Σημαντικότατα τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της επικύρωσης της συμφωνίας, γράφει η Euractiv




«Τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της ελληνικής επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είναι σημαντικότατα. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει εμπόδιο στο ευρωατλαντικό μέλλον της πΓΔΜ» γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv, και σημειώνει: «Η αποτυχία επικύρωσης της συμφωνίας θα αποτελέσει νίκη για τη Μόσχα και θα υπονομεύσει τη διαδικασία Ευρωπαϊκής διεύρυνσης των Δ. Βαλκανίων».

Στη συνέχεια το Euractiv αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την πΓΔΠ, λέγοντας πως προκάλεσε κυβερνητική κρίση, καθώς ο ηγέτης των ΑΝΕΛ απέσυρε τη στήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και προσθέτει: Μετά την παραίτηση του Π. Καμμένου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προχώρησε άμεσα σε αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου με ψηφοφορία την επομένη. Οι ΑΝΕΛ αντιτίθενται στην συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας για την συμφωνία αλλαγής της ονομασίας, ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα, μέσω των συμμαχιών της, θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ν/Α Μεσόγειο. Για μένα, αυτός είναι ένας εθνικός στόχος», είπε ο Τσίπρας. Αν η συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το νέο όνομα της γείτονος χώρας θα γίνει επισήμως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και η Ελλάδα θα στηρίξει την προσχώρηση σε ΝΑΤΟ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Ήμουν απόλυτα σαφής έναντι αυτού του εθνικού στόχου, δεν θα υποχωρήσω, δεν θα φοβηθώ, δεν θα λάβω υπόψη το ρίσκο και το πολιτικό κόστος», πρόσθεσε ο Αλ.Τσίπρας.

Πηγές δήλωσαν στο Euractiv ότι εκτός “εκπλήξεων”, ο Τσίπρας θα διασφαλίσει τις 151 απαραίτητες ψήφους. Αυτό πρακτικά σημαίνει απλή πλειοψηφία (σε σύνολο 300 βουλευτών), κάτι που θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία και να εγκρίνει τη συμφωνία. «Εκτός απροόπτου, ο Τσίπρας θα λάβει τις αναγκαίες ψήφους», δήλωσε στο Euractiv πηγή πλησίον του θέματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν τη στιγμή 145 βουλευτές. Τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, η Κ. Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, και ο Σ. Δανέλλης, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Ποτάμι. Ο τελευταίος, πρώην ευρωβουλευτής που έχει στηρίξει δημόσια τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε στο Euractiv ότι θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ως μια ευκαιρία να ανοίξει τις πόρτα σε προοδευτικές δυνάμεις. Οι ΑΝΕΛ, δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα, δεν ήταν ένας φυσικός σύμμαχος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν τις 10 ψήφους του μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015», σημειώνει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα και φιλοξενεί δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που επισημαίνει ότι «Η συμφωνία των Πρεσπών θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο στη χώρας μας».

Το Euractiv θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. «Η προοδευτική ώθηση συνάδει με τους στόχους των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Σε συνέντευξή του στο Euractiv τον Μάιο του 2018, ο επικεφαλής τους, U. Bullmann προέτρεψε τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά της ΝΔ (ΕΛΚ). Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, αδερφό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αντιτίθεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το S&D χαιρέτισε τη συμφωνία αλλαγής της ονομασίας, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Καϊλή, εξέφρασε την απογοήτευσή της», τονίζει το Euractiv.

Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, εκτιμά ο Τζανακόπουλος

14/01/2019 13:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: