Θετικό το ότι οι απόψεις ΗΕ και Λευκωσίας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι παρόμοιες, λέει ο Προδρόμου




“Είναι θετικό ότι η άποψη των ΗΕ είναι παρόμοια με αυτή της Κυπριακής Κυβέρνησης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και (τα ΗΕ) πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος που πρέπει να διατηρηθεί, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν κ. Βέμπερ επισημάνθηκε ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα «και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από τον κ. Βέμπερ, και κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει ένας ιδιαίτερος λόγος να υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ.

Ο Πρόεδρος του ευχήθηκε καλή επιτυχία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να είναι η Κύπρος μέρος αυτής της προσπάθειας, όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και στις Ευρωεκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, και να δώσουμε το παρόν μας και το μήνυμα ότι η Ευρώπη έχει μέλλον και θέλουμε την Ευρώπη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις εκλογές, όπου υπάρχουν κάποιες φυγόκεντρες τάσεις σε διάφορα κράτη μέλη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τις απόψεις του κ. Βέμπερ σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ η Κυπριακή Κυβέρνηση ευνοεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση λέει ότι ευνοούμε τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ -μένει να καθορίσει η ίδια η ΕΕ στην πορεία ποια θα είναι η τελική σχέση – νοουμένου ότι στην Τουρκία συμβαίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα την εναρμονίζουν με τα όσα πρεσβεύει η ΕΕ, δηλαδή να εκπληρώσει και συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπεχαρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Σπέχαρ ζήτησε συνάντηση ενόψει της αναχώρησης της για την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη για τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η ειρηνευτική αποστολή της. Κατανοώντας ότι γίνονται συζητήσεις και υπάρχουν σκέψεις για αναθεώρηση εντούτοις στη συζήτηση με την κα Σπέχαρ υπογράμμισε τους λόγους που στην Κύπρο ειδικά σήμερα πρέπει να συνεχιστεί η αποστολή της που διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι αποφεύγονται τριβές, εστίες έντασης, κάτι που είναι απαραίτητο ειδικά τώρα που είμαστε σε συνθήκες επανέναρξης διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο μήνυμα που στέλλει μέσω της κας Σπέχαρ ο Πρόεδρος, αφού και η ίδια του το ζήτησε, είναι η ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπως έχει καταθέσει και στην ίδια την κα Λουτ και η αναμονή της επόμενης επίσκεψης της κας Λουτ για να συνεχιστεί η προσπάθεια να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και να έχουμε επανέναρξη».

Πρόσθεσε ότι για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μέσω της διπλωματικής αποστολής αλλά και από τις πολλές κατ΄ ιδίαν επαφές του Προέδρου «έχουμε καλλιεργήσει το έδαφος, έχουμε προβάλει τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πιστεύουμε ότι θα βρούμε κατανόηση.

Είναι θετικό ότι η άποψη των ΗΕ είναι παρόμοια με αυτή της Κυπριακής Κυβέρνησης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος που πρέπει να διατηρηθεί».

Ερωτηθείς είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για την ημερομηνία της νέας καθόδου της κας Λουτ.

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του ΠΙΣ να συμμετάσχει στο ΓΕΣΥ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το ΓΕΣΥ έχει θεσπιστεί ως νόμος της Δημοκρατίας και έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή. Αυτό είναι το ΓΕΣΥ και αυτό θα απαντήσει στην πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουν οι πολίτες για ένα οργανωμένο συντεταγμένο σχέδιο που θα αναβαθμίσει τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στον τόπο μας.

Πριν λίγες μέρες έγινε διάλογος με ΠΙΣ, συνεχίζεται ο διάλογος του ΟΑΥ με τις επιστημονικές Ενώσεις των γιατρών και από πλευράς της Κυβέρνησης γίνονται όλες οι προετοιμασίες για να προχωρήσουμε κανονικά στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Σε λίγες μέρες θα κληθούν οι γιατροί οι ίδιοι, όχι τα συλλογικά τους Σώματα να συμμετάσχουν. Θα πρέπει να γίνει εντατικά ενημέρωση και γίνεται αυτό αυτές τις μέρες για τους ίδιους τους γιατρούς, για τους όρους, για τα συμβόλαια που θα ισχύσουν. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να δούμε πώς εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια για την οποία ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση κατηγορηματικά δηλώνουν ότι θα συνεχιστεί ομαλά».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους γιατρούς ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Νομίζω κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, να μιλάει συλλήβδην για όλους τους γιατρούς».

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής για τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ κ. Νίκολσον, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο Πρόεδρος έχει πάρει μια επιστολή χθες την οποία και εξετάζει».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν έχει υπάρξει ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο έχει ενεργήσει ο Γενικός Ελεγκτής σε αυτό το ζήτημα απάντησε ότι «σας λέω ότι ο Πρόεδρος εξετάζει αυτό το έγγραφο που έχει αποσταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, τίποτα άλλο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέος γύρος επαφών με τον ιατρικό κόσμο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι επαφές, η ενημέρωση, η προεργασία γίνεται καθημερινά από τον ΟΑΥ και από το Υπουργείο Υγείας και θα πρέπει οι γιατροί να ενημερωθούν, όπως και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, για να είμαστε πανέτοιμοι.

Το γνωρίζετε ότι σε ορισμένες μέρες οι γιατροί – και όχι μέσα σε μια μέρα – για διάστημα ορισμένων μηνών θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και τότε θα εκτιμήσει η Κυβέρνηση και ο ΟΑΥ ο οποίος είναι το αρμόδιο όργανο, πώς προχωράμε».

HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: