Στήριξη της Ελλάδας στα αναπτυξιακά σχέδια της Ευρώπης για την Αφρική, δηλώνει ο Τέρενς Κουίκ




Ολοκληρώθηκαν οι τρεις υπουργικές σύνοδοι, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης-ASEAN και Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Η τελευταία Σύνοδος ήταν αυτή που αφορούσε την ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική, με στόχο την ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών, θέμα συνδεδεμένο και με τις από εκεί μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Κουίκ στην παρέμβασή του στη Σύνοδο -η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς μετείχαν 80 υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών- όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, διαμήνυσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εξ ορισμού θέλει να συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση». Μάλιστα, δήλωσε πως η Ελλάδα συνυπογράφει το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει δράσεις που θα έχουν ως βασικό πυλώνα τους νέους της αφρικανικής ηπείρου, στοχεύοντας σε θέσεις εργασίας, στη μόρφωσή τους και στην εναρμόνισή τους με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. «Κρατώντας τους νέους και τις οικογένειές τους στο τόπο τους, βοηθάμε πολύ σημαντικά και στην από κει μείωση των μεταναστευτικών ροών. Δεν ξεχνώ να συμπεριλάβω και την αναγκαιότητα να ανακτήσουν τη θέση που τους αξίζει, και στο εργασιακό και στο κοινωνικό και στο μορφωτικό επίπεδο, οι γυναίκες της Αφρικής» συμπλήρωσε.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα εξακολουθήσει «να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές στην αφρικανική ήπειρο, κυρίως στα κράτη που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, γιατί ανεξάρτητα αν αυτό βοηθάει στην εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας, συμβάλλει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας με τοπικό προσωπικό».

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Ελλάδα στα αφρικανικά κράτη, είτε τα βόρεια που βρέχονται από τη Μεσόγειο είτε της Υποσαχάριας Αφρικής, είναι πολύ ψηλά στην εκτίμηση των λαών τους», σημειώνοντας πως οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ αποικιοκράτες τους.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουίκ ανέφερε πως όπου και να εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες από τις αρχές του περασμένου αιώνα, πήγαν για να δουλέψουν, για να φτιάξουν το δικό τους αύριο, με αγάπη και εκτίμηση για τον κάθε τοπικό γείτονά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της ελληνικής ομογένειας, τονίζοντας πως και με την ανεκτίμητη βοήθειά της, η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει σε υψηλό επίπεδο τις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με πολλά κράτη της αφρικανικής ηπείρου, γεγονός που έχει εκτιμηθεί δεόντως από την πλευρά τους, όπως υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Κουίκ παρατήρησε πως η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική πύλη των αφρικανικών κρατών για τις σχέσεις τους με την ευρωπαϊκή οικογένεια και σημείωσε ταυτόχρονα πως «η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της, έχει όλα τα κράτη-μέλη της στην παγκόσμια οικογένεια του ΟΗΕ, χωρίς να ξεχνάμε και τη συμμετοχή των περισσοτέρων στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που σαφώς θα πρέπει να μας αφορά για πολλούς λόγους».

Τέλος, ο κ. Κουίκ συνεχάρη και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι γι’ αυτήν την υπουργική σύνοδο, ως συνέχεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΑΕ που έγινε τον Νοέμβριο του 2017 στο Αμπιτζάν.

Όχι στο διχασμό: Η μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα που φθίνει είναι οι Έλληνες του Εξωτερικού

23/01/2019 12:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: