Λεβέντ για την άγρια επίθεση εναντίον της “Αφρίκα” από ανθρώπους του Ερντογάν




Ένα στεφάνι με λευκά τριαντάφυλλα έδωσε η συντεχνία των εργαζομένων στον τ/κ Τύπο (Basın Sen) στον διευθυντή της Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ με την επιγραφή «Είναι τιμή μας η ελευθερία έκφρασης», για να επισημάνει την αντίθεση της τ/κ κουλτούρας έναντι σε όσους πέρσι σαν σήμερα πετούσαν πέτρες και προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία της εφημερίδας.

Η δική μας νοοτροπία δεν είναι να πετάμε πέτρες, αλλά να δίδουμε λουλούδια, ανέφερε ο πρόεδρος της Basın Sen, Αλί Κισμίρ στις δηλώσεις που έκανε μπροστά από τα γραφεία της Αφρίκα. Τη στήριξή τους στην τ/κ εφημερίδα εξέφρασαν η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων, η ένωση Τ/κ δημοσιογράφων, το κόμμα Νέα Κύπρος, η αριστερή πρωτοβουλία, ο πολιτιστικός σύλλογος Μπαράκα, η πρωτοβουλία των αντιρρησιών συνείδησης και άλλοι.

Παρόντες στην εκδήλωση για να εκφράσουν τη στήριξή τους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης και αντιπροσωπεία της ΕΣΚ υπό τον Πρόεδρο, Γιώργο Φράγκο και τον Γενικό Γραμματέα, Χρίστο Χριστοφίδη.

Αλί Κισμίρ, Σενέρ Ελτζίλ και Σενέρ Λεβέντ μίλησαν για προσπάθεια λιντσαρίσματος, την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου και κάκισαν το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την επίθεση, οι εννέα που είχαν ανακηρυχθεί ως καταζητούμενοι, δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ η δίκη της Αφρίκα συνεχίζεται.

Η επίθεση πλήγωσε τη δημοκρατία, είπε ο Κισμίρ

Η επίθεση λιντσαρίσματος ενάντια στην ελευθερία έκφρασης έχει πληγώσει βαθιά την δημοκρατία, δήλωσε ο Αλί Κισμίρ. «Στα χέρια μας δεν έχουμε πέτρες, αλλά λουλούδια. Στην νοοτροπία μας δεν υπάρχει το λιντσάρισμα αλλά η ελευθερία. Στην καρδιά μας δεν υπάρχει μίσος αλλά αγάπη».

Είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε τον φασισμό που ζήσαμε ένα χρόνο, πρόσθεσε ο κ. Κισμίρ λέγοντας ότι οι φασίστες πήγαν στα γραφεία της Αφρίκα με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, έσπασαν με πέτρες τα τζάμια των γραφείων και προσπάθησαν να μπουν μέσα για να σκοτώσουν τους εργαζόμενους στην εφημερίδα.

Η κατοχική ψευδο-«αστυνομία», συνέχισε, εκείνη την ημέρα απλά παρακολουθούσε και δεν έκανε τίποτα, αφήνοντας – τι κρίμα – χώρο στον φασισμό. «Εμείς εδώ υπερασπιζόμαστε την ελευθερία έκφρασης. Δεν μπορούν να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης. Είμαστε εδώ για να διατυμπανίσουμε ότι είμαστε ενάντια σε αυτό».

Οι Τ/κ, είπε ο Αλί Κισμίρ, είχαν δώσει επαρκή απάντηση σε αυτό, εννοώντας την «πορεία για την δημοκρατία» πέρσι όπου χιλιάδες Τ/κ υπό βροχή διαδήλωσαν το βράδυ για την ελευθερία, τη δημοκρατία σε μια μεγάλη πορεία.

Ο πρόεδρος της Basın Sen επέκρινε το γεγονός ότι η τετρακομματικής κατοχική ψευδο-«κυβέρνηση» δεν έχει συζητήσει το θέμα. Τα εννέα πρόσωπα για τα επεισόδια, είπε, αναζητούνται ακόμη ένα χρόνο μετά και επεσήμανε ότι ο κατοχικός ψευδο-«εισαγγελέας» της υπόθεσης για την επίθεση τότε, Τατζιάν Ρεϊνάρ παραιτήθηκε από την θέση του. Η κατοχική «πρεσβεία» της Τουρκίας, είπε, παρενέβη τότε στη δικαιοσύνη και αρμόδιοι είχαν επισκεφθεί τους έξι συλληφθέντες.

Ο Αλί Κισμίρ αναφέρθηκε και στη δίκη για την καρικατούρα που δημοσίευσε η Αφρίκα, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί και στην τ/κ πλευρά ο αντιδημοκρατικός τρόπος συμπεριφοράς που υπάρχει στην Τουρκία. «Εμείς θα αντισταθούμε και θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό μέχρι τέλους», είπε.

Η επίθεση ενάντια στην Αφρίκα, επίθεση εναντίον των Τ/κ, είπε ο Ελτζίλ

Δημοσιογραφία είναι η τέχνη του να γράφεις το σωστό, ανέφερε στην ομιλία του ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτζίλ λέγοντας πως τα όσα έγιναν στις 22 Ιανουαρίου ήταν μια επίθεση λιντσαρίσματος του δικτάτορα του Τύπου στην Τουρκία, Ερντογάν λόγω του φόβου του.

Αυτό που εξόργισε τον Τούρκο Πρόεδρο, συνέχισε, ήταν ότι η Αφρίκα είχε γράψε το σωστό, που ήταν ότι η Τουρκία είχε κάνει ακόμα μια εισβολή (στο Αφρίν της Συρίας). «Στην Κύπρο υπάρχει από το 1974 και συνεχίζεται μια εισβολή και μια κατοχή. Η επίθεση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου εναντίον της Αφρίκα στην πραγματικότητα είναι επίθεση εναντίον των Τ/κ. Στις 22 Ιανουαρίου αποδείχθηκε η ύπαρξη της εισβολής».

Ο Σενέρ Ελτζίλ είπε επίσης ότι επρόκειτο για μια επίθεση ενάντια στην ύπαρξη των Τ/κ στην Κύπρο και συνεργάτες σε αυτή ήταν «πολιτικοί στρατιώτες» (σσ: εννοεί οπαδοί του ΑΚΡ και της φιλοσοφίας του).

«Οι κυβερνήσεις της Άγκυρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτοί που κρατούν το νησί από το 1974 υπό κατοχή και θέλουν να το ελέγχουν όλο εμποδίζοντας την ειρήνη και την λύση στην Κύπρο.

Θα συνεχίσουμε, είπε ο Σενέρ Λεβέντ

Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο Σενέρ Λεβέντ, διευθυντής και κύριος αρθρογράφος της Αφρίκα, ο οποίος είπε ότι δικάζεται επειδή έκανε πρωτοσέλιδο εκείνη την ημέρα την αντιμιλατιριστική προσέγγιση που έχει η εφημερίδα. «Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να γράφουμε με τον ίδιο τρόπο».

Ο μόνος, είπε, που εκείνη την ημέρα, στις 22 Ιανουαρίου πέρυσι, πήγε στα γραφεία της εφημερίδας ήταν ο κατοχικός ψευδο-“ηγέτης” Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε δεχθεί ο ίδιος επίθεση από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο.

Τα άλλα πολιτικά κόμματα ήταν στη κατοχική ψευδο-«βουλή» για την ορκωμοσία των νέων κατοχικών «βουλευτών» (είχαν προηγηθεί ψευδο-«βουλευτικές εκλογές» στις 9/1/2019) και εδώ και ένα χρόνο, όπως είπε ο κ. Λεβέντ, τα τ/κ κόμματα δεν έχουν συζητήσει αυτό το θέμα.

Ο Σενέρ Λεβέντ είπε ότι τα όσα συνέβησαν πέρσι τέτοια μέρα ενάντια στην Αφρίκα είναι γι’ αυτούς ιστορικό γεγονός επειδή μετά το 1974, διενεργήθηκε η πιο βίαιη επίθεση ενάντια στην τ/κ κοινότητα. Και αυτή η βίαιη επίθεση, είπε, έγινε σε συνεργασία με την «αστυνομία». Ήρθαν εδώ με πέτρες, λοστούς και σίδερα και η κατοχική «αστυνομία» απλά παρακολουθούσε, ανέφερε ο κ. Λεβέντ υπενθυμίζοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε καλέσει χωριστά τον κατοχικό ψευδο-«αστυνομικό διευθυντή» και τον κατοχικό ψευδο-«διοικητή» των κατοχικών «δυνάμεων ασφαλείας» ζητώντας εξηγήσεις. Ζήτησε δε να μάθει τι συζήτησαν ο Ακιντζί με τους κατοχικούς ψευδο-“αξιωματικούς”. Έχω περιέργεια. Μακάρι να μας έλεγαν τι είπαν σε εκείνη την συνάντηση».

Κάκισε δε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ζητηθεί η παραίτηση του κατοχικού ψευδο-«αστυνομικού διευθυντή» που είχε στείλει μεν τότε δύναμη στα γραφεία της εφημερίδας αλλά τους έδωσε – όπως είπε – την εντολή να μην παρέμβουν.

«Αυτός που οργάνωσε αυτή την επίθεση εναντίον μας ακόμα και τώρα είναι εκεί στην πρεσβεία (σσ: την τουρκική κατοχική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα που είναι απέναντι από τα γραφεία της Αφρίκα)».

Οι κατοχικοί ψευδο-«αστυνομικοί», είπε ο κ. Λεβέντ, ανέβηκαν στον όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αφρίκα, πήραν αυτούς που προσπάθησαν να μπουν μέσα και απλά τους κατέβασαν κάτω χωρίς να τους συλλάβουν.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντ οι εννέα που δεν συνελήφθησαν ποτέ, δεν εντοπίστηκαν κατόπιν εντολής από ψηλά, από τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως είπε.

«Δημοσιογραφία σημαίνει να γράφεις στην εφημερίδα κάτι που σε κάποιον δεν θα αρέσει. Αυτό έγραψα εγώ εκείνη την ημέρα. Μια ακόμη εισβολή από την Τουρκία. Αυτός ήταν ο πιο σωστός τίτλος. Γιατί από το 1974 η Κύπρος βρίσκεται υπό εισβολή και κατοχή και τότε ο τουρκικός στρατός μπήκε και στην Συρία». Όσοι είναι υπέρ της ειρήνης, πρόσθεσε, έπρεπε να στήριζαν εκείνο το πρωτοσέλιδο της Αφρίκα.

“Σήμερα είναι 22 Ιανουαρίου και κανείς δεν θυμήθηκε, ούτε ο Ακιντζί, σε κανέναν δεν θύμισε τίποτα, εκείνα τα γεγονότα είναι το πραγματικό πρόσωπο της εισβολής, πρόσθεσε ο Σενέρ Λεβέντ. «Η μέρα που έπεσαν οι μάσκες. Ακόμα και σε εκείνους που δεν θέλουν να δουν την εισβολή, τώρα την είδαν. Ας ξυπνήσει αυτό την κοινωνία μας και από δω και πέρα, λαμβάνοντας όλα αυτά σοβαρά υπόψην, πρέπει να δώσουμε αγώνα”.

“Δεν μπόρεσαν να κάνουν την Αφρίκα να σιωπήσει και από δω και πέρα δεν θα μπορέσουν να τη σιωπήσουν”, είπε ο διευθυντής της. Εμείς και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να γράφουμε πράγματα που μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιους, δήλωσε. «Είμαστε υπέρ της αποστρατικοποίησης και της επανένωσης της Κύπρου. Είμαστε υπέρ μιας Κύπρου, είμαστε μια κοινότητα καταδικασμένη να ζήσει μαζί με την απέναντι κοινότητα. Μαζί θα ζήσουμε. Και αυτοί (οι Ε/κ) είναι καταδικασμένοι να ζήσουν μαζί μας».

Σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, δήλωσε ο Σενέρ Λεβέντ, όσοι ζουν στο τέλος θα βρουν και τον δρόμο της ειρήνης και τον δρόμο της αδελφοσύνης.

ΚΥΠΕ
22/01/2019 17:41

Υπό σημαία Κύπρου θα καταχωρίσει όλα τα πλοία της η ναυτιλιακή P&Ο ενόψει Brexit

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: