Συμφώνησαν τελικά τα μέλη του Σ.Α. για το ψήφισμα: Ανανεώνεται η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Φωτογραφία Hellas Journal
Προτροπή προς τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους να αδράξουν τη σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζουν οι διαβουλεύσεις της συμβούλου του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για την πορεία προς τα εμπρός, συμμετέχοντας ενεργά και εποικοδομητικά σε αυτές τις διαβουλεύσεις, απευθύνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, βάσει του τελικού σχεδίου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί το πρωί της Πέμπτης σε ανοιχτή συνεδρίαση.

Παράλληλα το Σ.Α. τους παροτρύνει να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους αναφοράς οι οποίοι θα αποτελέσουν μια αφετηρία συναίνεσης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες σε αποτελέσματα, που θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα. Τους καλεί επίσης να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσμευση για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ανανεώνοντας τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, το Σ.Α. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 15 Απριλίου 2019 έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες και σχετικά με την πρόοδο για την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με γνώμονα τα αποτελέσματα.

«Ζητεί περαιτέρω από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 10 Ιουλίου 2019 έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένης της προόδου όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τις προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμών για την ελάφρυνση των εντάσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν όλο το νησί και τις προσπάθειες των δύο ηγετών να προετοιμάσουν τις κοινότητες για μια διευθέτηση και τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα για να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα. Και να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα γεγονότα όπως είναι απαραίτητο».

Η αναφορά στον «τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα για να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο» συμπεριλήφθηκε αντί της αμερικανικής πρότασης για συνολική αξιολόγηση τόσο της δύναμης, όσο και των συνομιλιών.

Το σχέδιο επαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα ψηφίσματά του για την Κύπρου και ειδικά το 1251 του 1999, το οποίο ως γνωστόν προσδιορίζει το χαρακτήρα της λύσης, ενώ στο προοίμιο «προτρέπει τις πλευρές να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι το στάτους κβο είναι μη βιώσιμο.

Επίσης αναφέρεται στη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την οποία θα δώσει αύριο το πρωί ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Το Σ.Α. εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον αυξημένο αριθμό παραβιάσεων του στρατιωτικού καθεστώτος (στάτους κβο) κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και καλεί τις πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σέβονται την κατόπιν εντολής εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ουδέτερη ζώνη…».

Προσθήκες υπάρχουν στην παράγραφο που αφορά την αξιολόγηση της απόδοσης όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων την οποία έχει αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ, καλώντας τον να εφαρμόσει το πλαίσιο που θα διαμορφώσει και στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ανταποκρινόμενο σε σχετική αναφορά της έκθεσης του ΓΓ, το Σ.Α. καλεί τους δύο ηγέτες «να προωθήσουν την εκπαίδευση για την ειρήνη σε ολόκληρη τη νήσο, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενδυνάμωση της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια στην ειρήνη στα σχολικά βιβλία, ως συμβολή στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων». ·

Τέλος προτρέπει την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας της κινητής τηλεφωνίας και της ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση ένα κοινό όραμα για το μέλλον και κοινές δράσεις».

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ΗΠΑ

Στηρίζει την επαναφορά των σχεδιασμών για ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα ο Δήμος Λεμεσού

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal