Τι μέλλει γενέσθαι με τον Τραμπ: Από τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έως το τείχος στα σύνορα




Του Πανίκου Παναγιώτου

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί στον Αμερικανικό λαό ότι θα υποχρεώσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους.

Την Τρίτη το βράδυ, ζήτησε από τους Δημοκρατικούς να αποδεχτούν τα σχέδιά του και να εγκρίνουν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το τείχος κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού ώστε να τερματιστεί και η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να ελπίζει ότι με επιμονή και «εκβιασμό» στο τέλος θα εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των αντιπάλων του για συμβιβασμό που θα ανάβει το πράσινο φως για το τείχος. Από τη δική της πλευρά, η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να πιστεύει ότι επειδή πλέον ελέγχει τη Βουλή έχει συνάμα και τη δυνατότητα να στριμώξει και να «συντρίψει» τον Τραμπ. Το κόστος όμως πληρώνουν οι πολίτες και η χώρα. Το αμερικανικό έθνος είναι τραυματισμένο από τη σοβαρή κρίση και ο διχασμός στην κοινωνία διευρύνεται και βαθαίνει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες στην πολιτική ζωή, με επιπτώσεις στη διεθνή σκηνή.

Από τη μια είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού ηγέτη για το μέλλον του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσέγγιση με τη Ρωσία, τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη είναι οι προσπάθειες συνεργατών του να διατηρήσουν το «στάτους κβο» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της και για τον στρατηγικό ρόλο της, επιχειρώντας να πείσουν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν μια «συνεπή ατζέντα».

  • Ειδικά μετά την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις και αρκετοί παράγοντες έφτασαν στο σημείο να ζητούν ακόμα και την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο. Στελέχη του Κογκρέσου (και των δύο κομμάτων) έκαναν λόγο για «τεράστιο λάθος» και ότι «συνιστά προδοσία» στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι, προς το παρόν, επιτεύχθηκε ανατροπή της απόφασης και ενδέχεται να προκύψει και η σοβαρότερη κρίση μέχρι σήμερα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω των Κούρδων της Συρίας.

Επιπλέον, ηγετικά στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων διαφώνησαν έντονα από την αρχή με την απόφαση Τραμπ. Τόσο το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (με αφορμή την αρχική απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία) έδειξαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τον Ερντογάν σε χλωρό κλαρί.

Με άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», ένας από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους και συγγραφείς, ο Τόμας Φρίντμαν, ανέφερε ενδεικτικά: «Μέχρι τώρα δεν είχα ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Τραμπ από το αξίωμά του. Ένιωθα έντονα ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να φύγει με τον τρόπο που ήρθε, μέσα από εκλογική διαδικασία. Αλλά, η περασμένη (προπερασμένη) εβδομάδα, ήταν καθοριστική για μένα (εννοώντας την απόφαση για τη Συρία) και νομίζω για πολλούς Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων κάποιων Ρεπουμπλικανών».

  • Από τις αρχές της νέας χρονιάς, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του προέδρου Τραμπ, κυρίως όσον αφορά καταγγελίες για προσωπικά ζητήματά του (φορολογικά, εξαγορές κ.λπ.), καθώς και για την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Επίσης, θεωρείται ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων η παράδοση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της έκθεσης του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μέσα λοιπόν από τη σημερινή πραγματικότητα και τις προοπτικές που διαγράφονται ενδέχεται να προκύψει ένα από τα ακόλουθα γεγονότα:

  • Πρώτο, με ή χωρίς ενοχοποίησή του (για το θέμα της ρωσικής παρέμβασης), ο πρόεδρος Τραμπ να καταφέρει να επιβιώσει και να διεκδικήσει επανεκλογή στις εκλογές του 2020.
  • Δεύτερο, αν ενοχοποιηθεί (είτε μέσω της έρευνας του Μόλερ είτε της Βουλής) να δημιουργηθεί μέτωπο για την απομάκρυνσή του από την Προεδρία, χωρίς όμως τη συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών.
  • Και τρίτο, να συμπράξει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την αποπομπή του.

Εάν ισχύσει το δεύτερο, η χώρα θα διχαστεί σε επικίνδυνο βαθμό, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία.

Εάν ισχύσει το τρίτο (με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα), θα είναι μια πράξη που θα ενώσει την πλειοψηφία του Αμερικανικού λαού και, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να γίνει παρελθόν.

Πάντως, το 2019 οι ΗΠΑ και μαζί τους η διεθνής κοινότητα αναμένεται να βρεθούν μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι με τον πρόεδρο Τραμπ και με την αμερικανική πολιτική για μια σειρά περιφερειακών και διεθνών θεμάτων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας 

Το “πραξικόπημα” εναντίον του Τραμπ και η “συνωμοσία”για δημιουργία κουρδικού κράτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: