Στο Προεδρικό η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ: Ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Για τις επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει της συζήτησης για ανανένωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο τέλος του Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό.

Είχαμε μια «πολύ καλή συνάντηση» με τον κ. Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, περιλαμβανομένου και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ανέφερε η κ. Σπέχαρ εξερχόμενη του Προεδρικού, προσθέτοντας ότι συζήτησαν την επερχόμενη επίσκεψή της στις ΗΠΑ «η οποία νομίζω θα είναι αρκετά σημαντική».

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ, είπε ότι αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί «με ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιθανόν και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουμε για την Κύπρο και τις τρέχουσες απόψεις τους».

Συνέχισε, λέγοντας ότι έπειτα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα συναντηθώ επίσης με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλα αυτά θα γίνουν σε προετοιμασία για την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου», σημείωσε.

Η κ. Σπέχαρ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει επίσης τις χώρες που συνεισφέρουν στρατιώτες και αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ γιατί «διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της δύναμης μας επί τόπου με τους στρατιωτικούς συναδέλφους μας».

Εξέφρασε την ελπίδα να είναι μια «πολύ καλή» σύνοδος με το Συμβούλιο Ασφαλείας προτού αποφασίσουν για την ανανέωση των όρων εντολής της δύναμης.

Η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πιθανόν να αποφασιστεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τέλος του μήνα, είπε.

Σήμερα οι συναντήσεις Σπέχαρ με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ακιντζί για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
11/01/2019 12:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: