Στα πρόθυρα εμφύλιου η Βενεζουέλα: Νεκροί συγκρούσεις και διεθνές διπλωματικό πόκερ για τη χώρα




Σκηνές χάους που µοιάζουν βγαλµένες µέσα από τις πιο σκοτεινές σελίδες του ψυχροπολεµικού παρελθόντος, µε τις µεγαλύτερες δυνάµεις της υφηλίου να ερίζουν γύρω από το πολιτικό µέλλον µιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα του εµφυλίου, εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ενδεικτικό της βαθιάς κρίσης στην οποία έχει πια βυθιστεί η Μπολιβαριανή ∆ηµοκρατία της Βενεζουέλας είναι το γεγονός ότι πλέον, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, φαντάζει ως πρακτικά πιθανό ακόµη και το σενάριο µιας στρατιωτικής επέµβασης από το εξωτερικό.

Ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ προειδοποίησε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», προετοιµάζοντας έτσι το έδαφος για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, µε κάθε µέσο… αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν προς το παρόν δύσκολο υλοποιήσιµο το ενδεχόµενο µιας έξωθεν στρατιωτικής επέµβασης. Η Βενεζουέλα βρέθηκε, πάντως, ξαφνικά να πορεύεται µε… δύο προέδρους.

Ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της ελεγχόµενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, πήρε θέση την Τετάρτη µπροστά από χιλιάδες διαδηλωτές στο Καράκας και µε το χέρι στην καρδιά ορκίστηκε µεταβατικός πρόεδρος, αναθέτοντας στον εαυτό του την αποστολή να οδηγήσει τη χώρα σε «ελεύθερες και δηµοκρατικές εκλογές». Μέσα σε λίγα λεπτά ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ τον είχε ήδη αναγνωρίσει ως τον νέο νόµιµο πρόεδρο της Βενεζουέλας, στη θέση του Μαδούρο, τον οποίο άλλωστε η Ουάσιγκτον αποκηρύσσει ως «δικτάτορα».

Διπλωματικό πόκερ στην πλάτη της Βενεζουέλας

Το Κόσοβο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουάιντο για πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Μπετζέτ Πατσόλι.

«Το Κόσοβο αναγνωρίζει επισήμως τον Χουάν Γκουάιντο ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης του Κοσόβου στον Γκουάιντο και στο λαό της Βενεζουέλας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στην πορεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα για ελευθερία», έγραψε ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου.

Σε άλλο tweet του, ο κ. Πατσόλι έγραψε: «Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και τη σύσταση νέων θεσμών που σέβονται το κράτος δικαίου και την αξιοπρέπεια των πολιτών, το Κόσοβο προσβλέπει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα. Θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας στην οικοδόμηση του κράτους».

Οι αναρτήσεις του ΥΠΕΞ του Κοσόβου προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμιτρι Πολιάνσκι, ο οποίος, με ειρωνικό ύφος απάντησε: «Ο μη αναγνωρισμένος αναγνώρισε τον μη αναγνωρισμένο. Ο κόσμος τρέμει από φόβο…», έγραψε στο Twitter ο Ρώσος διπλωμάτης.

Πριν από το Κόσοβο στην αναγνώριση του Γκουάιντο προχώρησε η Αλβανία.

Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμας για την κρίση

Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο καναδός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, πάντως ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε πως «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, δοθείσης της όξυνσης της κρίσης στη Βενεζουέλα». Η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ομάδας της Λίμας — την συγκροτούν ο Καναδάς και περίπου δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής — προτρέπουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η χώρα δοκιμάζεται από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και καλπάζοντα υπερπληθωρισμό που ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα φθάσει το 10.000.000% εντός του 2019. Την Τετάρτη ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος εν ενεργεία» στην πρωτεύουσα Καράκας. Αναγνωρίστηκε αμέσως ως ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από την Ουάσινγκτον.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ κι αποφασίζοντας τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας 72 ώρες στα στελέχη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να φύγουν.

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων, καθώς δεν θεωρεί πλέον τον Μαδούρο παρά «πρώην» πρόεδρο. Ωστόσο την Πέμπτη διέταξε το «μη απολύτως αναγκαίο» διπλωματικό προσωπικό της να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα. Από τη Δευτέρα, στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, σύμφωνε με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (Observatorio Venezolano de Conflictividad Social, OVCS), η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Αποχώρηση Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Πέμπτη το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να «εξετάσουν σοβαρά» το να φύγουν, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας.

26 νεκροί σε 4 ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Βενεζουέλα, υποστηρίζει ΜΚΟ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: