Προστασία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ζητείται βουλευτής να “φτιάξει” νόμους!




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: Ότι γράφεις στο διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα!

Υπόθεση 1: Δεκαοκτάχρονος καταδικάστηκε για φόνο. Το μπλουζάκι του και οι αναρτήσεις του με τη φράση “Fight Club” (Σύνδεσμος για Πάλη), λήφθηκαν ως σημαντικά στοιχεία στο δικαστήριο και ενίσχυσαν την άποψη για την βιαιότητα του χαρακτήρα του.

  • Υπόθεση 2: Άτομο που θεάθηκε να χορεύει συστηματικά (μέσα από τις αναρτήσεις του στο facebook), “επιβεβεβαίωσε” την κοροϊδία να ενάγει ψευδώς ότι “γλίστρησε κι έπεσε” (για να ζητήσει αποζημίωση!).

Υπόθεση 3: Βετερένος του αμερικανικού στρατού απείλησε μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook ότι θα σκοτώσει τον Τραμπ. Την ίδια στιγμή της ανάρτησης εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλές παρόμοιες υποθέσεις που στηρίχθηκαν στην “δράση” των social media. Παρόλο που στο δικαστήριο πρέπει να αποδειχθεί ότι ένας λογαριασμός ανήκει στον κατηγορούμενο (ή τον ενάγοντα, ανάλογα), εν τούτοις, σύμφωνα με Αμερικανούς δικηγόρους, σε πολύ σοβαρές υποθέσεις μπορεί να κληθεί ακόμη και εκπρόσωπος της εταιρίας κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. της Facebook ή του Twitter, κ.λπ.).

  • Την ίδια στιγμή όμως, ένα “like”, “comment”, ή μια συνδιάλεξη μέσω “messenger” κ.λπ. αποτελούν ισχυρά στοιχεία για την υπεράσπιση ή την κατηγορούσα αρχή.

Πρόσφατα, στην Κύπρο, για πρώτη φορά, το δικαστήριο καταδίκασε γυναίκα με πρόστιμο 800 ευρώ, εξαιτίας ρατσιστικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς και σχολίων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα ήταν μια αρχή. Ποιες όμως συλλογικές ενέργειες γίνονται από την Κυβέρνηση και/ή τη Βουλή για να προστατεύσουν (και να παιδεύσουν) όσο γίνεται τους πολίτες, την κοινωνία και ειδικά τα παιδιά μας;
Κατά καιρούς, είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να εισηγηθώ σε πολιτικούς της πατρίδας μας την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

  • Απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει πράξη κάποιο σχετικό νομοσχέδιο. Ένα πολλαπλό νομοσχέδιο που θα διαχωρίζει την ελευθερία του λόγου από την “βιαιότητα” του λόγου. Πώς; Πιο κάτω παραθέτω κάποιες εισηγήσεις, ως μια πρώτη τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Εισήγηση 1: Έγκριση κονδυλίου για δημιουργία ειδικής επιτροπής ελέγχου (Αρχής) των ηλεκτρονικών εφημερίδων, portals, blogs, κ.λπ. (παρόμοια με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης).

  • Εισήγηση 2: Θεσμοθέτηση της πιο πάνω Αρχής, η οποία θα μπορεί αυτεπάγγελτα να προσάπτει κατηγορίες, π.χ. σε άτομα τα οποία έχουν “διαδικτυακούς φίλους” ανήλικα παιδιά και “έτυχε” να δημοσιεύσουν απρεπές υλικό ή που απειλούν ή που προσβάλλουν ή που βρίζουν ή που ασκούν ψυχολογικό πόλεμο ή που επιδίδονται σε διαδικτυακό bullying. Μια τέτοια υπηρεσία (πρόληψης) θα είναι το πρώτο βήμα πριν την “ανάληψη” της υπόθεσης από την αστυνομική υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος. Κάτι τέτοιο θα μπορεί σχετικά πιο εύκολα να ευθυγραμμιστεί με τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Εισήγηση 3: Ο περί εκλογών νόμος, ο οποίος απαγορεύει ρητά τις όποιες ανακοινώσεις και δημόσιες συζητήσεις κατά το τελευταίο 48-ωρο πριν το άνοιγμα της κάλπης, να περικλείει και την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, το νομικό “πλαίσιο” που διέπει τις αρχές της Δημοκρατίας και του “κώδικα ηθικής” των δημόσιων λειτουργών, εκλεγμένων και διορισμένων πολιτικών, αξιωματούχων του κράτους, υποψήφιων πολιτικών ή άλλων δημόσιων αξιωματούχων, θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα και στην χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης με τις πιο πάνω “κατηγορίες αξιωμάτων” να “πειθαρχούν” ως παράδειγμα για την κοινωνία.

  • Εισήγηση 4: Οι όποιες απρεπείς, προσβλητικές, συκοφαντικές αναρτήσεις και/ή σχόλια και/ή εσωτερική συνομιλία (messenger κ.λπ.) να διώκονται ποινικά (όπως έγινε πρόσφατα με το ρατσιστικό σχόλιο).

Εισήγηση 5: Κονδύλι για “Έρευνα και Ανάπτυξη” για διαφώτιση-διαπαιδαγώγηση-εκπαίδευση σε θέματα “προστασίας του πολίτη”, “δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του πολίτη” και cyber security (προστασία από επιθέσεις κυβερνοχώρου). Μια αστυνομική ανακοίνωση δεν αρκεί!

Με απλά λόγια, ζητείται βουλευτής/ές να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να φτιάξει νόμους που θα αποσκοπούν στο να προστατεύσει την Δημοκρατία, τα παιδιά μας και την υγιή ελευθερία του λόγου! Με την Κυβέρνηση και τη Βουλή να καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το καλό της κοινωνίας μας που “κατρακυλά” χωρίς σταματημό.

*Καθηγητής Μάρκετινγκ & Στρατηγικής<
Συντάκτης ikypros & LA Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Αν ακούσατε τις βαριές κουβέντες στη Βουλή, θυμηθείτε την άλλη, τη φωτεινή Ελλάδα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: