Στρατηγική νίκη απέναντι στον εθνικισμό η Συμφωνία, λέει ο Αλέξης Χαρίτσης




Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια «στρατηγική νίκη» απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης και τόνισε πως ξεκινά μια νέα εποχή ειρήνης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

Αναφερόμενος στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας, σημείωσε ότι δεν την ήθελαν, γιατί από τη μια αποτελεί ιστορική – διπλωματική και αξιακή – νίκη της Αριστεράς (και αυτή τη νίκη την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ) και από την άλλη τους αφαιρεί έναν πολύ σημαντικό για αυτούς, λόγο ύπαρξης.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου είναι πολύ θετική, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες.

«Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας, ας αναλογιστούμε πού θα βρίσκονταν τα πράγματα στη χώρα μας σήμερα, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση με άλλες χώρες που δεν υπήρχε παρόμοια αριστερή εναλλακτική, είναι αποκαλυπτική. Το κενό το καλύπτει η εθνικιστική, μισαλλόδοξη άκρα Δεξιά», παρατήρησε. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τόνισε πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι αιτία αλλά το πρόσχημα, ο βολικός και εύκολος εχθρός, ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Αναλύοντας το φαινόμενο της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ως βασικές αιτίες,

  • τη διεθνή οικονομική κρίση και τη συστηματική διάλυση του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου από τον νεοφιλελευθερισμό,
  • την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, που εκτός από οικονομική διασύνδεση είναι και μια διαδικασία βίαιης πολιτιστικής ομογενοποίησης,
  • την προσχώρηση των βασικών πολιτικών δυνάμεων στον νεοφιλελευθερισμό, που σημαίνει πως ό,τι και αν ψηφίσουν οι πολίτες, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: η λιτότητα, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, οι ιδιωτικοποιήσεις. Οδηγούνται έτσι, στην απάθεια, την αντιπολιτική και σε επικίνδυνες για τη δημοκρατία, λογικές του τύπου «όλοι ίδιοι είναι»,
  • την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την απουσία εναλλακτικής από την Αριστερά, μετά την προσχώρηση της Σοσιαλδημοκρατίας στον νεοφιλελευθερισμό και τη διάλυση των ιστορικών κομμουνιστικών κομμάτων. Εξαίρεση εδώ αποτελεί η Ελλάδα.

Γ. Ραγκούσης: Νίκη της επόμενης Ελλάδας η συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική νίκη της επόμενης Ελλάδας» τόνισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης, με θέμα «Τα ανακλαστικά της Δημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά».

Όπως είπε, είναι «μία ιστορική νίκη των δύο λαών» και της ειρήνης στην περιοχή, εδραιώνει τον πρωταγωνιστικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και αποτελεί «νίκη της ιστορίας μας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η δημιουργία ενός ενιαίου, προοδευτικού μετώπου από την Αριστερά, τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Πράσινους, είναι η μόνη επιλογή για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών, και αναφέρθηκε στις αιτίες που η ακροδεξιά αποκτά λαϊκό έρεισμα διεθνώς.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, η αποσάθρωση των παραγωγικών τομέων και η μεταφορά των παραγωγικών μονάδων, έχουν ως αποτέλεσμα την ανεργία και την ανέχεια.

Επίσης, η όξυνση των ανισοτήτων και το «πληγωμένο» περί δικαίου αίσθημα, καθώς «ελάχιστοι άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο διαθέτουν δισεκατομμύρια άνθρωποι». Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί φορολογικοί παράδεισοι που κρύβουν δισεκατομμύρια, ενώ τη ίδια στιγμή ασκείται οικονομική πολιτική λιτότητας για τους λαούς.

Η Δημοκρατία πρέπει να απαντήσει με μία ριζοσπαστική ατζέντα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την κήρυξη πολέμου κατά των φορολογικών παραδείσων και την επιβολή φόρου σε όσους κατέχουν δυσθεώρητο πλούτο, επεσήμανε ο Γ Ραγκούσης, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί το πληγωμένο περί δικαίου αίσθημα.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι οι προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον έχουν καταρρεύσει, και τέλος τόνισε ότι μία από τις αιτίες είναι η πολιτική νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας από μέσα μαζικής ενημέρωσης και κόμματα. «Όπως ξεκίνησε η ΝΔ επί Σαμαρά και συνεχίζει ο Κ. Μητσοτάκης» είπε ο Γ. Ραγκούσης και «όπως έκανε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΚΙΝΑΛ στα πρόσφατα συλλαλητήρια, που οργανώθηκαν με ομιλητές και ψηφίσματα, με βάση ακροδεξιές απόψεις» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτά.

26/01/2019 08:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Στηρίζουν τους Αλ. Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης οι Μπούλμαν, Κέλερ και Τσίμερ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: