Σε απευθείας συνομιλίες των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, επιμένουν οι ΗΠΑ




Οι εκπρόσωποι του κινήματος των Ταλιμπάν πρέπει να αρχίσουν τις άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

«Ο δρόμος προς την ειρήνη υπάρχει για τους Ταλιμπάν και είναι ότι πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους άλλους Αφγανούς, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Καμπούλ, προσθέτοντας ότι, «εάν οι Ταλιμπάν θέλουν να διεξάγουν συνομιλίες, θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Εάν θέλουν να πολεμήσουν, θα πολεμήσουμε. Ελπίζουμε ότι θέλουν την ειρήνη».

Η ηγεσία των Ταλιμπάν μέχρι σήμερα αρνείτο να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την επίσημη αφγανική κυβέρνηση.

Παραμονές της συνέντευξης τύπου, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προειδοποιούσαν την Ουάσιγκτον ότι θα διακόψουν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, εάν αυτές δεν συμπεριλάβουν στην ημερήσια διάταξη την αποχώρηση των ξένων και κυρίως των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Στην ίδια ανακοίνωση επεσήμαιναν ότι στις συνομιλίες που είχαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Κατάρ, οι Αμερικανοί «συμφώνησαν να συζητήσουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν», ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησαν από την θέση αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS
16/01/2019 19:05

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την Συνθήκη για τα πυρηνικά: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες με την Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: