Τα δικά μας, δικά της Τουρκίας «εγγυημένα»: Η ελευθερία και εδαφική μας ακεραιότητα υπό κηδεμονία




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Η εκτίμηση ότι το κύριο, το πρωταρχικό το οποίο ενδιαφέρει την Τουρκία στην Κύπρο και την περιοχή μας είναι το Φυσικό Αέριο και η δική της ουσιαστική συμμετοχή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την εκμετάλλευση των παραγομένων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου φαίνεται να επιβεβαιώνεται από δηλώσεις των ιδίων των τούρκων αξιωματούχων.

Για παράδειγμα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου δήλωσε μεταξύ άλλων :

  • « Λέγεται ότι γύρω από το νησί υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι σωστό.  Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα;  Ναι, έχει.  Και η ε/κ πλευρά το λέει.  Τώρα η επιθυμία μας είναι να τεθούν υπο εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού.  Τώρα αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, λένε.  Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε;  Θα το κάνουμε όταν αρχίσουμε να πουλάμε το φυσικό αέριο λένε.  Αν θα το κάνεις τότε, γιατί δεν το κάνεις τώρα;  Τώρα υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης λένε.  Αν υπάρχει τώρα πίεση της κοινής γνώμης θα υπάρχει και τότε.  Μπορεί να σημαίνει αυτό αναγνώριση της «τδβκ»;  Εμείς λέμε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες.  Μπορεί να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.  Μέσω εταιρειών μπορεί να γίνει.  Αν δεν θα γίνει μεταξύ κρατών να γίνει μέσω εταιρειών.  Το δικό μας αίτημα είναι πολύ νόμιμο, είναι ένα αίτημα που δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση.  Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των τ/κ και χωρίς να υπάρξει ένταση να  εξορυχθεί το φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, ό,τι υπάρχει», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όλοι έχουν μια κοινή άποψη.

«Συζητούν και άλλα πράγματα αλλά για να θολώσουν τα νερά.  Αν δεν πάει μέσω της Τουρκίας δεν θα είναι πραγματοποιήσιμο και δεν θα έχει νόημα να εξορυχθούν.  Επομένως ελάτε τότε με αυτή την συναντίληψη, όλοι μαζί, ο τ/κ λαός, η ε/κ πλευρά, όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να πάει μέσω Τουρκίας.  Όλοι να κερδίσουν και το νησί Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρήνης και γαλήνης.  Φυσικά τώρα για την λύση μέχρι τον Μάιο δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτα αλλά συνεχίζουμε τις ανεπίσημες επαφές μας.  Τι κακό υπάρχει σε αυτό που ζητάμε;  Αλλά το πρόβλημα είναι άλλο.  Αλλά εμείς δεν το επιτρέπουμε αυτό.  Εμείς θα ξεκινήσουμε τη γεώτρηση μας και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του τ/κ  λαού και της Τουρκίας.  Αυτό είναι δικαίωμα μας»,  ανέφερε.

Μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών υπάρχουν δύο σταθερές.

  • Η αναφορά στην τ/κ  κοινότητα ως λαό και η διέλευση του αγωγού μεταφοράς του Φυσικού Αερίου μέσον Τουρκίας.  Η αναφορά σε λαό και όχι κοινότητα παραπέμπει σε κυριαρχικά δικαιώματα, και ουσιαστικά ερμηνεύει και την περι διαμοιρασμού αντίληψη της Τουρκίας.  Το από πού θα περάσει ο αγωγός, αν θα είναι μέσο αγωγού ή μεταφορά, είναι θέμα προς συζήτηση.
  • Η Τουρκία, όχι τυχαία, θέλει να το διασφαλίσει «εγγυημένα» μάλιστα πριν την λύση.  Δηλαδή οσα γι΄ αυτήν αποτελούν ζωτικό συμφέρον θέλει να τα διασφαλίσει πριν την λύση, ενώ όσα αποτελούν για μας ζήτημα ύπαρξης (Ασφάλεια – Εγγυήσεις) δεν θέλει δεσμεύσεις.  Επιθυμεί άλλες λύσεις.  Δηλαδή τα δικά μας δικά της Τουρκίας «εγγυημένα» ενώ η ελευθερία και εδαφική μας ακεραιότητα υπο την κηδεμονία της!  Απεριόριστη όρεξη.

Σε ανάλογο πνεύμα και δηλώσεις του Οζερσάϊ:

  • «Συγκεκριμένα ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι χωρίς να περιμένουμε την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να μπορεί να υπάρξει  συνεργασία σε θέματα φυσικού αερίου, έκδοσης κρατουμένων, τις ενέργειες ενάντια στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και της τρομοκρατίας και άλλα παρόμοια, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί σωστή προσέγγιση το να αναβάλλονται ή να συνδέονται όλα στην Κύπρο με ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί εδώ και μισό αιώνα.  Το να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο χωρίς να περιμένουμε τη λύση, είναι πολύ σημαντικό για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε ο «υπεξ» των κατεχομένων ενώ για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι η ε/κ  πλευρά δεν είναι υπέρ μιας συνεργασίας και ο πιο σημαντικός λόγος είναι η προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας.

« Η διεθνής κοινότητα, είπε, επιδεικνύει μια στάση ότι σε κάθε περίπτωση ο ένας, που κατέχει αυτές τις πηγές, μπορεί να επωφεληθεί, αλλά οι τ/κ  που είναι ο άλλος εταίρος αυτών των πηγών, μπορούν να ενσωματωθούν στη διαδικασία μόνο και εφόσον υπάρξει μια περιεκτική λύση», πρόσθεσε.

Άρα η συνεργασία μπορεί να υπάρξει και πρέπει και χωρίς την λύση. Η συνεργασία ποιών;

Σαφές το τι λέει ο κ. Οζερσάι.  Η συνεργασία των δύο ισότιμων οντοτήτων που υπάρχουν, κατά την αντίληψη του, στο νησί.  Δηλαδή η «ΤΔΒΚ» και η Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Άρα μέσον του Φυσικού Αερίου επιδιώκουν την αναγνώριση της «Τ.Δ.Β.Κ».  Γιατί αν ήταν το θέμα, τα όποια δικαιώματα των τ/κ τότε θα στήριζαν τη σχετική σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ.

Ένα  είναι το ζήτημα.

Όντως υπάρχει θέληση για λύση Ομοσπονδίας ή όχι.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στη “ΣΗΜΕΡΙΝΗ”

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται στα Σκόπια: Απειλές και εκβιασμοί για τις Πρέσπες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: