Θα είμαστε και πάλιν θεατές πάνω-κάτω στο ίδιο σκηνικό: Η σημασία των ευρωεκλογών…




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Τον προσεχή Μάιο θα διεξαχθούν στην Κύπρο εκλογές για την επιλογή των έξι (6) Kυπρίων, οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπό κρίση θα βρεθούν οι υποψήφιοι ως άτομα αλλά και πρωτίστως τα κόμματα κάτω από τη σημαία των οποίων διαγωνίζονται. Αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι η κρίση των πολιτών για τα κόμματα και την εν γένει πολιτική τους και όχι ειδικά την πολιτική και τη δράση τους στα Ευρωπαϊκά θέματα, το Ευρωκοινοβούλιο και τις σχέσεις Κύπρου – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά θα έπρεπε, όπως και στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να κρίνεται ειδικά η πολιτική των κομμάτων στον συγκεκριμένο τομέα.

Εισερχόμενοι λοιπόν στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών θα είμαστε και πάλιν θεατές περίπου στο ίδιο σκηνικό με παρελθούσες ευρωεκλογές. Ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα αφορά την εκλογή των Κυπρίων ευρωβουλευτών, εδώ θα διεξάγεται εκστρατεία με θεματολογία την Κύπρο και όχι την Κύπρο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Μέρα νύκτα θα συζητάμε διάφορα θέματα, όπως τα συζητάμε σε προεκλογική περίοδο για βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές και με βάση την επικαιρότητα. Και είναι πάμπολλα τα θέματα τα οποία μας αφορούν και είναι ευρωπαϊκά. Αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας μας, αλλά και στρατηγικά θέματα του Κυπριακού, της οικονομίας και άλλα.

Αν θέλετε, όλα τα θέματα που μας απασχολούν έχουν άμεση διασύνδεση με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα θα ήταν επιθυμητό το κυπριακό να συζητείται στις ευρωεκλογές παράλληλα με τον τρόπο που διαχρονικά το συζητάμε, εξειδικευμένα όμως και συναρτημένα με την ιδιότητα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γίνεται, και ορθά, τόση συζήτηση για τις εγγυήσεις. Αν χρειαζόμαστε εγγυήσεις (εγώ λέω όχι), τι είδους εγγυήσεις, από ποιους, για πόσο χρόνο κ.λπ. Θα ήθελα λοιπόν να δω να συζητείται αυτό το θέμα εξαντλητικά, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής μας ιδιότητας. Είναι επιτρεπτό, δικαιολογείται, χρειάζεται ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης να έχει ως εγγυητές άλλα κράτη και μάλιστα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  • Είναι σε θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων Κυπρίων (όλων των Κυπρίων) πολιτών της; Είναι έτοιμη να κάνει εκπτώσεις στην εφαρμογή τους;
  • Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντικρίζει την πιθανότητα (δυνατότητα) πολίτες άλλης χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εισέρχονται σ’ αυτήν διά της πλαγίας οδού.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα του Κυπριακού τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ιδιότητά μας, ως κράτος μέλος της Ένωσης. Όπως επίσης το κεφαλαιώδες ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να προστατεύσει ένα κράτος μέλος από ξένη στρατιωτική επιβουλή και επέμβαση. Και συναφές μ’ αυτό το κεφάλαιο Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια. Υπάρχει;

  • Πώς λειτουργεί; Ποια η σχέση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και του ΝΑΤΟ και ποια εξάρτηση υπάρχει, αν υπάρχει. Να μάθει ο Κύπριος Ευρωπαίος πολίτης τη σχέση ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ στο θέμα Άμυνας και Ασφάλειας. Αν τελικά η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Στα θέματα της καθημερινότητας επιτέλους να λεχθούν οι βασικές, θεμελιακές πραγματικότητες. Τι συνεπάγεται, να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Να πω ένα απλό παράδειγμα. Καθημερινά σχεδόν γίνονται συζητήσεις αναφορικά με τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στα εσωτερικά μας δρώμενα. Είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπόλογη στο κυπριακό κράτος ή στις Βρυξέλλες; Να συζητηθεί η σχέση της Κυπριακής Τράπεζας της Κύπρου τόσον με το κράτος μας, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι αναγκαίο να πληροφορηθεί ο Κύπριος πολίτης ποιες πολιτικές αποφάσεις των Βρυξελλών είναι υποχρεωτικές για τα κράτη μέλη και ποιες όχι.

  • Θέμα το οποίο επιβάλλεται να συζητηθεί για να έχουμε ως πολίτες καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει. Συναφές και συνδεδεμένο με αυτό το θέμα είναι και το ζήτημα του πού βρίσκεται η ευθύνη ή η κύρια ευθύνη για τα καλά που επισυμβαίνουν αλλά και τα κακά που μας ταλανίζουν.

Στις Βρυξέλλες ή στη Λευκωσία; Και στις δύο πόλεις και σε ποιο βαθμό; Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα το μέγεθος των ευθυνών, στο εσωτερικό ή ενδεχομένως στην Ευρώπη, π.χ. για το κούρεμα. Ένα άλλο επίκαιρο και καυτό θέμα, το οποίο θα ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμάς, είναι το μεταναστευτικό. Και αυτό να συζητηθεί όχι μόνο στην κυπριακή αλλά και στην ευρωπαϊκή του διάσταση.

  • Είναι ακόμα το θέμα της ενέργειας. Του φυσικού αερίου. Ποια η πολιτική και ποιοι οι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων κρατών μελών της, ειδικότερα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας; Ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Κύπρο.

Και σε όλα αυτά τα θέματα όσοι διεκδικούν την ψήφο του πολίτη να τοποθετηθούν. Να ερμηνεύσουν, να εξηγήσουν και να προτείνουν. Με δύο λόγια να συνδεθεί στην προεκλογική εκστρατεία η πολιτική και η οικονομικο-κοινωνική πορεία της Κύπρου με όσα η ευρωπαϊκή ιδιότητα επιφέρει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Το Γενικό Σύστημα υγείας και ο όρκος του Ιπποκράτη: Πίσω από το “πρόβλημα” πάλι το χρήμα…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: