Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία: Νέο κάλεσμα για αύριο (live)




Σε εξέλιξη βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο κατά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη συμμετοχή άλλων σωματείων. Εδώ και μία ώρα περίπου, οι συγκεντρωμένοι καταλαμβάνουν τον χώρο επί της οδού Αμαλίας. Δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες, ωστόσο υπάρχει εξέδρα.

  • Το συλλαλητήριο εξελίσσεται προς το παρόν χωρίς απρόοπτα, πέραν από κάποια συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ έχουν αναρτηθεί πανό υπέρ του δημοψηφίσματος για την ονομασία και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία καθως και ο σταθμός μετρό του Συντάγματος.

Παρόντες με συνθήματα και τραγούδια

Πλήθος κόσμου βρίσκεται αυτή την στιγμή στο Σύνταγμα, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό, ενώ πολλοί έχουν ρίξει την ελληνική σημαία στους ώμους και στέκονται υπομονετικά έξω από την Βουλή.

  • Από τα μεγάφωνα ηχούν τραγούδια με ιδιαίτερο νόημα, όπως το “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”, και όπως φαίνεται οι παριστάμενοι φαίνονται αποφασισμένοι να μείνουν στο Σύνταγμα με ειρηνική ωστόσο διαθεση.

Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, σαν ένα ενιαίο πλήθος, φωνάζουν συνθήματα όπως “Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία”, “Κάτω τα χέρια απ’ την Μακεδονία” και καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να μην συναινέσει και να παρέμβει για το όνομα της Μακεδονίας.

  • Με ανάρτηση στο Facebook η Επιτροπή κάνει λόγο για «διπλό έγκλημα» και «θανατηφόρα μαχαιριά στη Μακεδονία μας και όλη την Ελλάδα μας».

Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι λεωφόρος Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας (στο ύψος της Βουλής) καθώς και η Όθωνος και η Πανεπιστημίου.

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιπολεμικών συλλογικοτήτων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών», οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία πάρα το αρχικό τους κάλεσμα για πορεία προς τη Βουλή.

«Είμαστε εδώ γιατί είμαστε αντίθετοι σε μία νατοϊκή συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, μία συμφωνία που είναι εθνικά ασύμφορη, διότι εκχωρεί και την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνικότητα στη γειτονική χώρα», επισήμανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  • «Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας μας και για το μέλλον της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ήρθαμε εδώ γιατί διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την συμφωνία η οποία εφόσον ψηφιστεί θα παράξει τετελεσμένα άκρως δυσμενή και για τις δύο χώρες».

Αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.

Κάλεσμα από Κουτσούμπα για αντίσταση στον ιμπεριαλισμό

“Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το δικό μας ‘Όχι’ στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και τους ευρωατλαντικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το δικό μας ‘Ναι’ στην ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη του ελληνικού με τον γειτονικό λαό.

  • Είναι το γνήσιο ”Οχι’ και το αληθινό ‘Ναι’ αυτά που δέσποσαν σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη, σε αυτό το αιώνιο σύμβολο του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού, που έκανε τον γύρο του κόσμου” τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη αποψινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

“Προβάλλοντας έτσι, τη μόνη ειλικρινή, σταθερή, ταυτόχρονα πατριωτική και διεθνιστική θέση, που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων τόσο στη χώρα μας όσο και στις γειτονικές μας χώρες” πρόσθεσε.

  • Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που “σχεδίασε, υλοποίησε και υπέγραψε τελικά με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου για να κάνουν τις μπίζνες τους στα Βαλκάνια”.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ λέει “Όχι” στη Συμφωνία αυτή γιατί λέει “Όχι” στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.

  • Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι κατάφερε να λύσει ένα ιστορικό πρόβλημα χρόνων, καθώς η “συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί λύση, διότι καμία λύση προς όφελος των λαών δεν μπορεί να προκύψει, όταν αυτή έχει υπαγορευτεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα”.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύψει την αλήθεια ότι βασικός στόχος της συμφωνίας είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ καθώς και ότι η Συμφωνία είναι μέρος των γενικότερων σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια.

“Τώρα που οι μάσκες έπεσαν καλούμε όλους όσοι νιώθουν ακόμα αριστεροί, προοδευτικοί να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ για να δυναμώσει η αντίθεση του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, για να παλέψουμε για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να μη μπουν κι άλλοι λαοί σε αυτή τη φυλακή, για να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών, για να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο, να πάρει ο ίδιος ο λαός τις τύχες στα χέρια του, να διεκδικήσει την δική του διακυβέρνηση και εξουσία” κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νέο κάλεσμα από την Παμμακεδονική Συνομοσπονδία

Στο μεταξύ, κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι διοργανωτές του σημερινού συλλαλητηρίου κάλεσαν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους μαθητές, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος αύριο στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου «να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή».

Όσον αφορά το σημερινό συλλαλητήριο, λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ οι περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στον χώρο μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές -που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όλη τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος- απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στον κόσμο να απομονώσει πιθανούς ταραξίες.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ΕΛΑΣ

Στο μεταξύ, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω των συγκεντρώσεων που προγραμματίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.), καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας-Κηφισίας).

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Με πληροφορίε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαρύτατες ευθύνες καταλογίζει σε κυβέρνηση και αστυνομία για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο η ΝΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: