Τα έργα του Τόλκιν εκτίθενται στη Νέα Υόρκη: Τα πρώτα σκίτσα του “Αρχοντα” και του “Χόμπιτ”




Όλοι όσοι λάτρεψαν -ή, απεχθάνονται- τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» γνωρίζουν ότι ο Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν ήταν παράλληλα και ένας εξαιρετικός εικονογράφος; Τώρα, οι τυχεροί Αμερικανοί θαυμαστές του έργου του, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν, στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ γι αυτόν, τα υλικά με τα οποία ο Βρετανός συγγραφέας δημιούργησε το μυθοπλαστικό σύμπαν του.

Από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 12 Μαΐου, στη Morgan Library and Museum της Νέας Υόρκης θα φιλοξενείται η έκθεση «Τόλκιν: Δημιουργός της Μέσης Γης». Η οποία είναι «η πιο εκτεταμένη, εδώ και πολλές γενιές, δημόσια έκθεση πρωτότυπου υλικού που σχετίζεται με τον Τόλκιν», αντλώντας από «τις συλλογές του Αρχείου Τόλκιν στην Bodleian Library στην Οξφόρδη, τις Marquette University Libraries του Μιλγουόκι, τη Morgan και ιδιώτες συλλέκτες που θα δανείσουν αντικείμενα από τις συλλογές τους».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει «οικογενειακές φωτογραφίες και αναμνηστικά, τις αρχικές εικονογραφήσεις του Τόλκιν, χάρτες, χειρόγραφα προσχέδια και σκίτσα που σχετίζονται με το “Χόμπιτ”, το “Ο Άρχων των Δαχτυλιδιών” και το “Το Σιλμαρίλιον”».

Μπορεί τα μυθιστορήματα του Τόλκιν να διχάζουν, αλλά μετά την έκθεση «Τόλκιν: Δημιουργός της Μέσης Γης» ακόμη και οι πιο άτεγκτοι επικριτές του συγγραφέα θα αναγνωρίσουν το εύρος και το βάθος των επιτευγμάτων του.

14/01/2019 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ Βασίλης Τσεκούρας
Αθήνα, Ελλάδα

 

Ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του Νίκου Καζαντζάκη προς τον Άγγελο Σικελιανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: