Πρωταθλητές και στις fake έρευνες οι Τούρκοι: H «βαρκάδα» του ωκεανογραφικού Τσεσμέ…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Επίδειξη δύναμης και νέες προκλήσεις από την Άγκυρα μετά τη navtex που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης η οποία αφορά τις έρευνες από το πλοίο Barbaros που πλέει προς το παρόν βορειοδυτικά της Κύπρου, συνοδεία δυο φρεγατών κι άλλων μικρότερων πολεμικών σκαφών.

  • Σύμφωνα με ανώτατους Αξιωματικούς, οι κινήσεις αυτές αποτελούν σαφέστατα πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Τουρκία η οποία θέλει να διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο, ώστε ν’ αναλώνει τη χώρα μας στο περιβάλλον της κλειστής θάλασσας του αρχιπελάγους, καθώς βλέπει την Ελλάδα εδώ και καιρό να έχει στρέψει τη ρότα της προς την ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα, έλεγαν οι ίδιες πηγές, το Barbaros περισσότερη είναι η φασαρία που δημιουργεί παρά οι έρευνες που διεξάγει μιας και δεν ήταν λίγα- θύμιζαν- τα προβλήματα που συνάντησε από την ημέρα που βγήκε στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Η Αθήνα από την άλλη πλευρά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αφήσει το Αιγαίο ως ξέφραγο αμπέλι στις όποιες ορέξεις της Τουρκίας και παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν. Έτσι, ότι είχε γίνει στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τα Ελληνικά πλοία να γίνονται το τείχος προστασίας απέναντι στο Barbaros και τη συνοδεία του, το ίδιο θα επαναληφθεί ξανά, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η συγκεκριμένη navtex ξεπερνά κάθε όριο πρόκλησης.

Η περιοχή που έχει δηλωθεί από την Τουρκία- παρανόμως από τη στιγμή που σ’ αυτά τα σημεία μόνο η Ελλάδα έχει δικαιοδοσία να εκδίδει ναυτικές οδηγίες- εκτείνεται πέραν του 28ου Μεσημβρινού, που η Άγκυρα μονομερώς έχει θέσει ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησής της επί της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που εξαφανίζει Ελλάδα και Κύπρο.

Οι ίδιες πηγές υπερτόνιζαν πως τα πολεμικά πλοία του στόλου βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και στην ευρύτερη περιοχή, με πανέτοιμα τα πληρώματά τους να δώσουν την απάντηση που πρέπει εφόσον το ερευνητικό θελήσει να κάνει τις σεισμικές έρευνες που έχουν προαναγγελθεί.

  • Οι κυβερνήτες και τα πληρώματα από δυο φρεγάτες, πυραυλάκατο και Κανονιοφόρο του νοτιοανατολικού τομέα επιτήρησης του Αιγαίου, έχουν πάρει κατευθύνσεις για στενή επιτήρηση του Barbaros, το οποίο προς το παρόν δεν έχει περάσει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πάντως αν συνεχίσει με την ίδια κατεύθυνση προφανώς και θα προσπαθήσει να περάσει μέσα σε αυτή.

Επιτελείς του πενταγώνου λένε πως η Τουρκία και με αυτή την κίνηση περισσότερο να σηκώσει την ένταση επιχειρεί, παρά να κάνει ουσιαστικές έρευνες, κάτι που σε τέτοιο βάθος εντός της υφαλοκρηπίδας δεν θα της επιτραπεί σε καμία περίπτωση.

Τα συμπεράσματα της «βαρκάδας» του ωκεανογραφικού Τσεσμέ

Σε… «βαρκάδα» εξελίχθηκε η έξοδος του Τσεσμέ, σύμφωνα με πηγές που ήταν διαρκώς στο κατόπι του Τουρκικού ωκεανογραφικού. Ακόμη μια απόδειξη πως εκείνο που θέλει η Άγκυρα, είναι να κρατά σε εγρήγορση τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Στα σημεία που είχαν επιλέξει οι Τούρκοι επιτελείς για τις υποτιθέμενες έρευνες από το Τσεσμέ, τρία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δυο στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα σε διεθνή ύδατα νότια από το Καστελόριζο και σ’ άλλες τρεις περιοχές του Αιγαίου, νοτιοδυτικά της Τήλου, βόρεια της Ικαρίας και δυτικά της Λέσβου, το ωκεανογραφικό έκανε «πρόσω αργά» και «κράτει τις μηχανές» μόλις….

Τα πολεμικά πλοία που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Τσεσμέ, κατέγραφαν πως το πλήρωμά του, άναβε τα φώτα «περιορισμένων δυνατοτήτων χειρισμού» για να υποδηλώσουν πως πραγματοποιούν έρευνες, ωστόσο αυτά τα φώτα και το «πρόσω αργά» στα σημεία ενδιαφέροντος κρατούσαν για τον εξωπραγματικό χρόνο, των τριών μόλις λεπτών ενώ στη συνέχεια, το πλοίο της Τουρκίας συνέχιζε την… βαρκάδα του έως τα στενά των Δαρδανελίων.

Το πλήρωμά του, όπως και εκείνο της αποσπασμένης φρεγάτας που το συνόδευε έφτασαν στο ναύσταθμό τους για να κάνουν πρωτοχρονιά, ως νικητές των fake ερευνών!

Η προσφιλής μέθοδος της τουρκικής προβοκάτσιας που κρατά σε εγρήγορση την Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: