Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία: Μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος για Brexit, χωρίς συμφωνία




H ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες “κόκκινες γραμμές”, αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ μετά την χθεσινή καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

“Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από την δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

“Η Μέι μπορεί να περάσει μια συμφωνία, αν διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση με τους Εργατικούς”

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να επιτύχει την υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο αν διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, δήλωσε ο υπεύθυνος των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα Τζον ΜακΝτόνελ στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

“Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός, το πιο πιθανό στη βάση την οποία υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα”, δήλωσε.

Η Βρετανία οδεύει προς μια καθυστέρηση του Brexit και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, λέει ο Φάρατζ

Η Βρετανία οδεύει προς μια καθυστέρηση στην προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου αποχώρησή της από την ΕΕ και πιθανώς θα διεξαγάγει ένα νέο δημοψήφισμα όσον αφορά την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ στο Sky News.

Δεν βλέπει περιθώριο για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit ο Βέμπερ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει καμία δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit αφού το βρετανικό κοινοβούλιο την απέρριψε χθες απερίφραστα.

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει στη Βρετανία περισσότερο χρόνο για το Brexit, λέει ο Αλτμάιερ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει στη Βρετανία να παρατείνει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει το πώς θέλει να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει πρόσθετο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το κοινοβούλιο και τον λαό της Βρετανίας», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο ραδιόφωνο του BBC. «Προσωπικά, αυτό θα το θεωρούσα λογικό αίτημα».

Να σταματήσει η Βρετανία να «παίζει παιγνίδια» αξιώνει ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για να βρεθεί λύση όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε «τέλειωσε η ώρα για παιγνίδια».

Ο Μάας τόνισε σε δηλώσεις του στο Deutschlandfunk ότι μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, χρειάζεται να διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να συζητηθεί ξανά ο μηχανισμός ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Μάας διαβεβαίωσε ότι εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί εποικοδομητικά.

Goldman Sachs: Η απόρριψη της συμφωνίας καθιστά λίγο πιο πιθανή μια “ηπιότερη, μεταγενέστερη” έξοδο

Η απόρριψη χθες της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο καθιστά λίγο πιο πιθανή μια ηπιότερη, μεταγενέστερη έξοδο ή την μη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

“Πιστεύουμε ότι η προοπτική ενός άτακτου ‘χωρίς συμφωνία’ Brexit απομακρύνθηκε κι άλλο”, σημειώνει ο Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs Έιντριαν Πολ σε υπόμνημά του.

Η τράπεζα διατηρεί το βασικό της σενάριο ότι “μια παραπλήσια παραλλαγή” της τρέχουσας συμφωνίας για το Brexit θα κερδίσει εν τέλει την πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν χθες με μεγάλη πλειοψηφία την συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στην οποία είχε καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες, προκαλώντας πολιτικό χάος, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άτακτη έξοδο από την ΕΕ ή ακόμη και σε μια ανατροπή της απόφασης που ελήφθη με το δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

“Σκληρό καρύδι” η Μέι, δηλώνει έτοιμη να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου

16/01/2019 10:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters
Στρασβούργο, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: