“Νεκρή” μια συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το shutdown γράφει το Politico




Καθώς οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει την πρώτη τους συνάντηση για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown, η προοπτική μιας συνολικής συμφωνίας για την συνοριακή ασφάλεια, αλλά και για το ζήτημα της μετανάστευσης διαφαίνεται πρακτικά νεκρή, σχολιάζει το “Politico.”

Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μια 35ήμερη διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ίδιος ενθάρρυνε το Κογκρέσο προς την κατεύθυνση επίτευξης ενός συμβιβασμού.

Το πλαίσιο συμφωνίας ενός τέτοιου συμβιβασμού θα μπορούσε να συμπεριλάβει μία πιθανή ανταλλαγή για την χρηματοδότηση τους συνοριακού τείχους ασφάλειας, με την εφαρμογή προσωρινών μέτρων προστασίας για τους λεγόμενους “Ονειροπόλους.” Η εφαρμογή αυτών των μέτρων για τους νεαρούς μετανάστες έχει προηγούμενα προταθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν την ιδέα της διαπραγμάτευσης γύρω από το πρόγραμμα (DACA), καθώς είναι σκεπτικοί για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να παρέχει μία μόνιμη λύση για τους νέους παράνομους μετανάστες κι ενώ έχει προηγούμενα απορρίψει μία παρόμοια συμφωνία.

Στο μεταξύ και οι Ρεπουμπλικάνοι αμφιβάλουν ότι μία διευρυμένη συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, εντός του στενού χρονικού πλαισίου των τριών επόμενων εβδομάδων, ενώ αμέσως μετά, λήγει η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι μικρές πιθανότητες που διαφαίνονται αναφορικά με την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας, σηματοδοτούν το ενδεχόμενο, ο πρόεδρος Τραμπ να λάβει μόλις ένα μέρος των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιζητεί, προκειμένου να κατασκευάσει το τείχος, στην περίπτωση που επιτευχθεί ένα είδος συμφωνίας μέχρι την 15η Φεβρουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει τότε να λάβει αποφάσεις για το αν θα εξασφαλίσει μονομερώς τις δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους, κηρύσσοντας μία νομικά αμφίβολη κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή προκαλώντας ένα δεύτερο shutdown στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

“Έχω προσπαθήσει να συνεργαστώ με αυτή την κυβέρνηση σε ζητήματα μετανάστευσης, παρά τον μεγάλο εκνευρισμό που έχω. Δεν θέλω να συνδέσω την τύχη τόσων πολλών αθώων ανθρώπων με την εξέλιξη αυτής της πολιτικής συζήτησης και να αρχίσω με την υπόσχεση ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα για την επίλυση του προβλήματος τους,” δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Ντικ Ντάρμπιν.

Ο Ντάρμπιν είναι διαπραγματευτής και μέλος της κοινής επιτροπής που έχει συσταθεί και η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν ότι η οποιαδήποτε συμφωνία που θα προβλέπει δαπάνες για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα καταρτιστεί από την 17μελή επιτροπή, πρέπει να έχει ένα “ειδικό πλαίσιο” σε όσα προβλέπει, σύμφωνα με τον Τζον Κόρνιν πρώην ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων.

“Δεν πρόκειται να είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο μετανάστευσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το χαρτοφυλάκιο τους,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μιτς Μακόνελ που ηγείται της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία δεν έχει επίσης, κάποιο πρόβλημα με την επίτευξη μιας περιορισμένης συμφωνίας, εάν αυτή εξασφαλίζει την λειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο ίδιος τάχθηκε “υπέρ της οποιαδήποτε επιλογής, η οποία θα μπορούσε να δουλέψει.”

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για ένα πολιτικά επικίνδυνο ζήτημα, όπως είναι αυτό της συνοριακής ασφάλειας, καθώς αν προστεθούν κι άλλα ζητήματα, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, σύμφωνα με την άποψη που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των γερουσιαστών.

Από την άλλη μεριά, η προοπτική επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας δεν θεωρείται απορριπτέα από μερικούς γερουσιαστές. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι που συμμετέχει στην επιτροπή των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει μία μεγάλη συμφωνία “αν ο πρόεδρος, η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Γερουσία θέλουν την επίτευξη μιας μεγάλης συμφωνίας. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί μόνο αν όλοι προσπαθήσουν μαζί,” τόνισε ο ίδιος.

Ο Σέλμπι πρόσθεσε ότι ο ίδιος “δεν είναι αισιόδοξος” για τις προοπτικές που υπάρχουν, τουλάχιστον για το παρόν χρονικό διάστημα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον πρόεδρο, σύμφωνα με την άποψη που έχει διαμορφωθεί από τον ίδιο.

Είναι νωρίς για να μιλήσει κάποιος για το πόσο κοντά θα βρίσκεται ο Λευκός Οίκος στην επιτροπή, αλλά η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Τραμπ σε νομικά θέματα Σαχίρα Νάιτ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, προκειμένου να εντοπίσει ενδείξεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ δεν θέλει κάποια εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην όλη διαδικασία, καθώς ο ίδιος ανησυχεί για την έγερση νέων απαιτήσεων από τον πρόεδρο Τραμπ. Τέτοιες απαιτήσεις, θα μπορούσαν να τορπιλίσουν μία συμφωνία που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να πετύχουν οι βετεράνοι κοινοβουλευτικοί του Κογκρέσου.

Οι Δημοκρατικοί δεν είναι εντελώς επικριτικοί στην ιδέα της υποστήριξης κάποιων δαπανών για την κατασκευή του τείχους, ενώ στο σημείο αυτό, διαφαίνεται μία διάθεση άμβλυνσης της αρνητικής στάσης που έχουν κρατήσει ως κόμμα.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του θα ήταν “πρόθυμο να υποστηρίξει την κατασκευή του τείχους, όπου αυτό έχει νόημα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μετά την παράθεση αποδείξεων.”

Την ιδέα αυτή, δεν φαίνεται να απορρίπτει και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγερ.

Ωστόσο, όταν μορφοποιηθούν οι συνθήκες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί μεγάλη πολιτική πίεση από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να μην εγκριθούν κονδύλια για την χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους.

“Θέλουμε μοντέρνες λύσεις για την συνοριακή ασφάλεια, όχι λύσεις του 11ου αιώνα,” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας των Προοδευτικών στο Κογκρέσο, Δημοκρατικός Μαρκ Πόκαν που τονίζει: “Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το τείχος δεν εξυπηρετεί τίποτα. Είναι ένα κακό σύμβολο για την χώρα μας.”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ένας αριθμός Δημοκρατικών του είπαν ότι θέλουν να επιτύχουν μία συμφωνία για το τείχος του και τους Ονειροπόλους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ελάχιστοι από αυτούς τους Δημοκρατικούς εμφανίζονται στο προσκήνιο, υποστηρίζοντας τις απόψεις τους.

Η απόφαση των Δημοκρατικών να κρατήσουν την DACA εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων, είναι ενδεχόμενο να προκαλεί έκπληξη σε κάποιους. Πριν από έναν χρόνο, οι Δημοκρατικοί είχαν αφήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, ελπίζοντας ότι θα επιτύχουν μεγαλύτερη προστασία για τους Ονειροπόλους, που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να απελαθούν. Τώρα, τόσο ο Τραμπ όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί θυμούνται ότι προηγούμενα ο Τραμπ απέρριψε μία δικομματική πρόταση για την διάθεση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τείχος του, με την προϋπόθεση να ενεργοποιηθεί μία διαδικασία για την χορήγηση υπηκοότητας στους Ονειροπόλους. Έτσι, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν διακινδυνεύει να βρεθεί προ εκπλήξεως και πάλι.

Ο Χόγερ που ελέγχει την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, προγραμματίζει την προώθηση ξεχωριστών νομοσχεδίων για να βοηθήσει τους Ονειροπόλους, αλλά κι όσους έχουν προσωρινό καθεστώς προστασίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει: Εταιρίες-γίγαντες κερδίζουν από “εγκλήματα πολέμου”

30/01/2019 11:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: