Θλίψη στην Ομογένεια για τον θάνατο του Νίκου Μουγιάρη: Έλληνας πατριώτης και φιλάνθρωπος




Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο ομογενής επιχειρηματίας Νίκος Μουγιάρης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Ο εκλιπών έφυγε ήσυχα στον ύπνο του τα ξημερώματα του Σαββάτου. Καταλείπει τη σύζυγό του Κάρολ, την κόρη τους Αριάνα, δύο εγγόνια και τον αδελφό του Γιώργο.

Γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945, ο Νίκος Μουγιάρης ήταν πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών MANA Products με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών οργανισμών της Ομογένειας.

Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αλλά και στην γενέτειρά του Κύπρο και σ’ όλα τα κέντρα του Ελληνισμού της Διασποράς. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ηγετικά στελέχη των Αποδήμων Κυπρίων με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.
Ανακοινώνοντας το θάνατό του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας αναφέρει ότι «ένας φτωχός φοιτητής από την Κύπρο, ο Νίκος Μουγιάρης παρακολούθησε σπουδές στη χημική μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη Mana Products, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως. Αληθινός πιστός στο αμερικανικό όνειρο, ο Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν το προσωπικό του ταξίδι σηματοδοτήθηκε με το μετάλλιο της τιμής του Ellis Island”.

Το HALC χαρακτηρίζει το Νίκο Μουγιάρη ταυτόχρονα και παράδειγμα του ελληνοαμερικανικού ονείρου.

«Ενώ έφτασε στο αποκορύφωμα της αμερικανικής ζωής – στην επιχειρηματικότητα, στη φιλανθρωπία, στην εμπλοκή στα κοινά – έδινε καθημερινά προτεραιότητα στον ελληνισμό. Μια ελληνική παροιμία λέει ότι «Μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άντρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά γνωρίζουν ότι δεν θα το καθίσουν ποτέ». Ο Νίκος φύτεψε ολόκληρα δάση».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο ρόλο του εκλιπόντος στην ίδρυση του HALC, στη συμμετοχή του στην ηγεσία της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, του Παγκυπρίου, στην ΠΣΕΚΑ και στις μεγάλες δωρεές του στα Χωριά ΣΟΣ, στην Έδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλους πολλούς σκοπούς.

«Ο Νίκος πίστευε στη «δύναμη του ενός» και πέρασε μια ζωή κάνοντας τη διαφορά, ακόμα κι αν έπρεπε να το κάνει μόνος του. Απέφυγε τους τίτλους και ήταν η επιτομή του να ηγείσαι διά του παραδείγματος. ‘Εδωσε τον ελληνισμό και τον κόσμο πολλά περισσότερο από τον θησαυρό του – αφιέρωσε το πνεύμα, την ψυχή, τη νοημοσύνη και την καλή θέλησή του. Δεν υπάρχει απλά κανένα μέτρο για να μετρήσει τις συνεισφορές του».

Αντί ανθέων, μπορούν να γίνονται προσφορές στο Hellenic American Leadership Council και στο Ίδρυμα Mouyiaris Foundation.

Εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος Τζορτζ Λούκας και ο τσέρμαν του συμβουλίου, Νίκος Καρακώστας, εκφράζουν βαθειά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και χαρακτηρίζουν το Νίκο Μουγιάρη «καταξιωμένο επιχειρηματία, που κατανόησε και αποτίμησε την αξία της εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας, αποτέλεσε παράδειγμα της ουσίας του αμερικανικού ονείρου και επέδειξε πάθος για την πρόοδο των ελληνικών ιδεωδών. Επιπρόσθετε θα μας λείψε για την αγάπη, την υποστήριξη και τον αγώνα του για την Κύπρο».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίπ Κρίστοφερ – που συνδεόταν με φιλία και κοινούς αγώνες 40 χρόνων με το Νίκο Μουγιάρη – σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News ανέφερε πως η Ομογένεια της Αμερικής και ο Παγκύπριος έχουν βαρύ πένθος.

«Πενθούμε το μεγάλο ευεργέτη και ηγέτη, όχι μόνο του Παγκυπρίου, αλλά και της Ομογένειας, της Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ο αγαπημένος του ποιητής ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης – γι’ αυτό και βοήθησε την Εδρα Ελληνικών Σπουδών Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Rutgers – και του άρεσε να μας απαγγέλει τους στίχους του: Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν τα κυνηγά, πάντα – πάντα θα είναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει».

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ μίλησε με νοσταλγία για τους κοινούς αγώνες τους, αλλά και για τον σπάνιο χαρακτήρα του Νίκου Μουγιάρη.

«Τα χρήματα δεν τον άλλαξαν ποτέ. Τα τελευταία λόγια που είχαμε ήταν: Όταν πεθάνω, θέλω να μου δώσεις 20 δολάρια. Δεν χρειάζομαι περισσότερα».

Πηγή: greeknewsonline.com

 

Αναμένει τις γεωτρήσεις η Άγκυρα και τεντώνει το σχοινί: Κρίσιμες συζητήσεις με Μακρόν στη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: