Τελεσίγραφο από την Κομισιόν στη Βρετανία: Η ΕΕ δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση




“Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου”, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, πρόσθεσε η Μέι.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση.

Η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να επανεπεξεργασθεί τις ιδέες της για τις μετα-Brexit εμπορικές σχέσεις με την Βρετανία, εάν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η ίδια η συμφωνία της βρετανικής αποχώρησης δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ο εκπρόσωπος αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μπορεί να είναι η πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της, απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε…αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

«Τώρα το Λονδίνο είναι αυτό που πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η ΕΕ δε γνωρίζει ποιές είναι οι προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένει από το Λονδίνο να διευκρινίσει τα επόμενα βήματα.

Ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις όλων των ευρωπαίων ιθυνόντων, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και πως το μήνυμα των Βρυξελλών προς το Η.Β. συμπυκνώνεται στη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, η ΕΕ εκφράζει τη “λύπη” της για την απόρριψη της συμφωνίας. Δεύτερον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για την αποχώρηση του Η.Β. ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός και η καλύτερη δυνατή συμφωνία, διασφαλίζοντας την ομαλή αποχώρηση του Η.Β. από την ΕΕ. Τρίτον, ο κίνδυνος μιας “άτακτης αποχώρησης” του Η.Β. αυξάνεται και παρόλο που η ΕΕ δεν επιθυμεί αυτό το ενδεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί πάνω στο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου.

Τα πέντε πιθανά και απίθανα σενάρια για το Brexit, μετά την ήττα της Μέι

Αντιμέτωπη με πέντε επιλογές βρίσκεται η Βρετανία μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σενάριο 1: Νέες εκλογές

Σύμφωνα με βρετανούς αναλυτές και δημοσιογράφους που μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ το πρώτο σενάριο είναι, μεν, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι μάλλον απίθανο καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που καταψήφισαν χθες τη συμφωνία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί και Συντηρητικοί παλεύουν στήθος με στήθος και είναι πολύ αμφίβολο αν οι σημερινοί βουλευτές των Τόρις θα ξαναεκλεγούν.

Σενάριο 2: Δεύτερο δημοψήφισμα

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι υπάρχει στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, επιπρόσθετα είναι και τεχνικά αδύνατη από άποψη χρόνου η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως τις 29 Μαρτίου όπου είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Άρα και το σενάριο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο.

Σενάριο 3: Καμία συμφωνία -το πιο πιθανό σενάριο

Μπορεί πολλοί διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο να φωνάζουν «Καμία συμφωνία-κανένα πρόβλημα», οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες όμως γνωρίζουν καλά ότι μια αχαρτογράφητη έξοδος από την ΕΕ θα προκαλούσε απίστευτα προβλήματα. Με διάφορες τροπολογίες, άλλωστε, επιδιώκουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη που θα συνιστούσε και τη χειρότερη περίπτωση. Ούτε η κυβέρνηση Μέι, αλλά ούτε και η Ευρωπαική Ενωση θέλουν το «No deal», που θα οδηγούσε σε μια άναρχη αποχώρηση. Αλλά τη στιγμή που στη Βουλή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανένα είδος Brexit, η χαοτική έξοδος είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, εκτιμούν βρετανοί αναλυτές.

Σενάριο 4: Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας, που είναι στις 29 Μαρτίου. Κάποιες εισηγήσεις για παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπου θα υπάρχει το νέο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς Βρετανούς ευρωβουλευτές, δεν γίνονται αποδεκτές καθώς κύκλοι της Κομισιόν τονίζουν -και όχι άδικα- ότι τι μπορεί να επιτευχθεί σε τρεις μήνες, όταν δεν έχει βρεθεί λύση σε ενάμιση χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ή την διατύπωση μιας νέας πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Η αναμενόμενη σκληρή στάση της ΕΕ θα επιτείνει μάλιστα δραματικά τις πιθανότητες μιας άναρχης εξόδου, καθώς οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit στο Λονδίνο θα ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Σενάριο 5: Οι Βρυξέλλες κάνουν παραχωρήσεις

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις ή διευκρινίσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων στη Βρετανία: Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Αποτέλεσμα: Ακόμη και αν η ΕΕ έκανε κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις στο Λονδίνο, είναι εντελώς ασαφές αν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Πάντως, μόνο αν τελικά η ΕΕ έκανε κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις στο Λονδίνο, η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να προγραμματίσει μια δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες – και αυτή τη φορά να αποσπάσει την πλειοψηφία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος ενός πολύ επώδυνου και ανεξέλεγκτου Brexit είναι προ των θυρών και όλα τα άλλα σενάρια είναι μάλλον απίθανα, η πλειοψηφία των βουλευτών θα μπορούσε τελικά να ταχθεί υπέρ μιας νέας, συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ. Ένα σενάριο που φαίνεται αρκετά πιθανό.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία: Μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος για Brexit, χωρίς συμφωνία

16/01/2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: