Ψάχνουν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών για τις γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 10




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προφανώς και έχουμε συνηθίσει διαφορετικά σε Ελλάδα και Κύπρο. Εάν ήταν δυνατόν να υπήρχε ζωντανή μετάδοση από το τρυπάνι της πλατφόρμας Stena IceMax  που διενεργεί έρευνες, για λογαριασμό των ExxonMobil-Qatar ,  στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, θα το είχαμε κάνει. Προφανώς υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες δεν θέλουν να ανακοινώνουν κάθε τους βήμα.

  • Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, η γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη» και ενώ όλοι ανέμεναν ανακοινώσεις αυτές δεν έγιναν. Είχε ειπωθεί, πάντως, ότι θα γινόντουσαν ανακοινώσεις, αλλά επικράτησε απόλυτο σιωπητήριο.

Η μη ανακοίνωση αποτελεσμάτων τροφοδότησε σενάρια και πρωτίστως τα χειρότερα. Ότι, δηλαδή, δεν ανακοινώθηκαν αποτελέσματα επειδή δεν είναι καλά η γεώτρηση.

Μπορεί να ισχύει τούτο, μπορεί και όχι.

Αυτό μπορεί να διαφανεί μόνο όταν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ σαφώς και δεν έχουν ανάγκη τα επικοινωνιακά παιχνίδια  αν και η πρακτική τους είναι να προβαίνουν σε ανακοινώσεις μετά από γεωτρήσεις. Την ίδια ώρα σαφώς και λαμβάνουν υπόψη και το ευρύτερο περιβάλλον. Για παράδειγμα, την όποια αντίδραση της Τουρκίας. Κυρίως γιατί δεν θέλουν παρεμβάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν τους σχεδιασμούς τους.

  • Ένα σενάριο, που φαντάζει ως επικρατέστερο, είναι πως στο στόχο «Δελφύνη» το γεωτρύπανο δεν βρήκε αυτό που ανέμενε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κοιτάσματα. Προφανώς και θα υπάρχουν, με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες. Καμία φορά η μορφολογία του βυθού επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Δεν αφήνει το γεωτρύπανο να φθάσει στο αέριο. Μπορεί στο «Δελφύνη-1» και στον «Γλαύκο», να βρεθούν αποθέματα. Τίποτε, όμως, δεν είναι σίγουρο. Γι αυτό και δεν μπορούμε να προδικάζουμε.

Κανένας, εκτός από εκείνους που έχουν την ευθύνη για τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις, δεν μπορεί να υποστηρίξει πως γνωρίζει τι έγινε και τι θα γίνει στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ακόμη κι αυτοί που βρίσκονται στο γεωτρύπανο, κρατούν καλού-κακού, μικρό καλάθι από το φόβο της διάψευσης του τελικού αποτελέσματος.

  • Την ίδια ώρα, θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια σε σχέση με τα αποτελέσματα.  Και στην περίπτωση κατά το οποίο το κοίτασμα είναι πλούσιο και στην περίπτωση που δεν είναι. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως τα επόμενα βήματα σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων. Είναι προφανές πως σε τέτοιας εμβέλειας σχεδιασμούς, σύμμαχος δεν είναι ούτε οι υπερβολές και οι εκ προοιμίου προβλέψεις.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα διάφορα Μαντεία των Δελφών.

Υπομονή και ψυχραιμία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ο νεοσουλτάνος Ταγίπ …θυμήθηκε τον Μακάριο: Τώρα κάνει πόλεμο και με τις ψευδαισθήσεις

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: