Ταλαιπωρία χωρίς τέλος προκαλεί η “Υπατία”: Κρατά δρόμους και λιμάνια κλειστά




Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν έστω και προσωρινά, μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργήθει και παραμένουν σε δεκάδες περιοχές της χώρας από την έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, όχι μόνο στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα λιμάνια.

Οδικό δίκτυο

Στην Κεντρική Μακεδονία, υποχωρεί η κακοκαιρία, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Ωραιοκάστρου-Μελισσοχωρίου, Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, Προχώματος-Αγιονερίου και Ξηροχωρίου-Νέας Φιλαδέλφειας.

Σε τμήματα του οδικού δικτύου Ημαθίας και Σερρών είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων βάρους άνω των 3,5 τόνων. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση ισχύει στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Βέροιας έως τον κόμβο Πολυμύλου, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά–Σερρών–Προμαχώνα και σε όλο το εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Οι οδηγοί των υπόλοιπων οχημάτων που κινούνται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά–Σερρών–Προμαχώνα, όπως και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των Σερρών, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Πέλλα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο των δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας.

Στην Ημαθία, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στις επαρχιακές οδούς Βέροιας Σελίου και Βέροιας Δασκίου.

Στη Χαλκιδική, αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού και Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου (από Άγιο Πρόδρομο έως Πολύγυρο μέσω Παλιόκαστρου)

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα δημοτικά διαμερίσματα και στην πόλη του Κιλκίς, με εξαίρεση τις κεντρικές οδούς.

Γρεβενά

Στο μεταξύ, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατεί σ΄ όλη την Δυτική Μακεδονία η Περιφερειακή διεύθυνση Αστυνομίας αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, στην Εγνατία οδό, από τον κόμβο της Παναγιάς, στο 120.8ο χιλιόμετρο (Α/Κ Παναγιάς) έως το 153ο χιλ. (Δυτικός Α/Κ Γρεβενών) και από το 1ο χλμ. έως 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών – Τρικάλων. Επίσης, την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα λοιπά οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, από την χ/θ 49,600 (Α/Κ Κορομηλιάς) έως την χ/θ 70,900 (Ι/Κ Κρυσταλλοπηγής).

Αποφάσισε ακόμη την απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς Φλώρινας και Κοζάνης διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ήπειρος

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας Ηπείρου, συνιστάται σε όλους τους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω παγετού και χιονιού. Ειδικότερα:

  • Στην Εγνατία Οδό, από τον Κόμβο Ιωαννίνων έως την Παναγιά.
  • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης
  • Στα επαρχιακά ορεινά οδικά δίκτυα του Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου, Κόνιτσας, Ζίτσας, Πυρσόγιαννης και Πωγωνίου
  • Στην παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, όταν και όπου απαιτείται.
  • Στο οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, όπου αυτό απαιτείται
  • Στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου – Κυψέλης
  • Στην εθνική οδό ‘Αρτας – Καρδίτσας , από Καλεντίνη έως Πηγές.
  • Στην επαρχιακή οδό Διάσελλου – Σκουληκαριάς, έως το Βελεντζικό.
  • Στην επαρχιακή οδό ‘Αρτας – Δαφνωτής
  • Στην επαρχιακή οδό Αγνάντων – Μελισσουργών
  • Στην επαρχιακή οδό Αθαμανίου – Μεσούντας
  • Στην επαρχιακή οδό Αθαμανίου – Τετρακώμου
  • Στην επαρχιακή οδό Αθαμανίου – Θεοδώριανων
  • Από το 67ο έως το 76ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού ‘Αρτας – Τρικάλων
  • Στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Αντιρρίου, από στρατόπεδο Φιλιππιάδας έως την σήραγγα Κλεισούρας
  • Στην παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων,από 50ο έως 65ο χιλιόμετρο, όπου απαιτείται.

Επίσης, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων:

  • Στην Εγνατία οδό από κόμβο Ιωαννίνων έως κόμβο Παναγιάς
  • Στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Αντιρρίου, από στρατόπεδο Φιλιππιάδας έως σήραγγα Κλεισούρας.
  • Στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς και Ιωαννίνων – Κοζάνης.

Απαγόρευση του απόπλου από τα λιμάνια

Στον Πειραιά, σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και στο βόρειο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Επίσης, από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το βραδινό δρομολόγιο για Αγιο Ευστράτιο, Λήμνο Καβάλα, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Κέρκυρα-Λευκίμη και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Στην Ζάκυνθο, κλειστή είναι από σήμερα το μεσημέρι, η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα δυο λιμάνια.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το δρομολόγιο των 14.30 από την Ζάκυνθο δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί και το δρομολόγιο των 16.30 από την Κυλλήνη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζεται δριμεία η κακοκαιρία: Κλειστά σχολεία σε όλη την χώρα φέρνει η “Υπατία”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: